Αυτός είναι ο ακριβότερος και πικρότερος καφές στον κόσμο

Τι συμβαίνει με τη δημοφιλέστερη ποικιλία στον πλανήτη

Οι λάτρεις του καφέ έχουν πολλά για τα οποία πρέπει να ανησυχούν, καθώς η παγκόσμια έλλειψη καρπών έχει οδηγήσει σε σοβαρές ανατιμήσεις τόσο στα καφέ όσο και στα σούπερ μάρκετ. Πλέον, ο πρωινός καπουτσίνο ή ο λάτε σας μπορεί να αρχίσει να έχει πιο πικρή γεύση, αλλά όχι μόνο λόγω ακρίβειας.

Ο πλανήτης βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης έλλειψης της ποικιλίας arabica, που δίνει μια πιο απαλή γεύση στον καφέ και αντιστοιχεί στο 60% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ακραίες καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν παραγωγές και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αντίξοες καιρικές συνθήκες και στις αρχές του 2022, με συνέπεια μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει ο κλάδος.

Οι τιμές της ποικιλίας arabica ανεβαίνουν αντανακλώντας την έξαρση της κρίσης ενώ και οι δυσκολίες εφοδιασμού καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.

«Δεν πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα», δηλώνει η Κόνα Χακ, επικεφαλής ερευνών της ED&F Man του Λονδίνου. «Είναι κάτι που θα πρέπει να λαμβάνουμε τα επόμενα δυο χρόνια».

Όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά του καφέ και οι λιανοπωλητές θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θα αυξήσουν τις τιμές τους. Εχουν όμως και μια άλλη επιλογή: το «ξαδελφάκι» της arabica, την ποικιλία robusta. Κάποιοι ήδη αξιοποιούν περισσότερο αυτή τη φθηνότερη ποικιλία, η οποία ως τώρα χρησιμοποιούνταν στον στιγμιαίο καφέ, έχει περισσότερη καφεΐνη και δίνει πιο πικρή γεύση.

Η κρίση έχει τις ρίζες της στη Βραζιλία, τον βασικό προμηθευτή του arabica παγκοσμίως, που επλήγη από σπάνιο παγετό μετά από μια μεγάλη περίοδο ξηρασίας.

Η ποικιλία arabica σημείωσε άνοδο στην τιμή της κατά 80% φέτος και τα δεδομένα μέχρι στιγμής δεν είναι ενθαρρυντικά.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί και για την ποικιλία robusta ωστόσο φθάνουν μόνο στο 50% της τιμής του arabica.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει το Bloomberg, είτε κάποιοι επιλέξουν την ποικιλία robusta είτε καταφύγουν σε ανάμειξη arabica και robusta οι τιμές του καφέ αναπόφευκτα θα δουν και νέες αυξήσεις.

newmoney.gr

 
4192