Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών εμφάνισαν μια «τραυματική» πτώση κατά την έξαρση της κρίσης του Covid-19

Φαίνεται πως η ώρα να δούμε και πάλι το δολάριο να αποδυναμώνεται έφτασε. Εάν αυτό όντως συμβεί, θα είναι πολύ καλό νέο για πολλούς επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg. 

Τόσο σε πραγματικούς όρους (εάν δηλαδή συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός) όσο και σε ονομαστικούς όρους το δολάριο είναι περίπου εκεί που βρισκόταν πριν από 20 χρόνια. Ύστερα από διάφορες διακυμάνσεις κατά το σοκ του πρώτο εξαμήνου, φαίνεται πια να βρίσκεται σταθερά σε τροχιά πτώσης.

Ένας λόγος για την σχετική αδυναμία του είναι εξαιρετικά θετικός: Το έλλειμμα δολαρίων στον υπόλοιπο κόσμο είναι πια λιγότερο έντονο. Τον Μάρτιο η Federal Reserve άρχισε να προσφέρει swap συναλλάγματος σε έναν αριθμό κεντρικών τραπεζών φιλικών χωρών, καθώς αντιμετώπιζαν στενότητα στη χρηματοδότηση σε δολάρια. 

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών εμφάνισαν μια «τραυματική» πτώση κατά την έξαρση της κρίσης του Covid. Τώρα έχουμε μερική ανάκαμψή τους παρά το γεγονός ότι χώρες, όπως η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής κρίσης. 

Ακόμη ένας βασικός λόγος για την αδυναμία του δολαρίου είναι πως η Fed φαίνεται να έχει δεσμευθεί να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για αρκετό καιρό ακόμη. Η διαφορά στην απόδοση των αμερικανικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων περιορίστηκε δραστικά τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης, ενώ τώρα έχει σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από τις 100 μονάδες βάσης, επίπεδα που είχαμε να δούμε από το 2014. 

Σε κάθε περίπτωση εάν η Fed θέλει να δει την οικονομία να αναπτύσσεται δεν μπορεί παρά να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά, ώστε να μην υπάρχει κίνητρο για αποταμίευση.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Η μεγαλύτερη απειλή για το αδύναμο δολάριο προέρχεται από την αγορά πετρελαίου. Επί δεκαετίες τα δύο στοιχεία ενεργητικού συνδέονται, αφού η πώληση του πετρελαίου γίνεται σε δολάρια. Αυτό ουσιαστικά εγγυάται την αντίστροφη σχέση των τιμών τους (όταν η μία ανεβαίνει, η άλλη πέφτει). Το τελευταίο μεγάλο ράλι του δολαρίου ήρθε το 2014 όταν η τιμή του πετρελάιου κατέρρευσε εν μέσω απειθαρχίας στον ΟΠΕΚ. Τώρα η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει για όσο τουλάχιστον πειθαρχούν τα μέλη του ΟΠΕΚ. Αν αυτό αλλάξει τότε και το δολάριο μπορεί να βρεθεί σε τροχιά ανατίμησης. 

Ακόμη ένας μεγάλος κίνδυνος θα μπορούσε να προέλθει από την Ευρωζώνη. Εάν Ε.Ε. και Βρετανία δεν επιδείξουν κοινή λογική ώστε να ολοκληρώσουν εγκαίρως τις διαπραγματεύσεις για μία εμπορική συμφωνία, τότε ευρώ και στερλίνα θα δεχθούν σφυροκόπημα και το δολάριο θα ενισχυθεί και πάλι. 

Πηγή: Bloomberg 

 
2594
Thumbnail

Το πρώτο κύμα της επιδημίας Covid-19 έπληξε ιδιαίτερα τις πιο εύπορες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, η Μαδρίτη και το Μιλάνο. Ο ιός σάρωνε τα πάντα χωρίς διακρίσεις, δεν άφηνε κανέναν αλώβητο, ούτε πλούσιους ούτε φτωχούς. Οι πρόσφατες εξάρσεις των κρουσμάστων σε διάφορες περιοχές της ηπείρου ωστόσο ακολουθούν ένα πολύ διαφορετικό μοτίβο, παρατηρεί ο αρθογράγρος του Bloomberg, Φερντινάντο Τζουλιάνο. 

