Βρετανία: Η αγορά ακινήτων μπορεί να σημειώσει βουτιά 12%

Ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ακινήτων του ΗΒ προβλέπει ζοφερές στιγμές για την αγορά real estate

Ο ασφαλιστικός γίγαντας Aviva Plc αναμένει ότι οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν κατά 12% και των εμπορικών ακινήτων θα υποχωρήσουν κατά 15% λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, όπως ανέφερε την Πέμπτη. Μία ελαφρώς πιο ενθαρρυντική πρόβλεψη, κάνει λόγο για μακροπρόθεσμη αύξηση των τιμών των σπιτιών μετά τη βουτιά.

Η πανδημία απειλεί τις αξίες των ακινήτων, καθώς οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού και η ανεργία αυξήθηκε. Το ποσό των ενοικίων που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε απότομα τον Μάρτιο και είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω, καθώς η κυβέρνηση περιόρισε τις δυνατότητες των ιδιοκτητών να εκδιώξουν τους ενοικιαστές.

Η πλατφόρμα περιουσιακών στοιχείων της Aviva, η οποία περιλαμβάνει επενδύσεις σε ακίνητα και υποδομές, διαχειρίστηκε 45 δισεκατομμύρια στερλίνες (55 δισεκατομμύρια δολάρια), από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Η ασφαλιστική επισήμανε επίσης, ότι αναμένει να πληρώσει περίπου 160 εκατομμύρια λίρες σε αξιώσεις που σχετίζονται με την Covid-19.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες  αναμένουν ζημίες τουλάχιστον 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος ως αποτέλεσμα του ιού, σύμφωνα με τον Lloyd’s του Λονδίνου. Έχουν ήδη αρχίσει να υποβάλλονται αποζημιώσεις που προέκυψαν από τη διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων και τις ακυρώσεις εκδηλώσεων και εταιρείες όπως οι Allianz SE, Munich Re και Swiss Re AG, έχουν προειδοποιήσει ότι τα κέρδη τους θα μειωθούν.

Πηγή: Bloomberg/mononews

 
2454
Thumbnail

Βαθιά συρρίκνωση κατά 49% σημείωσε η οικονομία του Μακάου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς το lockdown που επιβλήθηκε λόγω κορωνοϊού, έπληξε τα έσοδα από τον τζόγο, τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό.

ad1mobile

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ έκανε βουτιά 48,7% τoυς τρεις πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Είναι το 5ο κατά σειρά τρίμηνο που σημειώνεται πτώση του ΑΕΠ.

Οι αφίξεις επισκεπτών στην πόλη μειώθηκαν κατά σχεδόν 70% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2019.

Η οικονομία του Μακάου εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τα καζίνο του, τα έσοδα των οποίων υπέστησαν καθίζηση λόγω του 15ήμερου lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών. Η πόλη εξακολουθεί να δέχεται περιορισμένο αριθμό επισκεπτών από την ηπειρωτική χώρα λόγω των φόβων για ένα νέο ξέσπασμα κορωνοϊού.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς και από το Μακάου θα αρθούν στις αρχές Ιουνίου, ενώ το το καθεστώς ατομικής βίζας θα επανέλθει αμέσως μετά. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αναλυτές, οι προοπτικές για την οικονομία παραμένουν δυσμενείς, καθώς η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας πιθανότατα θα μειώσει την όρεξη ή τη δυνατότητα των επισκεπτών να παίξουν τυχερά παιχνίδια.

ad2mobile

Οταν αρθούν τα διεθνή lockdowns ίσως να τελειώσουν και τα χειρότερα για τον τουρισμό σε Χονγκ Κονγκ και Μακάου, αναφέρουν οικονομολόγοι, ωστόσο καμιά από τις δύο πόλεις δεν θα δει ισχυρή ανάκαμψη στις τουριστικές δραστηριότητες καθώς υπάρχουν ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

article 1