Bloomberg: Η αγορά στοιχηματίζει σε πτώση του ευρώ κάτω από $1,08

Οι άσχημες μέρες για το ευρώ δεν έχουν τελειώσει και σε αυτό ακριβώς στοιχηματίζουν οι traders

Οι traders στοιχηματίζουν ότι έρχονται και άλλες άσχημες μέρες για το ευρώ μετά την πτώση του νομίσματος στα πιο αδύναμα επίπεδά του από το 2017.

Οι δείκτες γίνονται ολοένα και πιο αρνητικοί για το κοινό νόμισμα και οι επενδυτές αναγκάζονται να πληρώσουν όλο και πιο ακριβά την κατοχύρωση έναντι του ενδεχόμενου να σημειώσουν απώλειες από τη διατηρούμενη ισχύ του δολαρίου.

Το ευρώ έχει διολισθήσει αυτή την εβδομάδα παρά τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στις αγορές, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι το νόμισμα μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται πίεση ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην επιδημία του κορωνοϊού.

«Το ευρώ βρίσκεται αυτή τη στιγμή ενόψει προοπτικής διολίσθησης τόσο στο σενάριο αυξημένου ρίσκου όσο και στο σενάριο μείωσης του ρίσκου στις αγορές», δήλωσε ο Νιλ Τζόουνς, επικεφαλής συναλλάγματος της Mizuho Bank Ltd. «Ως νόμισμα χρηματοδότησης θα πρέπει να αντιμετωπίσει στο σενάριο μειωμένου κινδύνου το κυνήγι για υψηλότερες αποδόσεις, ενώ από την άλλη σε περιόδους αυξημένου κινδύνου το δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο φαίνεται να έχει καλύτερες επιδόσεις ».

Οι αναλυτές συναλλάγματος ανέμεναν ότι το ευρώ θα ανέκαμπτε φέτος αλλά αντίθετα, έχει σημειώσει απώλειες άνω του 3% στα σχεδόν 1,0850 δολάρια.

Σύμφωνα με την Danske Bank A/S η υψηλότερη τιμή του μέχρι σήμερα, την 1η Ιανουαρίου στα 1,12 δολάρια, θα μπορούσε να αποδειχθεί η υψηλότερη τιμή του για όλο το 2020 και ενδέχεται να ακολουθήσει πτωτική πορεία με νέα χαμηλά.

Οι traders δεν ρισκάρουν. Υπήρξε μια αυξημένη ζήτηση για options πώλησης ευρώ που θα απέφεραν κέρδη εάν η τιμή του έπεφτε κάτω από το $ 1,08, σύμφωνα με στοιχεία της Depot Trust & Clearing Corporation. Αυτές οι επιλογές αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο της συνολικής θεωρητικής αξίας των στοιχημάτων που διακινούνται αυτό το μήνα, ενώ το 5% αυτών στοιχηματίζει σε μια ακόμα μεγαλύτερη πτώση στα 1,05 δολάρια.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Επιπλέον φαίνεται ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για την ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αρκετά μακριά από το να αυξήσει τα επιτόκια καθώς τα δεδομένα της ευρωζώνης αποτυγχάνουν να δώσουν θετική ώθηση, ενώ δεν αναμένονται σύντομα δημοσιονομικά κίνητρα λόγω πολιτικών εμποδίων στην Γερμανία.

«Η ελπίδα για πολλούς ήταν ότι η Ευρώπη θα επιταχύνει και οι αξίες της θα ανατιμηθούν γρηγορότερα από τις αμερικανικές, ως συνέπεια της υποτιθέμενης ανάκαμψη του πρώτου τριμήνου», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank, Λαρς Μέρκλιν. «Αλλά καθώς αυτή η ελπίδα για την Ευρώπη (και τις αναδυόμενες αγορές) να ξεπεράσει τις ΗΠΑ δεν επαληθεύτηκε και η επικρατούσα τάση είναι η αλλαγή σε θέσεις short για το ζεύγος ευρώ-δολάριο».

Τα Hedge funds είναι από τους βασικούς παίκτες πώλησης του ευρώ μέσω options, σύμφωνα με τρεις traders στην Ευρώπη, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Κάποιοι διαχειριστές κεφαλαίων που επίσης ακολουθούν την τάση, εκτιμούν ότι αυτή θα συνεχιστεί για έξι μήνες.

Μέρος της πίεσης προέρχεται από επενδυτές που αυξάνουν τον δανεισμό τους σε φθηνό ευρώ για να επενδύσουν αλλού. Όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθούνται από το Bloomberg κατέγραψαν θετικές αποδόσεις στο carry trade με ευρώ αυτό το μήνα, με ακόμη καλύτερη απόδοση από ό, τι κατά το προηγούμενο έτος.

Από τεχνικής άποψη, η υποχώρηση από την περιοχή των 1,0728 δολ. – 1,0821 δολαρίων – που παρατηρήθηκε μετά τις γενικές εκλογές της Γαλλίας τον Απρίλιο του 2017 – θα μπορούσε να δημιουργήσει νέο momentum πώλησης.

Από την άλλη, οποιαδήποτε ανάκαμψη πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 21 ημερών, που βρίσκεται σήμερα στα 1,1017 δολ., θα μπορούσε να είναι το πρώτο σημάδι ότι το ευρώ έφτασε στο βραχυπρόθεσμο κατώτατο όριο του. Οι traders νομισμάτων περιμένουν πιθανή υψηλότερη διόρθωση στο νόμισμα, κατά προτίμηση προς τα $ 1,10, προτού αυξήσουν τις βραχυπρόθεσμες θέσεις τους, αναφέρουν.

newmoney.gr

 
3050
Thumbnail