ad1mobile

Οι περισσότερες εξάρσεις λαμβάνουν χώρα σε ορισμένες από τις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της Ευρώπης, συχνά εκείνες που κατοικούνται από μειονότητες ή μετανάστες που εργάζονται σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της οικονομίας.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Αυτό το μοτίβο, σημειώνει ο αρθρογράφος, εγείρει το ερώτημα εάν οι κυβερνήσεις κάνουν αρκετά για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες κατανοούν τις βασικές προφυλάξεις που πρέπει να λάβουν για να προστατευθούν, αλλά και έχουν τα μέσα να το πράξουν. Υπογραμμίζει επίσης τις αδυναμίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών να διασφαλίσουν ότι ακόμη και τα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση και επωφελούνται από την ασφάλεια της εργασίας. Η κατάσταση θα μπορούσε να πυροδοτήσει κοινωνικές και φυλετικές εντάσεις εάν οι κοινότητες μεταναστών κατηγορηθούν ότι είναι φορείς του ιού.

Πέντε διαφορετικές περιπτώσεις έξαρσης κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη διηγούνται μια παρόμοια ιστορία. Στη Γερμανία, οι αρχές έκλεισαν τον δήμο Γκίτερσλο στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, αφότου εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος της Ευρώπης ελέγχθηκαν θετικοί στον ιό. Η ομάδα αποτελούταν σε μεγάλο βαθμό από φτωχά αμειβόμενους μετανάστες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι ζούσαν μαζί σε καταλύματα για τους εργαζόμενους του εργοστασίου. Η βιομηχανία κρέατος της Γερμανίας κατάφερε να παρακάμψει αυστηρούς κανόνες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας χρησιμοποιώντας υπεργολάβους, κάτι που η κυβέρνηση θέλει τώρα να αλλάξει με νέα νομοθεσία. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η χώρα αναδύεται από το lockdown, το Λέστερ, πόλη στα Ανατολικά Μίντλαντς, είχε μη απαραίτητα καταστήματα και μερικά σχολεία έκλεισαν για δύο ακόμη εβδομάδες. Η πόλη κατατάσσεται στο χαμηλότερο 10% όσον αφορά στο επίπεδο του εισοδήματος στην Αγγλία. Σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο του Λέστερ, το 37% του πληθυσμού είναι ασιατικής καταγωής, ενώ εκτιμάται ότι το 40% των ανθρώπων που ζουν εκεί γεννήθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ, η επιδημία έχει ρίξει φως στις φυλετικές ανισότητες και στη Βρετανία. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος θανάτου από τον Covid-19 είναι υψηλότερος στις φτωχότερες περιοχές και υψηλότερος στους πληθυσμούς Μαύρων, Ασιατών και άλλων μειονοτήτων.

Στην Ιταλία, η επιδημία κατέφερε το ισχυρότερο πλήγμα στη Λομβαρδία, μια από τις πλουσιότερες περιοχές του βιομηχανικού βορρά. Όμως την περασμένη εβδομάδα, η πόλη Μοντραγκόν, όχι μακριά από τη Νάπολη στο νότο, έχει δει μια αύξηση των περιπτώσεων σε ένα συγκρότημα διαμεριστάτων, όπου διαμένουν Βούλγαροι μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται σε εποχιακές γεωργικές εργασίες. Η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει lockdown στην πόλη, αλλά έστειλε στρατό για να θέσει το συγκρότημα κατοικιών υπό αυστηρή παρακολούθηση.

Τέτοια φαινόμενα, συνεχίζει το δημοσίευμα του Bloomberg, είχαμε σε μικρότερη κλίμακα ακόμη και στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, χώρες που είχαν αξιοσημείωτη επιτυχία στον περιορισμό της επιδημίας. Στην Ελλάδα «εφαρμόστηκε ένα τοπικό «έξυπνο lockdown» στον Εχίνο, ενώ στην Πορτογαλία επηρεάστηκαν 19 γειτονιές στην περιοχή της Λισαβόνας. Αυτές οι περιοχές φιλοξενούν ομάδες πολύ φτωχών μεταναστών, ειδικά από την Αφρική.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

ad2mobile

«Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πληρώνουν ένα απότομο τίμημα για χρόνια παραμέλησης αυτών των κοινοτήτων, οι οποίες συχνά παρέχουν μια πολύ φθηνή πηγή εργασίας» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος και τις καλεί να κινητοποιηθούν άμεσα για να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε στέγαση και υγειονομική περίθαλψη, πριν να είναι αργά. 

Πηγή: Naftemporiki.gr

article 1