Η μόνη δύναμη που ο Ερντογάν δεν μπορούσε να θέσει υπό τον έλεγχό του ήταν η ελεύθερη αγορά

Από τα κρατικά θεσμικά όργανα έως τα μέσα ενημέρωσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σφίγγει τον κλοιό μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του το 2016. Η μόνη δύναμη που δεν μπορούσε να θέσει υπό τον έλεγχό του ήταν η ελεύθερη αγορά. Στη συνέχεια ήρθε ο πόλεμος εναντίον αυτού που αποκαλεί «χειριστές νομισμάτων».

Σε μια πρώτη ανάγνωση ο Ερντογάν φαίνεται να παίρνει αυτό που θέλει: χαμηλότερο κόστος δανεισμού και μείωση του πληθωρισμού. Όμως οι συνέπειες στην τουρκική οικονομία είναι μεγάλες. Η κεντρική τράπεζα εξαντλεί τα αποθέματά της σε δολάρια και οι ξένοι επενδυτές είναι διστακτικοί να δεσμεύσουν τα χρήματά τους στη χώρα, εγκαταλείποντας την τουρκική λίρα. Αυτό που κάποτε ήταν ένα από τα πιο ελκυστικά νομίσματα στις αναδυόμενες αγορές φαίνεται να μένει εκτός από πολλά επενδυτικά funds. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταστήσει δυσκολότερη την ελεύθερη διαπραγμάτευση της λίρας. Οι περιορισμοί κορυφώθηκαν τον Μάιο, όταν η τραπεζική αρχή απαγόρευσε για λίγο την διαπραγμάτευση του τουρκικού νομίσματος με την Citigroup, την BNP Paribas και την UBS.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Κανένα ενδιαφέρον

Το μερίδιο των ξένων επενδυτών στην τουρκική αγορά μειώνεται

Ο όγκος των συναλλαγών με τις τουρκικές τράπεζες έχει μειωθεί. ενώ οι τουρκικές κρατικές τράπεζες έχουν μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας. Υπάρχουν εικασίες στις αγορές ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να προχωρήσει περισσότερο και να επιβάλει κάποια μορφή ελέγχου κεφαλαίων για να σταματήσει την φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό κάτι που η κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλημμένα. Η κίνηση αυτή θα είχε σημαντικό κόστος. Οι δανειστές πλημμυρίζουν την αγορά με δολάρια, μειώνοντας τα αποθεματικά της τουρκικής κεντρικής τράπεζας φέτος. Αυτό επανέφερε στο προσκήνιο την προοπτική να πρέπει να ζητήσει η Τουρκία οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματά της. Για να μειώσει την έλλειψη δολαρίων για να στηρίξει τη λίρα, το Κατάρ τριπλασίασε το όριο μιας υπάρχουσας γραμμής ανταλλαγής με την τουρκική κεντρική τράπεζα σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Με περισσότερα από 164 δισεκατομμύρια δολάρια εξωτερικής χρηματοδότησης να μεταφερθούν στους επόμενους 12 μήνες, η Άγκυρα εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και σε άλλες κεντρικές τράπεζες της G-20 για πρόσβαση σε σκληρό νόμισμα.

Η κρίση σε αριθμούς

85 δισ δολάρια είναι το ποσό που η Goldman Sachs εκτιμά ότι χρησιμοποιήσε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας σε συναλλαγματικά αποθεματικά για να ενισχύσει την λίρα από το τέλος του 2018

Μικρότερο του 5% είναι το μερίδιο των ξένων επενδυτών στην αγορά, χαμηλό ρεκόρ. Αποσύρθηκαν 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα το τελευταίο 12 μηνο έως τα μέσα Ιουνίου, η μεγαλύτερη εκροή τουλάχιστον από το 2015.

1 στα 4 είναι η αναλογία συναλλαγών της λίρας με τουρκικές τράπεζες τις τελευταίες 30 εργάσιμες ημέρες από πελάτες στο εξωτερικό. Ήταν το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2007 και κάτω από τα δύο τρίτα περίπου το 2018.

Γιατί έχει σημασία

Εξαιτίας της προσπάθειας του Ερντογάν για όλο και χαμηλότερο κόστος δανεισμού, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει πραγματοποιήσει εννέα διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων. Αυτό τροφοδότησε τη ζήτηση για δάνεια και μείωσε τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Την ίδια ώρα όμως άφησε την τουρκική λίρα εκτεθειμένη. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας δήλωσε τον Μάιο ότι η Τουρκία δεν υπερασπίζεται κανένα συγκεκριμένο επίπεδο νομίσματος και ότι διατηρεί ένα κυμαινόμενο καθεστώς συναλλαγματικών ισοτιμιών. Πολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι εμποδίζοντας την υποτίμηση της λίρας, υπάρχει ο κίνδυνος οι οικονομικές ανισορροπίες που επιδεινώνονται από την ταχεία πιστωτική ανάπτυξη να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Είναι ενδεικτικό ότι η BNP Paribas τον Μάιο άρχισε να συρρικνώνει τις δραστηριότητές της στην τουρκική αγορά λίρας και δεν προσφέρει πλέον στους πελάτες της στις συναλλαγές πρώτης μεσιτείας συναλλάγματος νέες συναλλαγές στο νόμισμα.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Αντίκτυπος σε άλλες αγορές

