Άρχισε η δίκη του Κάρλος Γκον χωρίς τον ίδιο στο εδώλιο

Ο Γκρεγκ Κέλι αντιμετώπισε μόνος του τις κατηγορίες στη δικαστική αίθουσα

Ο πρώην διευθυντής της Nissan Motor, Γκρεγκ Κέλι, δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες ότι βοήθησε τον πρώην πρόεδρο, Κάρλος Γκον, να κρύψει εκατομμύρια που έλαβε ως αποζημίωση και δεσμεύτηκε να αποδείξει την αθωότητά του σε μια δίκη που ξεκίνησε σχεδόν δυο χρόνια μετά τις συλλήψεις τους και χωρίς την παρουσία του βασικού υπόπτου.

«Αρνούμαι τους ισχυρισμούς εναντίον μου», δήλωσε ο Κέλι όταν ρωτήθηκε από τους δικαστές αν έχει τίποτα να πει. «Δεν συμμετείχα σε εγκληματική συνωμοσία».

Ο Κέλι, φορώντας σκούρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και γραβάτα με κόκκινες ρίγες και χρησιμοποιώντας ακουστικά για τη μετάφραση, είπε επίσης ότι όλες οι πράξεις του είχαν στόχο να κρατήσουν τον Γκον στην Nissan.

σ
Γκρεγκ Κέλι

Υπενθύμισε το πώς στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν η Nissan έχανε χρήματα, η Renault αγόρασε μερίδιο στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία και έστειλε τον Γκον.

«Ο Γκον ήταν ένα καταπληκτικό στέλεχος», ανέφερε ο Κέλι που εμφανίστηκε στο δικαστήριο ήρεμος και σοβαρός. Όπως όλοι οι υπόλοιποι, φορούσε κι αυτός μάσκα. Αν και όλοι οι ειδικοί πίστευαν ότι η Nissan ήταν καταδικασμένη «ο κ. Γκον απέδειξε ότι έκαναν λάθος. Υπό την ηγεσία του, η Nissan έγινε πολύ επικερδής», ανέφερε ο Κέλι.

Ο Κέλι είναι ο μοναδικός μεμονωμένος κατηγορούμενος σε μια υπόθεση που τράβηξε την παγκόσμια προσοχή μετά από τη δραματική διαφυγή του Γκον από την Ιαπωνία στα τέλη του 2019. Ο Αμερικανός, ο οποίος έγινε 64 ετών την πρώτη ημέρα της δίκης, κατηγορήθηκε από Ιάπωνες εισαγγελείς ότι βοήθησε τον Γκον να δηλώσει ότι λάμβανε χαμηλότερη αποζημίωση κατά περίπου 9 δισ. γεν (85 εκατ. δολάρια) για οκτώ χρόνια. Ο Κέλι, αν καταδικαστεί, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με δεκαετή φυλάκιση.

Ο Κέλι έδωσε επίσης περισσότερες λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες της Nissan, λέγοντας ότι πουλούσε μόνο 2,5 εκατ. οχήματα ετησίως σε όλο τον κόσμο πριν ο Γκον αναλάβει τα ηνία και ότι το 2017 πουλούσε 5,6 εκατ.

Χωρίς διάδοχο
Ο Κέλι πρόσθεσε ότι όλοι στην Nissan ανησυχούσαν ότι θα έχαναν τον Γκον και ήθελαν να τον κρατήσουν στην εταιρεία. Η Nissan αναζητούσε νόμιμους τρόπους για να τον κρατήσει και δεν υπήρχε διάδοχος, οπότε συμβουλεύτηκε εξωτερικούς και εσωτερικούς δικηγόρους προσπαθώντας να τον κρατήσει, είπε ο Κέλι.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν παραβίασα τον νόμο», είπε ο Κέλι, δηλώνοντας αθώος.
Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο του 2021 και η ετυμηγορία αναμένεται το επόμενο φθινόπωρο.

Μετά την απόδραση του Γκον από την Ιαπωνία στα τέλη Δεκεμβρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης και αξιωματούχοι της κυβέρνησης υπεραμύνθηκαν του νομικού συστήματος της χώρας, λέγοντας ότι είναι δίκαιο και ότι έχει βοηθήσει να μείνουν χαμηλά τα επίπεδα εγκληματικότητας .

σ
Ο Γκον στη Βηρυττό

Ο Γκον που διέφυγε με ιδιωτικό τζετ από την Ιαπωνία και τώρα βρίσκεται στον Λίβανο, κατηγορήθηκε επίσης για διοχέτευση των χρημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Μέση Ανατολή σε λογαριασμούς που ελέγχει ο ίδιος. Ο Γκον υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα μιας συνωμοσίας που ενορχηστρώθηκε από πρόσωπα εντός της εταιρείας που ήθελαν να τον απομακρύνουν και να αποτρέψουν τη Nissan από την εμβάθυνση των δεσμών της με τη Renault.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

 
2854
Thumbnail