Φανταστείτε όλοι οι επιβάτες να τσακώνονται για το ποιος θα κρατά το τιμόνι ενός αυτοκινήτου

Μπορεί να ειπωθεί πως η Τρίτη ήταν η μέρα που η βρετανική κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο του Brexit και πέρασε στα χέρια του Κοινοβουλίου. Σε μία από τις πιο δραματικές ημέρες στη Βουλή των Κοινοτήτων από την εποχή πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέστη μία σειρά από ήττες, πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση για την συμφωνία της για το Brexit. 

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι για την μετάβαση από την εκτελεστική στη νομοθετική εξουσία. Η Μέι προσπάθησε όσο περισσότερο μπορούσε να περιορίσει τον ρόλο της Βουλής κατά τη διάρκεια των διαδικασιών του Brexit. Χρειάστηκε το ζήτημα να πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να καταστεί απαραίτητη μια ψήφος στη Βουλή για ενεργοποίηση του Άρθρου 50, της αφετηρίας για την έξοδο του Η.Β. από την ΕΕ. Και χρειάστηκε μια συντηρητική σταυροφορία για να αποκτήσει η Βουλή μια «ψήφο με νόημα» για την συμφωνία του Brexit.  

Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει τις τροποποιήσεις, όταν η συμφωνία θα ερχόταν για ψηφοφορία (τώρα επιτρέπονται). Απάντησε αρνητικά στην αξίωση της Βουλής να της παραδοθούν οι νομικές συμβουλές που έλαβε για την συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Αρνήθηκε ακόμη και να πει στους βουλευτές εάν το Άρθρο 50 μπορεί να ανακληθεί μονομερώς και επιχείρησε να αποτρέψει γνωμάτευση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το θέμα. 

Η Βουλή δεν άντεχε άλλο. Την Τρίτη, η εκτελεστική εξουσία έχασε την ψηφοφορία αναφορικά με την άρνησή της να δημοσιοποιήσει τις νομικές συμβουλές. Ακολούθως, έγινε η πρώτη βρετανική κυβέρνηση στην ιστορία που κρίθηκε ότι καταφρόνησε το Κοινοβούλιο. Σε μια δεύτερη ήττα, το Δικαστήριο της ΕΕ υπέδειξε ότι θα επιτραπεί η ακύρωση του Brexit, εάν αυτό επιθυμεί το Η.Β. 

Η πλέον σημαντική είναι η τροποποίηση του ευρωπαϊστή βουλευτή Dominic Grieve, η οποία σημαίνει ότι οι νομοθέτες μπορούν να θέσουν επί τάπητος και να ψηφίσουν τα δικά τους εναλλακτικά σχέδια Brexit, εάν η συμφωνία της Μέι απορριφθεί στην ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιδιώξουν μια πιο χαλαρή έξοδο ή να προσπαθήσουν να σταματήσουν εντελώς το Brexit. 

Πολλοί πανηγυρίζουν για την αποκατάσταση της λάμψης της Βουλής των Κοινοτήτων. Ο δημοσιογράφος Ian Dunt έγραψε ότι «τώρα επιτέλους, αυτά τα δηλητηριώδη ξόρκια του λαϊκισμού, που διοχετεύονταν μέσω μιας υπερβολικά ισχυρής εκτελεστικής εξουσίας, λύθηκαν». 

Όμως υπάρχει προβληματισμός. Φανταστείτε όλοι οι επιβάτες να τσακώνονται για το ποιος θα κρατά το τιμόνι ενός αυτοκινήτου. Αυτό είναι που συμβαίνει στην Βρετανία του Brexit σήμερα. Για σχεδόν δύο χρόνια οι νομοθέτες περιορίζονταν, εν πολλοίς, στο πίσω κάθισμα. Τώρα που παραδόθηκε μια συμφωνία, κατάφεραν να περάσουν στο μπροστινό κάθισμα για να παλέψουν με την Μέι. Κάποιοι θέλουν να βάλουν όπισθεν, άλλοι να αλλάξουν πορεία εντελώς και ορισμένοι θέλουν να οδηγήσουν το αυτοκίνητο στον γκρεμό. 

