Bloomberg: Ο Χάρης Γεωργιάδης θα εισηγηθεί παράταση στο Brexit

Θα πρέπει να σταματήσουμε το ρολόι του Brexit και να παρατείνουμε την έξοδο, τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών

Τις εισηγήσεις που θα παραθέσει στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (12/2) στις Βρυξέλλες, ανέλυσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε θα προτείνει παράταση στην εφαρμογή του Brexit ούτως ώστε να κλειδώσουν όλα τα απαραίτητα θέματα της συμφωνίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι άποψη του ιδίου είναι πως "θα πρέπει να σταματήσουμε το ρολόι του Brexit και να παρατείνουμε την έξοδο με βάση το που βρισκόμαστε σήμερα".

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Πρόσθεσε ότι αυτό δεν το εισηγείται λόγω ανησυχιών για την κυπριακή οικονομία αλλά γιατί το Brexit είναι ένα ευρύτερο διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, τονίζοντας ότι δεν εισηγείται σε καμία περίπτωση ακύρωση της συμφωνίας.

Ανέφερε δε ότι η εκτίμηση του ιδίου είναι ότι την ίδια άποψη μοιράζονται και οι υπόλοιποι Υπουργοί Οικονομικών.

"Η παράταση στην αβεβαιότητα είναι ότι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε ωστόσο μια μικρή παράταση είναι ο λογικός τρόπος να προχωρήσουμε", τόνισε.

 
1206
Thumbnail

Ο 78χρονος πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θα συναντηθεί με τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας σήμερα Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να σχηματίσει έναν βιώσιμο κυβερνητικό συνασπισμό μετά την κατάρρευση της κυβέρνηση της Ρώμης.

ad1mobile

Καθώς ξεκινά η δεύτερη ημέρα των διαβουλεύσεων – στην πρώτη ημέρα συμμετείχαν κυρίως μικρότερα κόμματα – ο κίνδυνος για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι εξαιρετικά υψηλός. Η Ιταλία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, υπάρχει ένας προϋπολογισμός που πρέπει να συνταχθεί, ο οποίος πρέπει να συμμορφώνεται με τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανόνες και κανείς δεν είναι επικεφαλής της κυβέρνησης. Μόνο ο Πρόεδρος Ματαρέλα έχει την εξουσία να διορίσει έναν νέο ηγέτη.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Εάν μπορέσει να βρει έναν συνδυασμό κομμάτων που να συνιστά πλειοψηφία, θα είναι σε θέση να φέρει ένα μέτρο σταθερότητας στην ταραγμένη χώρα του. Αν αποτύχει, η Ιταλία θα πάει σε νέες εκλογές στη χειρότερη δυνατή στιγμή – και ο Ματέο Σαλβίνι, ο σκληροπυρηνικός ηγέτης της Λέγκας και αναπληρωτής πρωθυπουργός που προκάλεσε την κρίση, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Οι επενδυτές βρήκαν κάποια παρηγοριά στην πιθανότητα να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, καθώς τα ιταλικά ομόλογα και μετοχές υπεραπέδωσαν των υπολοίπων της ευρωζώνης την Τετάρτη. Η απόδοση των 10ετών κρατικών τίτλων μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,31%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016 και το spread σε σχέση με τη Γερμανία υποχώρησε κατά 8 μονάδες στις 198 μονάδες, το μικρότερο σε σχεδόν δύο εβδομάδες.

Οι προοπτικές για τη συγκρότηση νέου συνασπισμού βελτιώθηκαν μετά την πρώτη ημέρα των διαβουλεύσεων, καθώς τα περισσότερα από τα μικρότερα κόμματα και οι ανεξάρτητοι νομοθέτες δήλωσαν στον Ματαρέλα ότι αντιτίθενται σε πρόωρες εκλογές και τελικά θα ευνοήσουν μια νέα κυβέρνηση.

Στο τέλος των διαβουλεύσεων, ο Ματαρέλα μπορεί να δώσει σε δύο κόμματα, τους Δημοκρατικούς και τα Πέντε Αστέρια, μερικές ακόμη ημέρες για να αρχίσουν επίσημες συζητήσεις προτού λάβουν την τελική τους απόφαση. Εάν γίνει αυτό, θα ζητήσει να επιστρέψουν με το όνομα ενός νέου πρωθυπουργού και μιας σοβαρής μακροπρόθεσμης συμφωνίας.

