Βουτιά στις τιμές ακινήτων στη Δανία – Η μεγαλύτερη από το 2011

Τα εν λόγω μεγέθη αποτελούν μια ενδεικτική εικόνα του τι συμβαίνει σ’ όλη τη Σκανδιναβία

Tη μεγαλύτερη πτώση από το 2011, δηλαδή των τελευταίων 11 ετών, εμφάνισαν οι τιμές των ακινήτων στη Δανία, ενόσω τα υψηλά κόστη δανεισμού αποθαρρύνουν τους αγοραστές και μειώνουν τη ζήτηση. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι τιμές των σπιτιών υποχώρησαν κατά 2,1% στο γ’ τρίμηνο σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022, με τη μέση τιμή πώλησης να περιορίζεται κατά 7,3%.  

dvsd

Τα παραπάνω μεγέθη αποτελούν μια ενδεικτική εικόνα του τι συμβαίνει σ’ όλη τη Σκανδιναβία, με τη γειτονική Σουηδία να βιώνει τη μεγαλύτερη πτώση του real estate από τη δεκαετία του ‘90. 

Η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, έπειτα από μια περίοδο αρνητικών ή μηδενικών επιπέδων, αποτελεί τη βασική αιτία αυτής της καθίζησης, καθώς οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες περιορίζουν τη ζήτηση των αγοραστών.   

«Η αγορά χαρακτηρίζεται από σημαντικά λιγότερες συναλλαγές και αυξημένες εκπτώσεις» τονίζει η Μίρα Λιε Νίσλεν, αναλύτρια της Nykredit Realkredit. «Εκτιμούμε ότι οι τιμές σε σπίτια και διαμερίσματα θα υποχωρήσουν κατά 10% σε σχέση με την κορύφωση του καλοκαιριού».  

newmoney.gr

 
5162