Η ορθότητα της Βουλής δεν αποδεικνυόταν πάντοτε στο παρελθόν. Ψήφισε υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 50. Αυτό έγινε προτού να σκεφτεί κάποιος τις επιπτώσεις. Δεν υπήρξε προεργασία για ενδεχόμενα όπως αυτό της εξόδου χωρίς συμφωνία. Εάν η παρούσα κατάσταση του Brexit είναι κόλαση, τότε η πρόωρη ενεργοποίηση του Άρθρου 50 βοήθησε να βρεθούμε εκεί.  

Τουλάχιστον τώρα οι βουλευτές έγιναν πιο σοφοί. Η παρέμβαση του Grieve μπορεί και να αφαίρεσε τη μη συμφωνία από το τραπέζι, στο επίπεδο που αυτό είναι δυνατόν. Οι σκληροπυρηνικοί του Brexit σημειώνουν ότι είναι μη δεσμευτικό. Ακόμη κι έτσι, θα χρειαστεί μια πολύ θαρραλέα κυβέρνηση, για να αγνοήσει τη βούληση της Βουλής σε ένα τόσο ουσιαστικό ζήτημα, ιδιαίτερα υπό το φως των εκτιμήσεων για οικονομικές επιπτώσεις. 

Ένα τακτικό αποτέλεσμα από την τροποποίηση Grieve είναι πως η Μέι θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την αυξανόμενη απειλή για ένα «μαλακό» Brexit ή καθόλου Brexit, για να κάνει τους ευρωφοβικούς βουλευτές του κόμματός της να υποστηρίξουν τη δική της συμφωνία. Όπως και να έχει, οι περισσότεροι αναμένουν ότι θα χάσει την πρώτη ψηφοφορία. 

Όποιος, όμως, κι αν έχει τον έλεγχο, πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και τις Βρυξέλλες. Η ΕΕ δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν κλείσει. Ακόμα κι αν αλλάξει γνώμη, το μοναδικό σχέδιο β’ που προκύπτει από το κόμμα της Μέι είναι γεμάτο εμπόδια. Οι βουλευτές μπορεί να κάνουν παύση, ζητώντας επέκταση του Άρθρου 50. Όμως η ΕΕ είναι πιθανόν να το δεχθεί αυτό μόνο στην περίπτωση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ή εθνικών εκλογών. 

Η υφιστάμενη σχέση κυβέρνησης και Βουλής δεν μπορεί να διατηρηθεί έτσι για πάντα. Σε αντίθεση με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, στη Βρετανία δεν υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση εξουσιών και η νομοθετική με την εκτελεστική εξουσία είναι αλληλένδετες. Η επικεφαλής της κυβέρνησης κάθεται στο κέντρο της Βουλής των Κοινοτήτων και η χώρα κινείται μπροστά υπό την κυβερνητική ηγεσία. Είτε αυτό συμβαίνει με την Μέι είτε με έναν άλλο Πρωθυπουργό, θα πρέπει να βρουν τρόπο να βγουν από αυτό το χάος μαζί. 

Therese Raphael
 
791
Thumbnail

Η οικονομική κληρονομιά της Τερέζα Μέι κυριαρχείται από το ίδιο στοιχείο που κατανάλωσε την πολυτάραχη πρωθυπουργία της: Το να βγάλει την Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ad1mobile

