Bloomberg: Η Πόλη Φάντασμα ίσως ανοίξει σύντομα για εγκατάσταση 

Kalin: "Εάν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να έρθουν, να διεκδικήσουν την περιουσία τους, να διευθύνουν επιχειρήσεις κ.λπ., αυτό θα είναι δυνατό"

(Bloomberg) --  Μία πόλη φάντασμα στο βόρειο μέρος της Κύπρου που ελέγχεται από την Τουρκία θα ανοίξει για επενδύσεις και επανεγκατάσταση, σε μια προσπάθεια να κερδηθεί η διεθνής αναγνώριση του ούτω καλούμενου Τουρκοκυπριακού κράτους καθώς η Άγκυρα επιδεικνύει ενεργειακές αξιώσεις σε αμφισβητούμενα ύδατα στα ανοικτά των ακτών του νησιού.

Οι Ελληνοκύπριοι που έλεγχαν την περιοχή πριν την κατάληψή της από τους Τούρκους το 1974 θα είναι μεταξύ εκείνων που θα είναι σε θέση να ανακτήσουν την απωλεσθείσα περιουσία σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο θεωρείται ως πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης.

>>>Διαβάστε ακόμη: Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ-ΓΓ ΟΗΕ για τις προκλήσεις Τουρκίας<<<

"Θα πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των δυο κοινοτήτων του νησιού σε όλα τα ζητήματα: Τα Βαρώσια, τα ζητήματα ιδιοκτησίας και οι ενεργειακοί πόροι γύρω από το νησί", δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, σε συνέντευξη το Σάββατο.

"Εάν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να έρθουν, να διεκδικήσουν την περιουσία τους, να διευθύνουν επιχειρήσεις κ.λπ., αυτό θα είναι δυνατό", μόλις επιλυθούν νομικά ζητήματα, δήλωσε ο Kalin.

Η Τουρκία και η Κύπρος βρίσκονται σε διαμάχη για τα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου γύρω από το νησί της Κύπρου στη Μεσόγειο, με την Κυπριακή Δημοκρατία να είναι κράτος μέλος της ΕΕ και να έχει επίσημα κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί.

Αλλά το νησί έχει ουσιαστικά χωριστεί στα δύο από τότε που ο στρατός της Τουρκίας κατέλαβε το βόρειο μέρος το 1974, μετά από απόπειρα πραξικοπήματος στην Κύπρο κατά την οποία η στρατιωτική χούντα στην Αθήνα επεδίωξε να ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα. Το ούτω καλούμενο κράτος της τουρκικής μειονότητας στο βορρά, το οποίο αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα, διεκδικεί επίσης δικαιώματα σε τυχόν ενεργειακούς πόρους που θα ανακαλυφθούν στα ανοικτά των ακτών της.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Τα Βαρώσια, κοντά στο λιμάνι της Αμμοχώστου, ήταν το αρχαιότερο τουριστικό θέρετρο του νησιού πριν εγκαταλειφθεί και «σφραγιστεί» μετά την τουρκική κατάληψη της βόρειας Κύπρου. Επενδύσεις στο εμπόριο και στον τουρισμό της πόλης θα συνεπάγεται αναγνώριση του ελέγχου από την Τουρκία, και το σχέδιο για το επανάνοιγμα της πόλης απειλεί να εμβαθύνει την αυξανόμενη ένταση με την Κύπρο και τη σύμμαχό της την Ελλάδα, για τα δικαιώματα γεώτρησης φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο άμεσο μέλλον, τουλάχιστον, οι Τουρκοκύπριοι είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στην πόλη, όπου κατεστραμμένα παραθαλάσσια κτίρια διαμερισμάτων, βίλες, ένα κατάστημα με γούνες και ένα showroom Alfa Romeo έχουν κατακλυστεί από κισσούς.

Ο Ersin Tatar, "Πρωθυπουργός" του αποσχισμένου τουρκικού θύλακα, δήλωσε στο CNN-Turk ότι έχουν υποβληθεί και επανεξεταστεί περισσότερες από 200 αιτήσεις για ανάκτηση ακινήτων στα Βαρώσια. Η Τουρκία κράτησε τα Βαρώσια κλειστά και ακατοίκητα μετά την εγκατάλειψη των ελληνόφωνων κατοίκων της κατά τη διάρκεια της επέμβασης του 1974.

Αμφισβητούμενα ύδατα
Οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώθηκαν τον Αύγουστο όταν η Τουρκία συνέχισε τις έρευνες και ξεκίνησε ναυτικές ασκήσεις σε περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου οι ισχυρισμοί της αμφισβητούνται από την Κύπρο. Η Άγκυρα επέκτεινε τη Δευτέρα τις σεισμικές εργασίες του ερευνητικού της σκάφους, Oruc Reis, μέχρι τις 27 Αυγούστου στα επίμαχα ύδατα.
δ

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, με τη μεσολάβηση της Γερμανίας, κατέρρευσαν όταν η κυβέρνηση της Αθήνας ανακοίνωσε συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου, παρόμοια με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης του Δεκέμβρη. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

"Θα συνεχίσουμε τις εργασίες εξερεύνησης στην ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές που πιστεύουμε ότι ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα", δήλωσε ο Kalin, ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία δεν έχει άμεσο σχέδιο γεώτρησης.

"Δεν θέλουμε να δούμε καμία κλιμάκωση και εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο", ανέφερε, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε ανακάλυψη σε αυτά τα ύδατα θα πρέπει να είναι κοινή για όλους.
 

Selcan Hacaoglu και Firat Kozok
 
3308
Thumbnail