Οι τουρκικές αρχές πρώτα απαγόρευσαν στους επενδυτές το short selling στις τουρκικές τράπεζες επεκτείνοντας κατόπιν το μέτρο σε όλες τις μετοχές τον Φεβρουάριο. Αυτοί οι περιορισμοί θα μπορούσαν να κοστίσουν ακριβά στην τουρκική χρηματιστηριακή αγορά.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

 
2594
Thumbnail

Το πρώτο κύμα της επιδημίας Covid-19 έπληξε ιδιαίτερα τις πιο εύπορες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, η Μαδρίτη και το Μιλάνο. Ο ιός σάρωνε τα πάντα χωρίς διακρίσεις, δεν άφηνε κανέναν αλώβητο, ούτε πλούσιους ούτε φτωχούς. Οι πρόσφατες εξάρσεις των κρουσμάστων σε διάφορες περιοχές της ηπείρου ωστόσο ακολουθούν ένα πολύ διαφορετικό μοτίβο, παρατηρεί ο αρθογράγρος του Bloomberg, Φερντινάντο Τζουλιάνο. 

ad1mobile

Οι περισσότερες εξάρσεις λαμβάνουν χώρα σε ορισμένες από τις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της Ευρώπης, συχνά εκείνες που κατοικούνται από μειονότητες ή μετανάστες που εργάζονται σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της οικονομίας.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Αυτό το μοτίβο, σημειώνει ο αρθρογράφος, εγείρει το ερώτημα εάν οι κυβερνήσεις κάνουν αρκετά για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες κατανοούν τις βασικές προφυλάξεις που πρέπει να λάβουν για να προστατευθούν, αλλά και έχουν τα μέσα να το πράξουν. Υπογραμμίζει επίσης τις αδυναμίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών να διασφαλίσουν ότι ακόμη και τα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση και επωφελούνται από την ασφάλεια της εργασίας. Η κατάσταση θα μπορούσε να πυροδοτήσει κοινωνικές και φυλετικές εντάσεις εάν οι κοινότητες μεταναστών κατηγορηθούν ότι είναι φορείς του ιού.

Πέντε διαφορετικές περιπτώσεις έξαρσης κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη διηγούνται μια παρόμοια ιστορία. Στη Γερμανία, οι αρχές έκλεισαν τον δήμο Γκίτερσλο στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, αφότου εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος της Ευρώπης ελέγχθηκαν θετικοί στον ιό. Η ομάδα αποτελούταν σε μεγάλο βαθμό από φτωχά αμειβόμενους μετανάστες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι ζούσαν μαζί σε καταλύματα για τους εργαζόμενους του εργοστασίου. Η βιομηχανία κρέατος της Γερμανίας κατάφερε να παρακάμψει αυστηρούς κανόνες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας χρησιμοποιώντας υπεργολάβους, κάτι που η κυβέρνηση θέλει τώρα να αλλάξει με νέα νομοθεσία. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η χώρα αναδύεται από το lockdown, το Λέστερ, πόλη στα Ανατολικά Μίντλαντς, είχε μη απαραίτητα καταστήματα και μερικά σχολεία έκλεισαν για δύο ακόμη εβδομάδες. Η πόλη κατατάσσεται στο χαμηλότερο 10% όσον αφορά στο επίπεδο του εισοδήματος στην Αγγλία. Σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο του Λέστερ, το 37% του πληθυσμού είναι ασιατικής καταγωής, ενώ εκτιμάται ότι το 40% των ανθρώπων που ζουν εκεί γεννήθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ, η επιδημία έχει ρίξει φως στις φυλετικές ανισότητες και στη Βρετανία. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος θανάτου από τον Covid-19 είναι υψηλότερος στις φτωχότερες περιοχές και υψηλότερος στους πληθυσμούς Μαύρων, Ασιατών και άλλων μειονοτήτων.

Στην Ιταλία, η επιδημία κατέφερε το ισχυρότερο πλήγμα στη Λομβαρδία, μια από τις πλουσιότερες περιοχές του βιομηχανικού βορρά. Όμως την περασμένη εβδομάδα, η πόλη Μοντραγκόν, όχι μακριά από τη Νάπολη στο νότο, έχει δει μια αύξηση των περιπτώσεων σε ένα συγκρότημα διαμεριστάτων, όπου διαμένουν Βούλγαροι μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται σε εποχιακές γεωργικές εργασίες. Η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει lockdown στην πόλη, αλλά έστειλε στρατό για να θέσει το συγκρότημα κατοικιών υπό αυστηρή παρακολούθηση.

Τέτοια φαινόμενα, συνεχίζει το δημοσίευμα του Bloomberg, είχαμε σε μικρότερη κλίμακα ακόμη και στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, χώρες που είχαν αξιοσημείωτη επιτυχία στον περιορισμό της επιδημίας. Στην Ελλάδα «εφαρμόστηκε ένα τοπικό «έξυπνο lockdown» στον Εχίνο, ενώ στην Πορτογαλία επηρεάστηκαν 19 γειτονιές στην περιοχή της Λισαβόνας. Αυτές οι περιοχές φιλοξενούν ομάδες πολύ φτωχών μεταναστών, ειδικά από την Αφρική.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

ad2mobile

«Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πληρώνουν ένα απότομο τίμημα για χρόνια παραμέλησης αυτών των κοινοτήτων, οι οποίες συχνά παρέχουν μια πολύ φθηνή πηγή εργασίας» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος και τις καλεί να κινητοποιηθούν άμεσα για να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε στέγαση και υγειονομική περίθαλψη, πριν να είναι αργά. 

Πηγή: Naftemporiki.gr

article 1