Ποιους θα συναντήσει σήμερα ο Ματαρέλα και τι διακυβεύεται
Δημοκρατικό Κόμμα, 11 π.μ (τοπική ώρα)

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) του Λουίτζι Ντι Μάιο σάρωσε στις εθνικές εκλογές του Μαρτίου του 2018, αντιτιθέμενος στη ιταλική πολιτική ελίτ, κρατώντας τη σκληρότερη ρητορική του για τους Δημοκρατικούς – ή PD – που τότε ήταν το κυβερνών κόμμα.

Τώρα, το PD και το M5S βρίσκονται σε επαφή για να δουν αν μπορούν να καταλήξουν σε ένα κοινό πρόγραμμα για να κυβερνήσουν τη χώρα, να προλάβουν τις εκλογές και να κρατήσουν μακριά από την εξουσία τον Σαλβίνι.

Ο επικεφαλής του PD, Nicola Zingaretti, ανέφερε την Τετάρτη πέντε βασικά σημεία που θα συμπεριληφθούν στις συνομιλίες με το M5S, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για την ΕΕ, της μεγαλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης στην οικονομική πολιτική και των ενισχυμένων επενδύσεων.

Forza Italia: Μεσημέρι (τοπική ώρα)

Θυμάστε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Το κόμμα του εξακολουθεί να έχει κάποιο ρόλο. Ακόμα και η σιωπηρή υποστήριξη από τη Forza Italia θα μπορούσε να προσφέρει το περιθώριο που απαιτείται για να φανεί μια κυβέρνηση M5S-PD βιώσιμη για τον πρόεδρο. Αλλά ο Μπερλουσκόνι και ο Ντι Μάιο είναι μακροχρόνιοι εχθροί. Θα μπορούσε ο πρώην πρωθυπουργός να δώσει στήριξη σε μια κυβέρνηση, που θα περιλαμβάνει το M5S;

Οι ηγέτες της Forza Italia έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θα προτιμούσαν τις εκλογές και μια κυβέρνηση με τον Σαλβίνι.

Η Forza Italia αποτελεί μέρος των συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο μαζί με τη Λέγκα. Ο Σαλβίνι όμως άφησε απ έξω τη Forza Italia, όταν αποφάσισε να γίνει μέλος του λαϊκιστικού συνασπισμού με το M5S. Όπως πάντα, ο Μπερλουσκόνι θα απολαύσει το χρόνο του στο προσκήνιο, ακόμα κι ο ρόλος του είναι μόνο ως «μπαλαντέρ» αυτή τη φορά.

Λέγκα, 4 μ.μ (τοπική ώρα)

Τι υπάρχει να συζητηθεί; Ο ηγέτης της Σαλβίνι θέλει εκλογές και πιθανόν να πει στον Ματαρέλα ότι οποιαδήποτε κίνηση για την αναζήτηση νέου συνασπισμού θα ήταν προσβολή της δημοκρατικής διαδικασίας, καθώς το κόμμα του είναι το δημοφιλέστερο της Ιταλίας, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο Σαλβίνι, πάντα σε προεκλογική διάθεση, λέει ότι έχει σχέδιο για προϋπολογισμό 50 δισ. ευρώ, που θα επιτρέπει όλες τις φορολογικές περικοπές.

Πέντε Αστέρια, 5μ.μ (τοπική ώρα)

Το M5S ήταν σε μειονεκτική θέση προτού ο Σαλβίνι αποφασίσει να προκαλέσει την κατάρρευση της κυβέρνησης στα μέσα του καλοκαιριού. Το κόμμα ηττήθηκε στις ευρωεκλογές τον Μάιο, βλέποντας ότι η υποστήριξή του μειώθηκε κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 2018.

Όμως, παρά τους άθλιους αριθμούς δημοσκοπήσεων, το κόμμα του Ντι Μάιο εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο. Αυτό καθιστά το M5S το μεγαλύτερο παίκτη σε κάθε πιθανό μελλοντικό πολιτικό σχηματισμό.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

ad2mobile

Επιπλέον, το M5S και το PD είναι πιο κοντά σε τουλάχιστον ορισμένους τομείς πολιτικής από ό, τι ο Ντι Μάιο ήταν ποτέ με το κόμμα του Σαλβίνι. Ορισμένοι υποστηρικτές μιας κυβέρνησης PD-M5S βλέπουν κοινό έδαφος σε τομείς όπως η περιβαλλοντική πολιτική και τα κοινωνικά ζητήματα.

(newmoney - Bloomberg)

article 1