Αυστραλία: Οι G-20 να πάρουν τα ηνία για μετά τον ιό

Δηλαδή, να χρηματοδοτήσουμε την παγκόσμια υγεία, να διατηρήσουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα…

(Bloomberg) - Η Αυστραλία λέει ότι η Ομάδα των 20 χωρών πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διοργάνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης μετά την άρση της απειλής για την υγεία από τον κορωνοϊό.

«Θα πρέπει να συντονίσει την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, τις μεταφορές και την παραγωγή και να δεσμευτεί σε δημοσιονομικές ενέργειες που θα τονώσουν την ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και θα επαναφέρουν τους ανθρώπους στη δουλειά», δήλωσε ο Treasurer της Αυστραλίας Josh Frydenberg στο συνέδριο των 20 Υπουργών Οικονομικών την Τρίτη.

Καθώς ο ιός σαρώνει τον κόσμο, η Ομάδα των 20 θα πρέπει να φτιάξει ένα σχέδιο βοήθειας για να θέσει την παγκόσμια οικονομία σε «ελεγχόμενη αδράνεια», δήλωσε ο Frydenberg.

«Δηλαδή, να χρηματοδοτήσουμε την παγκόσμια υγεία, να διατηρήσουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες θέσεων εργασίας, να συνεχίσουμε τη λειτουργία των επιχειρήσεων και να διασφαλίσουμε ότι ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού», ανέφερε. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Αυτό περιλαμβάνει τη δέσμευση σε έναν στόχο δημοσιονομικής στήριξης των G20, την ενθάρρυνση όλων των οικονομιών να ενεργήσουν επειγόντως και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στους πολίτες ότι οι G20 κάνουν ό, τι χρειάζεται», συμπλήρωσε.

Ο Frydenberg τόνισε επίσης ότι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι «αποφασιστικής σημασίας» και κάλεσε την Ομάδα των 20 να αξιολογήσει την επάρκεια του παγκόσμιου δικτύου χρηματοοικονομικής ασφάλειας. «Εάν απαιτούνται περισσότεροι πόροι, τότε πρέπει να ξέρουμε σύντομα», είπε.

Τη Δευτέρα, η Αυστραλία απελευθέρωσε ποσό ρεκόρ ύψους $80 δις σχεδίου διάσωσης, δεσμεύοντας να επιχορηγήσει τους μισθούς των εργαζομένων, καθώς η επιδημία κορωνοϊού προκαλεί χάος στην οικονομία και θέτει χιλιάδες εργαζόμενους εκτός εργασίας. Η ανακοίνωση έφερε συνολικά δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα για την ενίσχυση της οικονομίας σε $320 δις ή 16,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Jason Scott
 
2858
Thumbnail