Απόλυτος κυρίαρχος ο Τζόνσον μετά τον ανασχηματισμό

Επεισοδιακή παραίτηση Τζάβιντ – Πώς έχει η κατάσταση στο υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον

Ο Τζόνσον ζήτησε από τον Τζάβιντ να αποπέμψει όλους τους ειδικούς συμβούλους του και να τους αντικαταστήσει με ειδικούς συμβούλους της Ντάουνινγκ Στριτ. «Κανείς με ελάχιστη αξιοπρέπεια δεν θα δεχόταν» είπε ο Τζάβιντ και παραιτήθηκε

Ο Μπόρις Τζόνσον «αναδόμησε» μια σειρά σημαντικών υπουργών της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων η υπουργός επιχειρήσεων Άντρεα Λίντσομ, – πρώην αντίπαλος του για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος – σε ένα δραματικό ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου στον οποίο προέβη την Πέμπτη. Αφού κέρδισε μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές του Δεκεμβρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός σφραγίζει τώρα την εξουσία του στην κορυφαία ομάδα συνεργατών του, με το να τη μπολιάζει με νέο αίμα και να προετοιμάσει το Ηνωμένο Βασίλειο για τη ζωή μετά το Brexit.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζέφρι Κοξ, η υπουργός Περιβάλλοντος Τερέζα Βίλερς, ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Τζούλιαν Σμιθ και η υπουργός Στεγαστικής Πολιτικής Ίστερ Μακβέι, επιβεβαίωσαν επίσης την έξοδό τους από το κυβερνητικό σχήμα.

Ο Τζόνσον ολοκλήρωσε την αποχώρηση υπουργών από το κυβερνητικό σχήμα, ευρισκόμενος στο γραφείο του στο Κοινοβούλιο.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Ωστόσο, λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Σαχίντ Τζάβιντ παραιτήθηκε από τη θέση του, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του. «Ο Τζάβιντ παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έπρεπε να αποπέμψει όλους τους ειδικούς συμβούλους του και να τους αντικαταστήσει με ειδικούς συμβούλους της Ντάουνινγκ Στριτ προκειμένου να δημιουργηθεί μία ομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της ωριαίας τους συνάντησης, δήλωσε ότι κανένας υπουργός που σέβεται τον εαυτό του δεν θα αποδεχόταν αυτούς τους όρους», όπως δήλωσε πηγή του περιβάλλοντος του Τζάβιντ, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα διορίσει τον Ρίσι Σουνάκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sky News.

Αυτή την ώρα, η κατάσταση στο υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον έχει ως εξής:
Ο Νίκι Μόργκαν, υπουργός Πολιτισμού, εγκαταλείπει το υπουργικό συμβούλιο με δική του βούληση

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάικλ Γκοβ και ο υπουργός μεταφορών Γκραντ Σαπς, αναμένεται να μείνουν στις θέσεις τους και, πάντως, εντός του νέου υπουργικού συμβουλίου.

 
2855
Thumbnail