Αυτό είναι το πρώτο πράσινο υδρογονοκίνητο φορτηγό στον κόσμο

Το φορτηγό σχεδιάστηκε προκειμένου να χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση για εργασίες εξόρυξης

Πριν από 4 χρόνια, η πολυεθνική εταιρεία Anglo American, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δυσκολευόταν να βρει επενδυτές για να χρηματοδοτήσει τα μεγαλόπνοα σχέδιά της.

Πρόσφατα ωστόσο, παρουσίασε σύμφωνα με το Bloomberg, το μεγαλύτερο υδρογονοκίνητο φορτηγό για ορυχεία στον κόσμο. Το συγκεκριμένο «πράσινο» φορτηγό το οποίο δεν θα παράγει διοξείδιο του άνθρακά, σχεδιάστηκε προκειμένου να χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση για εργασίες εξόρυξης στο ορυχείο Mogalakwena PGMs στη βορειοανατολική Νότια Αφρική.

Το εν λόγω ορυχείο είναι το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο μετάλλων στον κόσμο και η Anglo American σκοπεύει να αντικαταστήσει εκεί, έναν στόλο 40 φορτηγών τα οποία χρειάζονται περίπου ένα εκατομμύριο λίτρα πετρελαίου ετησίως.

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι η επιθυμία μας να δημιουργήσουμε έναν πιο πράσινο κόσμο δεν συμβάδιζε με τις φιλοδοξίες άλλων εταιρειών του κλάδου», δήλωσε ο Τόνι Ονίλ, τεχνικός διευθυντής της Anglo.

Η αντικατάσταση των φορτηγών για ορυχεία με υδρογονοκίνητα θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα ανοιχτά ορυχεία της Anglo κατά 80%, ένα άκρως σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου της εταιρείας για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2040.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου φορτηγού αποτελεί μέρος του πρότζεκτ nuGen Zero Emission Haulage Solution (ZEHS) της Anglo American, ενός πράσινου συστήματος υδρογόνου για ορυχεία.

Το σύστημα θα αντλεί πράσινη ενέργεια από ένα πάρκο με φωτοβολταϊκά για να παρέχει ισχύ για την ηλεκτρόλυση για τη διάσπαση του νερού και την παραγωγή του υδρογόνου.

Το υδρογονοκίνητο φορτηγό διαθέτει συστοιχία από κυψέλες ισχύος 2 MW με μπαταρίες χωρητικότητας 1,22 MWh, της Williams Advanced Engineering (WAE).

Η απόδοση του συστήματος πρόωσης ξεπερνά τους 1.000 ίππους και το ωφέλιμο φορτίο φτάνει τους 320 τόνους.

Το πρότζεκτ ZEHS αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί μέχρι το 2026. 

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

 
4504