Βέβαιος ο Μητσοτάκης ότι θα πείσει τους δανειστές για πλεονάσματα

Η κυβέρνηση επιδιώκει ένα χαμηλότερο στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2%

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα διεκδικήσει από τους πιστωτές της Ελλάδας να μειώσουν τις απαιτήσεις για υψηλά πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, το τελευταίο σημάδι ότι η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης αφήνει πίσω της την περίοδο της κρίσης.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Μιλώντας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την στήριξη της οικονομίας με τη μείωση των φόρων επί των μερισμάτων και των εταιρικών κερδών και την παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων σε νοικοκυριά που πλήττονται από χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας.

Η οικονομική ατζέντα Μητσοτάκη έχει κερδίσει τη στήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel ενώ η επερχόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο στόχος του πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ ασκεί πίεση στην οικονομία της χώρας.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων στην Ελλάδα μειώθηκε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ μετά τα σχόλια της Lagarde την Τετάρτη. Τον Αύγουστο, οι αρχές ήραν τους υπόλοιπους ελέγχους κεφαλαίου μετά από τέσσερα χρόνια περιορισμών.

Οι δημοσιονομικές προτάσεις του πρωθυπουργού περιλαμβάνουν τη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων σε 24% από 28% και τη μείωση του φόρου επί των μερισμάτων στο 5% από 10%. Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της αγοράς ακινήτων, προβλέπονται επίσης φορολογικά κίνητρα για νέες κατασκευές και εκσυγχρονισμό παλαιών κτιρίων.

Η κυβέρνηση της Ελλάδος έχει επιδιώξει πολύ καιρό ένα χαμηλότερο στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2%.
Οι πιστωτές της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαφωνούν σχετικά με το αν η μείωση του στόχου, που υιοθετήθηκε ως αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.