Όποιον τρόπο μέτρησης και αν χρησιμοποιήσουν οι οικονομολόγοι θα διαπιστώσουν ότι η οικονομία δεν έχει διαφορές από αυτήν που παρέλαβε από τον Ντέϊβιντ Κάμερον. Η αύξηση της παραγωγικότητας εξακολουθεί να κινείται σε κάθε άλλο παρά  αξιοπρεπή επίπεδα, η λιτότητα συνεχίζεται, οι κατοικίες είναι σε μαγάλο βαθμό απλησίαστες για όσους θέλουν να αγοράσουν για πρώτη φορά και οι βαθιές αδικίες επιμένουν να υπάρχουν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ίδια αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία τον Ιούλιο του 2016 ανέφερε στην πρώτη ομιλία της ότι θα εξαλείψει τις αδικίες. Λέξεις που χρησιμοποίησε την Παρασκευή καθώς κάτω από πίεση αναγκάστηκε να ανακοινώσει το σχέδιο της παραίτησής της στις 7 Ιουνίου.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση λόγω Brexit είχε προβλεφθεί από αρκετούς οικονομολόγους το 2016, ουσιαστικά , ποτέ δεν συνέβη και η οικονομία παρά τις όποιες αμυχές, λόγω της έλλειψης επενδύσεων, εξακολούθησε ανοδική πορεία. Η δημιουργία θέσεων εργασίας παρουσίασε εκρηκτική άνοδο και οι μισθοί βαίνουν αυξανόμενα ταχύτερα από ότι οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών. Καθώς η Μέι ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την προθυπουργία, μετά πό τρία, περίπου, χρόνια η κατάσταση στη Βρετανία παρουσιάζεται ως εξής:

Το δημοψήφισμα δημιούργησε μια αρκινή κατάσταση -σοκ για τα στάνταρντ διαβίωσης καθώς η στερλίνα έπεσε και οι τιμές εισαγόμενων αγαθών ανέβηκαν. Σήμερα, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων βρίσκονται υπό πίεση και οι προοπτικές των εξαγωγών εξασθενούν, αφήνοντας την χώρα να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εγχώρια κατανάλωση.

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται τα νοικοκυριά, καθώς οι καταθέσεις τους για το 2018 ανήλθαν στο 4,2% του περσινού εισοδήματος, δηλαδή λιγώτερο από το μισό του 2015.

Η οικονομία , όπως εκτιμάται βρίσκεται γύρω στο 2% πιό κάτω από ότι αν η Βρετανία είχε αποφασίσει να μείνει στην Ε.Ε. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ στις ΗΠΑ αυξήθηκε 7%, στην Ευρωζώνη 5,5%, ενώ στη Βρετανία έμεινε πίσω , στο 4,8%.

Η αγορά εργασίας ήταν, όμως, ο βασικός πρωταγωνιστής που έκλεψε την παράσταση. Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά περίπου ένα εκατομμύριο, από τότε που η Μέι ανέλαβε πρωθυπουργός, ρίχνοντας το ποσοστό ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στα μέσα της δεκαετίας του '70. Σχεδόν όλη η ανάπτυξη προήλθε από εργασίες πλήρους απασχόλησης. Μια θεωρία για αυτό είναι ότι οι εταιρείες προτιμούν να επενδύουν σε ανθρώπινο δυναμικό παρά σε κεφάλαιο, καθώς οι προσλήψεις είναι ευκολότερες να αναστραφούν όταν η οικονομία κινείται αρνητικά.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

 

Οι μισθοί εξακολουθούν να ανεβαίνουν. Ωστόσο, δεν αναμένεται να φθάσουν τα προ κρίσης επίπεδα πριν το 2023.

Αν και το ρεκόρ της αύξησης της απασχόλησης φέρνει καλά νέα για το επίπεδο διαβίωσης, εν τούτοις οι Βρετανοί εργαζόμενοι δεν είναι περισσότερο παραγωγικοί από ότι ήταν προ κρίσης. Η παραγωγή ανά ώρα ανέβηκε κατά 0,5% , πέρσι, διατηρώντας μια όχι και τόσο υγιή κατάσταση για την οικονομία.

Δηλαδή η συγκράτηση των μισθών με στόχο να μην δημιουργηθεί πληθωρισμός περιορίζει την ταχύτητα ανάπτυξης της οικονομίας. Το Brexit ενδέχεται να οξύνει περισσότερο το πρόβλημα με το να στερήσει από την οικονομία την παραγωγικότητα, τις επενδύσεις και την εισαγόμενη καινοτομία.

