Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας επιμένει ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία αξίζει 2 τρισ. δολάρια

Η Σαουδική Αραβία διαπραγματεύεται με τους πλουσιότερους πολίτες της, προκειμένου να αγοράσουν μετοχές στην αρχική δημόσια προσφορά της Aramco – από τη γνωστή οικογένεια Olayan και τον πρίγκιπα Alwaleed Bin Talal έως τους μεγιστάνες με χαμηλό προφίλ στην πίσω αυλή της εταιρείας, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος.

Ο δισεκατομμυριούχος Olayans, ο οποίος κατέχει σημαντικό μερίδιο στην Credit Suisse Group AG, σκέφτεται να αγοράσει μετοχές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων της Aramco. Ο πρίγκιπας Alwaleed βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για να δεσμεύσει σημαντικό ποσό στην IPO, δήλωσαν οι πηγές.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Οι εκπρόσωποι της Aramco αναζητούν μια επένδυση από την οικογένεια Almajdouie, των οποίων οι επιχειρήσεις κυμαίνονται από τη διανομή αυτοκινήτων της Hyundai Motor Co. στο βασίλειο μέχρι τον τομέα των logistic. Έχουν επίσης προσεγγίσει τα μέλη της οικογένειας Al-Turki, η οποία ασχολείται με τομείς από την ακίνητη περιουσία έως το εμπόριο, τη διανομή τροφίμων και τα λιμάνια, ανέφεραν οι πηγές.

Η Σαουδική Αραβία στρέφεται στις πλούσιες τοπικές οικογένειες – μερικά μέλη των οποίων είχαν κρατηθεί στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ κατά τη διάρκεια της καταστολής της διαφθοράς του 2017 – καθώς επιδιώκει να καλύψει τη ζήτηση για την ιστορική πώληση των μετοχών της Aramco.

Δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι οι πλούσιοι επενδυτές θα αγοράσουν μετοχές και οι δεσμεύσεις θα μπορούσαν να ποικίλλουν με βάση την τελική αποτίμηση που αποφάσισε η Aramco, ανέφεραν οι πηγές. Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman έχει επιμείνει εδώ και καιρό ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία αξίζει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό στο οποίο πολλοί δυτικοί fund managers έχουν εναντιωθεί.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Οι Olayans διοικούν έναν από τους μεγαλύτερους οικογενειακούς Ομίλους του βασιλείου ένα μέλος της οικογένειας βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Morgan Stanley. Ο παλαιός πατριάρχης Suliman Olayan ξεκίνησε την καριέρα του με έναν πρόδρομο της Aramco πριν ξεκινήσει αργότερα μια ανάδοχο εταιρεία που βοήθησε στην κατασκευή ενός μαμούθ αγωγού για τηνAramco. Η Olayan Group έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα ανώνυμο εταιρικό όμιλο που διαθέτει Burger King σε όλη τη Μέση Ανατολή, διαθέτει μια εταιρεία εμφιάλωσης της Coca-Cola και έχει κοινοπραξίες με την Colgate-Palmolive Co. και την Kimberly-Clark Corp.

Ο Alwaleed, γνωστός για τις συμμετοχές του σε εταιρείες από τη Citigroup Inc. στο Twitter Inc. και ήταν μεταξύ των δισεκατομμυριούχων  που κρατούσε η κυβέρνηση στο Ritz το 2017. Απελευθερώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2018 και δήλωσε ότι υπέγραψε ένα μνημόνιο κατανόησης με τις Σαουδαραβικές αρχές που τον άφησαν ελεύθερο να λειτουργεί κανονικά. Μετά την απελευθέρωσή του, ο Alwaleed αναζητούσε νέες επενδύσεις.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

 
1638
Thumbnail

των Matthew Martin και Javier Blas

ad1mobile

Η Saudi Aramco έθεσε έναν στόχο αποτίμησης αξίας για την αρχική δημόσια προφορά της που είναι πολύ κατώτερος του στόχου του Πρίγκιπα Mohammed bin Salman, ο οποίος αγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, το μέγεθος της πώλησης θα είναι περιορισμένο, αφότου η σαουδαραβική κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει τη συμφωνία σε μια αποκλειστικά σαουδαραβική υπόθεση.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Η αρχική δημόσια προσφορά θα βασιστεί σε τοπικούς επενδυτές, αφού οι περισσότεροι διεθνείς μάνατζερ χρήματος δίστασαν, ακόμα και με τη μειωμένη τιμή-στόχο. Η συμφωνία δεν θα προωθηθεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Ιαπωνία, και τη Δευτέρα κάποιοι τραπεζίτες είπαν ότι εκδηλώσεις για επενδυτές στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ακυρώθηκαν.

Η Aramco θα πουλήσει σχεδόν το 1,5% των μετοχών της στο τοπικό χρηματιστήριο – σχεδόν το μισό του όγκου των μετοχών που είχε εκτιμηθεί αρχικά – και θα αναζητήσει αποτίμηση αξίας μεταξύ 1,6 και 1,71 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι σαουδαραβικές αρχές χαλάρωσαν τα όρια δανεισμού για να εξασφαλίσουν επαρκή τοπική ζήτηση, ώστε να κλείσει η συμφωνία πωλήσεων μετοχών.

«Αν και η νέα αποτίμηση σημαίνει ότι η Aramco θα προσπεράσει την Apple Inc. ως η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία του κόσμου, και με διαφορά, τα σχέδια απέχουν αρκετά από τους αρχικούς στόχους του Πρίγκιπα Mohammed που ήταν η συγκέντρωση έως και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το επενδυτικό ταμείο του βασιλείου.

Αν η τιμή μείνει χαμηλά, η προσφορά δεν θα πετύχει ρεκόρ καθώς θα βρίσκεται κάτω από τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσε η Albaba Group Holding Ltd. το 2014.

Ο CEO της εταιρείας, Amin Nasser, ξεκίνησε την τελική φάση της αρχικής δημόσιας προσφοράς κάνοντας μια παρουσίαση σε εκατοντάδες μάνατζερ τοπικών επενδυτικών fund. «Αυτή είναι μια ιστορική μέρα για τη Saudi Aramco» είπε ο Nasser. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη μετάβασή μας στο προφίλ μιας εισηγμένης εταιρείας».

Καθώς η προσφερόμενη τιμή τοποθετεί τη μέγιστη αποτίμηση αξίας της Aramco στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, θα υπάρχει λογικά χώρος ώστε να βγάλουν κάποια χρήματα και οι επενδυτές – ή τουλάχιστον αυτό είπε ένας τοπικός επενδυτής. Η Aramco θα μάθει να βασίζεται έντονα σε τοπικούς επενδυτές, μικρούς και μεγάλους, για να κάνει τη δουλειά της.

ad2mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Οι πλουσιότερες οικογένειες του βασιλείου, κάποια μέλη των οποίων είχαν συλληφθεί στην επιδρομή των αρχών στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ, στα πλαίσια επιχειρήσεων κατά της διαφθοράς, αναμένεται να συνεισφέρουν αρκετά στην αρχική δημόσια προσφορά.
 

article 1