Αυτά είναι τα καλύτερα συνταξιοδοτικά συστήματα παγκοσμίως

Η Ολλανδία και η Δανία έχουν τα καλύτερα συνταξιοδοτικά συστήματα στον κόσμο

(Bloomberg) – Η Ολλανδία και η Δανία έχουν τα καλύτερα συνταξιοδοτικά συστήματα στον κόσμο, σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη η οποία ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο τα κράτη προετοιμάζουν την γενιά των ηλικιωμένων για συνταξιοδότηση.

Οι χώρες έλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στον Δείκτη Παγκόσμιων Συντάξεων Mercer της Μελβούρνης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (14/10), καταλαμβάνοντας και οι δύο βαθμό Α για το επίπεδο χρηματοοικονομικής ασφάλειας που παρέχεται κατά τη συνταξιοδότηση.  Η Αυστραλία ήρθε στην τρίτη θέση, με βαθμό Β +, ενώ στις κορυφαίες 10 περιλαμβάνονται η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και η Χιλή, όλες στο βαθμό Β.

Η έρευνα σε 37 κράτη, που καλύπτει σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, χρησιμοποιεί 40 μετρήσεις για να αξιολογήσει εάν ένα σύστημα οδηγεί σε βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα για συνταξιούχους, αν είναι βιώσιμο και αν έχει την εμπιστοσύνη της κοινότητας.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Η Ολλανδία κατέλαβε και πάλι την πρώτη θέση το 2019 αφού έχει τους περισσότερους εργαζομένους που επωφελούνται από προγράμματα καθορισμένων παροχών βάσει των μέσων αποδοχών κατά τη διάρκεια της ζωής τους.  Η Βρετανία και οι Η.Π.Α έχουν κερδίσει τον βαθμό C+, και κατατάσσονται στην 14η και 16η θέση αντίστοιχα.  Και οι δύο θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα αποτελέσματά τους αυξάνοντας την ελάχιστη σύνταξη για συνταξιούχους χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Ιαπωνία κατατάχθηκε στην 31η θέση με βαθμό D- βαθμίδα που αποκαλύπτει «σημαντικές αδυναμίες ή/και παραλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν».  Βασική σύσταση ήταν η αύξηση της κρατικής ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς το προσδόκιμο ζωής συνεχίζει να αυξάνετα.  Η Ταϊλάνδη βρίσκεται στο κατώτατο σημείο και θα πρέπει να εισαγάγει ένα ελάχιστο επίπεδο υποχρεωτικής αποταμίευσης και να αυξήσει τη στήριξη των φτωχότερων, ανέφερε η έκθεση.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η μελέτη έρχεται καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της αύξησης των ανθρώπων που βγαίνουν στη σύνταξη, ζουν περισσότερο και έχουν ανάγκη από ένα σταθερό εισόδημα για να επιβιώσουν.  Σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού προβλέπεται να είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης μέχρι το 2070, όπως δείχνουν τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

"Τα συστήματα σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρωτοφανές προσδόκιμο ζωής και αυξανόμενη πίεση στους δημόσιους πόρους για τη στήριξη της υγείας και της ευημερίας των ηλικιωμένων πολιτών", δήλωσε ο David Knox, συγγραφέας της έκθεσης και ανώτερος συνεργάτης της Mercer.  "Είναι επιτακτική ανάγκη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να προβληματιστούν σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των συστημάτων τους για να εξασφαλίσουν ισχυρότερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τους συνταξιούχους του μέλλοντος".

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ενώ τα συστήματα συνταξιοδότησης σε πολλά ασιατικά έθνη βελτιώθηκαν σε σύγκριση με πέρσι, στην έκθεση διαπιστώθηκε έλλειψη διαφάνειας και οι εργαζόμενοι δεν εξοικονομούν αρκετά για να συνταξιοδοτηθούν σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους διεθνώς.

Η μελέτη εξετάζει επίσης το αποκαλούμενο αποτέλεσμα πλούτου, την τάση για αύξηση των δαπανών με την αύξηση του πλούτου. Η Mercer διαπίστωσε ότι καθώς τα περιουσιακά στοιχεία των συντάξεων αυξάνονται, οι άνθρωποι αισθάνονται πλουσιότεροι και είναι πιο πιθανό να δανειστούν.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

"Ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν είναι κακό", ανέφερε ο Knox στην έκθεση.  «Η διασφάλιση εισοδήματος στο μέλλον από υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία των συνταξιοδοτικών ταμείων, επιτρέπει στα νοικοκυριά να βελτιώσουν τόσο το σημερινό όσο και το μελλοντικό τους βιοτικό επίπεδο».

Matthew Burgess