Αυτή είναι η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο – Το top 10 παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που κερδίζει τον τίτλο της ακριβότερης πόλης σε ολόκληρο τον κόσμο

Το Τελ Αβίβ του Ισραήλ είναι αυτή τη στιγμή, η ακριβότερη πόλη σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Economist Intelligence Unit (EIU).

Η ισραηλινή πόλη σκαρφαλώνοντας υψηλότερα κατά πέντε θέσεις σε σύγκριση με το περασμένο έτος, κατάφερε να ξεπεράσει το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη φτάνοντας έτσι, για πρώτη φορά στην κορυφή της λίστας.

Η ραγδαία ανατίμηση του εθνικού νομίσματος του Ισραήλ έναντι του αμερικανικού δολαρίου αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους το Τελ Αβίβ καταλαμβάνει φέτος την πρώτη θέση στη λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις.

Τη δεύτερη θέση μοιράζονται από κοινού το Παρίσι και η Σιγκαπούρη (ισοπαλία) ενώ την πρώτη πεντάδα με τις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο συμπληρώνουν, η Ζυρίχη και το Χονγκ.

Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για το 2021

  • Τελ Αβίβ, Ισραήλ
  • Παρίσι, Γαλλία
  • Σιγκαπούρη
  • Ζυρίχη, Ελβετία
  • Χονγκ Κονγκ, Κίνα
  • Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  • Γενεύη, Ελβετία
  • Κοπεγχάγη, Δανία
  • Λος Άντζελες, ΗΠΑ
  • Οσάκα, Ιαπωνία

Σημαντικά ευρήματα

Βάσει της έρευνας διαπιστώθηκε επίσης, πως οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των πόλεων αυξήθηκαν κατά 3,5%, σε σύγκριση με την άνοδο του 1,9% που καταγράφηκε πέρυσι. Ο πληθωρισμός ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε ετών. Συγχρόνως, υψηλότερες είναι φέτος, οι τιμές του πετρελαίου, με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να εκτοξεύεται στο +21%. Μάλιστα, στο Χονγκ Κονγκ εντοπίζεται η ακριβότερη τιμή βενζίνης, στα 2,50 δολάρια το λίτρο

Αξίζει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό, πως η Ρώμη κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση. Από την 32η θέση στην οποία βρισκόταν πέρσι, για το έτος 2021 καταλαμβάνει την 48η θέση. Αντίθετα, η Τεχεράνη είναι η πόλη που σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο – από την 79η βρέθηκε φέτος, στην 29η θέση της λίστας – καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις προκάλεσαν ελλείψεις και αυξήσεις τιμών. Η πρωτεύουσα της Συρίας, η Δαμασκός, παραμένει η πιο οικονομική πόλη σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο μεταξύ, και σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, οι τιμές των τσιγάρων αυξήθηκαν κατά 6,7% κατά μέσο όρο μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Αν και οι περισσότερες οικονομίες ανά τον κόσμο ανακάμπτουν σταδιακά, χάρη στα εμβόλια κατά της Covid-19, παρόλα αυτά, πολλές μεγάλες πόλεις εξακολουθούν να καταγράφουν αυξήσεις στα κρούσματα. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων. «Είναι ο λόγος για τον οποίο η εφοδιαστική αλυσίδα διαταράσσεται και οι τιμές των αγαθών εκτοξεύονται» υποστηρίζει η Ουπασάνα Ντουτ της EIU.

«Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αναμένουμε να δούμε το κόστος ζωής να αυξάνεται ακόμη περισσότερο σε πολλές πόλεις καθώς οι μισθοί θα καταγράψουν άνοδο. Αναμένουμε επίσης, από τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια, προσεκτικά, για να περιορίσουν τον πληθωρισμό. Επομένως, οι αυξήσεις των τιμών αναμένεται να μειωθούν σε σχέση με τα φετινά επίπεδα» καταλήγει.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

 
4291