Η Μέι ερμήνευσε την ψήφο υπέρ του Brexit και μια καταστροφική εκλογική αναμέτρηση ένα χρόνο αργότερα ως μια αντίδραση στα χρόνια της λιτότητας. Η κυβέρνηση απάντησε με περικοπές στον φόρο εισοδήματος, στην φορολογία καυσίμων, ανεβάζοντας τον κατώτατο μισθό και χαλαρώνοντας τις δαπάνες για τον δημόσιο τομέα και την Υγεία. Αλλά η πρωθυπουργός αντιμετώπισε έντονη κριτική για τις περικοπές στον τομέα της Πρόνοιας, οι οποίες, όμως, θεσπίσθηκαν από τον προκάτοχό της.

Το τετραετές πάγωμα των παροχών των εργαζομένων ενίσχυσε τα δημοσιονομικά, αλλά ήταν οδυνηρό για τις πτωχότερες οικογένειες. Η πολιτική αυτή οδηγεί ζευγάρια με παιδιά στην τελευταία κατηγορία εισοδήματος των 900 στερλινών σε χειρότερη μοίρα για το 2019-202, μαζί με άλλες προνοιακές αλλαγές και περαιτέρω περικοπές τα επόμενα χρόνια.

Το 2017, μια θανατηφόρα πυρκαγιά στην περιοχή Κέσινγκτον και Τσέλσι του Λονδίνου έγινε ένα σύμβολο διαίρεσης. Τα εισοδήματα στην περιοχή αυτή γύρω από το τετράγωνο του πύργου Γκρένφελ είναι τα χαμηλότερα σε όλη τη Βρετανία. Από την άλλη πλευρά όμως του δήμου είναι τα υψηλότερα.

Μάλιστα, στο Νάιτσμπριτζ, όπου βρίσκεται το πολυκατάστημα Harrods και ακίνητα αξίας πολλών εκατομμυρίων στερλινών το προσδόκιμο ζωής είναι τα 94 χρόνια. Στην περιοχή γύρω από το Γκρένφελ είναι μόλις 72., σύμφωνα με την τοπική νομοθέτη Emma Dent Coad. Η ίδια η Μέι κατηγορήθηκε για αδιαφορία με το να αρνηθεί να συναντηθεί με κατοίκους όταν επισκέφθηκε τον τόπο της καταστροφής.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

 

Η ψαλίδα της ανισότητας στη χώρα πιθανόν να αυξήθηκε πέρσι. Τα κέρδη του 0,1% της ανώτατης φορολογικής κλίμακας μειώθηκαν κατά 6% μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, συγκρινόμενα με τον μέσο όρο 3,7% σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της χώρας.

ad2mobile

Η οικονομική κρίση άνοιξε επίσης και μια διαίρεση μεταξύ γενεών. Και βέβαια , υπάρχει μια ένδειξη ότι το χάσμα έχει αρχίσει να γεφυρώνεται επί διακυβέρνησης Μέι. Τα εισοδήματα των τριαντάρηδων είναι μόλις και μετά βίας υψηλότερα από ότι αυτά της προηγούμενης γενεάς, στην ίδια ηλικία. Ακόμη οι τιμές ακινήτων καθιστούν αδύνατη την αγορά κατοικίας για πολλούς νέους ανθρώπους.

Ένας εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης καταβάλλοντας το οκταπλάσιο των ετησίων αποδοχών του θα μπορούσε πέρσι να αγοράσει ένα σπίτι στο Λονδίνο. Η αναλογία αυτή σήμερα έχει φθάσει στο 12πλάσιο ενώ οι αγοραστές υποχρεώνονται να προβούν σε δάνειο 100.000 στερλινών κατά μέσον όρο για να μπορέσουν να δώσουν μια προκαταβολή. Το σημείο – κλειδί για την καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης βρίσκεται στην αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, περισσότερο, παρά στις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της κυβέρνησης να βοηθήσει τους πολίτες στο στεγαστικό ζήτημα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

article 1