Bloomberg / Brexit: Έκλεισε η συμφωνία ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ

Απομένει η έγκριση του Μπόρις Τζόνσον και της ΕΕ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg

Η ιστορική συμφωνία για το Brexit ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ φαίνεται ότι είναι γεγονός. Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, οι διαπραγματευτές εξακολουθούν να εξετάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας, ενώ λίγο νωρίτερα αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι θέμα ωρών.

Την ίδια στιγμή, η στερλίνα σημειώνει άνοδο 1,6% στα 1,3561 δολάρια, τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή αύξηση που έχει παρουσιάσει σε διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων σημείωνει άνοδο 13 μονάδων βάσης στο 0,31%, που είναι και η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή ημερήσια αύξηση από τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και την ΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε και να καταρρεύσει, και πως η επίσημη ανακοίνωση μπορεί να γίνει έπειτα από διάστημα αρκετών ωρών.

Τις τελευταίες μέρες, οι Μπόρις Τζόνσον και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρενέβησαν στο θέμα του Brexit προσωπικά με πολλές τηλεφωνικές συζητήσεις, σε μια ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας, προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την ενιαία αγορά στα τέλη του μήνα.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Οι διαπραγματεύσεις επανεκκίνησαν νωρίς την Τετάρτη (23/12), στα κεντρικά γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο το είδος της πρόσβασης που θα έχουν τα πλοία της ΕΕ στα βρετανικά ύδατα και το εάν η ΕΕ θα έχει δικαίωμα να επιβάλει αντίποινα στο Ηνωμένο Βασίλειο στην περίπτωση που το τελευταίο περιορίσει αυτήν την πρόσβαση στο μέλλον.

Και οι δύο πλευρές έχουν προσδιορίσει την αλιεία ως προϋπόθεση για την οποιαδήποτε ευρύτερη συμφωνία της μελλοντικής τους σχέση. Παρά το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά σκάφη αλιεύουν κάθε χρόνο στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου ψάρια αξίας 650 εκατ. ευρώ ποσό που αποτελεί μικρό κλάσμα των 512 δισ. ευρώ του εμπορίου που πραγματοποιείται μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής του ευρωπαϊκού μπλοκ, είχε δηλώσει στη συνάντησή του την Τρίτη (22/12) με τους πρεσβευτές των 27 κρατών μελών της ΕΕ ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες και ότι θα μπορούσε να υπογραφεί συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα – εάν οι Βρετανοί είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν περαιτέρω στην αλιεία, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο διπλωμάτες.

Νωρίτερα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες άφησαν να εννοηθεί ότι επίκειται ή έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, μετέδωσε ότι η εμπορική συμφωνία ενδέχεται να οριστικοποιηθεί εντός των επομένων ωρών. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Reuters, εξέφρασαν αμφιβολίες, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμη βέβαιη μια τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα, ένας διπλωμάτης σχολίασε ότι αν και είναι πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα (23/12) ή αύριο Πέμπτη, μπορεί επίσης να συμβεί και μετά τα Χριστούγεννα.

>>> Όλες οι εξελίξεις για το Brexit εδώ <<<

Μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, στις 31 Ιανουαρίου, η Βρετανία διαπραγματεύεται μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να καταστήσει πιο ήπια την έξοδό της από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, στα τέλη του έτους. Μια συμφωνία θα διασφάλιζε ότι τα αγαθά που εμπορεύονται μεταξύ τους οι δύο πλευρές, συνολικής αξίας σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων, δεν θα επιβαρυνθούν με δασμούς και ποσοστώσεις.

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης ανέφερε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα χρειαστεί να εγκρίνουν μια προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, επειδή δεν υπάρχει πλέον αρκετός χρόνος για να την επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πηγή: Bloomberg/newmoney