Συνολικά έχασαν 388 δις μέσα σε ένα χρόνο-Ποιοι δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα και γιατί

Οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη είδαν τη συνολική περιουσία τους να μειώνεται το 2018, για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, χάνοντας 388 δισεκατομμύρια δολάρια από την καθαρή περιουσία τους.

Η Ασία επλήγη βαρύτερα, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων είχαν ως αποτέλεσμα οι πλουσιότεροι άνθρωποι της ηπείρου να χάσουν 8%, σύμφωνα με την έκθεση UBS / PwC Billionaires Report (ολόκληρη η έκθεση εδώ και στο κάτω μέρος του κειμένου σε μορφή pdf στην αγγλική γλώσσα) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή (8/11).

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Οι Αμερικανοί τα πήγαν καλύτερα, τροφοδοτούμενοι από τους δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας που είχαν φτάσει τους 89 μέχρι τα τέλη του 2018, από 70 που ήταν το προηγούμενο έτος.

Η έκρηξη των δισεκατομμυριούχων «υφίσταται τώρα μια φυσική διόρθωση», ανέφερε στην έκθεση ο Josef Stadler της UBS Global Wealth Management. Οι βασικοί λόγοι κατά τον ίδιο ήταν «το ισχυρότερο δολάριο, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στα χρηματιστήρια μέσα σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον».

Η συσσώρευση υπερβολικού πλούτου αποτελεί, ολοένα περισσότερο, το πιο αμφιλεγόμενο ίσως θέμα παγκοσμίως, με κάποιους υποψηφίους για την προεδρία των ΗΠΑ να επικεντρώνουν μάλιστα εκεί την προεκλογική εκστρατεία τους. Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Δημοκρατική από τη Μασαχουσέτη, πρότεινε την επιβολή φόρου περιουσίας 6% για περιουσίες άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καν δισεκατομμυριούχοι.

Πέρα από την Ουάσιγκτον, μία σημαντική μερίδα κόσμου, από το Χονγκ Κονγκ έως τη Γαλλία, ζητεί να έρθει η ώρα της κρίσης για τους πλούσιους, δηλώνοντας απογοητευμένοι από τις δεκαετίες ανισότητας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν ανακάμψει από το 2018, με τον δείκτη MSCI All-Country World να έχει ενισχυθεί κατά 20% έως τώρα το 2019. Και ακόμη και με την πτώση του περασμένου έτους, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 35% – ή 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια – από το 2013, σύμφωνα με την έκθεση.

«Έχουμε δει ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να είναι επιτυχημένοι και να καθοδηγήσουν την αλλαγή ανεξάρτητα από το ποιος έχει ηγετικό ρόλο στην πολιτική σκηνή», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο John Mathews, ο οποίος επιβλέπει τον ιδιωτικό πλούτο και τις εξαιρετικά υψηλές περιουσίες στην Αμερική για την UBS Group AG.

Bloomberg – mononews.gr
 

 
1638
Thumbnail

των Matthew Martin και Javier Blas

ad1mobile

Η Saudi Aramco έθεσε έναν στόχο αποτίμησης αξίας για την αρχική δημόσια προφορά της που είναι πολύ κατώτερος του στόχου του Πρίγκιπα Mohammed bin Salman, ο οποίος αγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, το μέγεθος της πώλησης θα είναι περιορισμένο, αφότου η σαουδαραβική κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει τη συμφωνία σε μια αποκλειστικά σαουδαραβική υπόθεση.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Η αρχική δημόσια προσφορά θα βασιστεί σε τοπικούς επενδυτές, αφού οι περισσότεροι διεθνείς μάνατζερ χρήματος δίστασαν, ακόμα και με τη μειωμένη τιμή-στόχο. Η συμφωνία δεν θα προωθηθεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Ιαπωνία, και τη Δευτέρα κάποιοι τραπεζίτες είπαν ότι εκδηλώσεις για επενδυτές στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ακυρώθηκαν.

Η Aramco θα πουλήσει σχεδόν το 1,5% των μετοχών της στο τοπικό χρηματιστήριο – σχεδόν το μισό του όγκου των μετοχών που είχε εκτιμηθεί αρχικά – και θα αναζητήσει αποτίμηση αξίας μεταξύ 1,6 και 1,71 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι σαουδαραβικές αρχές χαλάρωσαν τα όρια δανεισμού για να εξασφαλίσουν επαρκή τοπική ζήτηση, ώστε να κλείσει η συμφωνία πωλήσεων μετοχών.

«Αν και η νέα αποτίμηση σημαίνει ότι η Aramco θα προσπεράσει την Apple Inc. ως η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία του κόσμου, και με διαφορά, τα σχέδια απέχουν αρκετά από τους αρχικούς στόχους του Πρίγκιπα Mohammed που ήταν η συγκέντρωση έως και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το επενδυτικό ταμείο του βασιλείου.

Αν η τιμή μείνει χαμηλά, η προσφορά δεν θα πετύχει ρεκόρ καθώς θα βρίσκεται κάτω από τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσε η Albaba Group Holding Ltd. το 2014.

Ο CEO της εταιρείας, Amin Nasser, ξεκίνησε την τελική φάση της αρχικής δημόσιας προσφοράς κάνοντας μια παρουσίαση σε εκατοντάδες μάνατζερ τοπικών επενδυτικών fund. «Αυτή είναι μια ιστορική μέρα για τη Saudi Aramco» είπε ο Nasser. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη μετάβασή μας στο προφίλ μιας εισηγμένης εταιρείας».

Καθώς η προσφερόμενη τιμή τοποθετεί τη μέγιστη αποτίμηση αξίας της Aramco στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, θα υπάρχει λογικά χώρος ώστε να βγάλουν κάποια χρήματα και οι επενδυτές – ή τουλάχιστον αυτό είπε ένας τοπικός επενδυτής. Η Aramco θα μάθει να βασίζεται έντονα σε τοπικούς επενδυτές, μικρούς και μεγάλους, για να κάνει τη δουλειά της.

ad2mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Οι πλουσιότερες οικογένειες του βασιλείου, κάποια μέλη των οποίων είχαν συλληφθεί στην επιδρομή των αρχών στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ, στα πλαίσια επιχειρήσεων κατά της διαφθοράς, αναμένεται να συνεισφέρουν αρκετά στην αρχική δημόσια προσφορά.
 

article 1