Βρετανία: Πώς η ηλεκτροκίνηση μπορεί να φέρει απώλειες 12,5 δισ. δολ. ετησίως στο κράτος

Οι έρευνες δείχνουν ότι λόγω των προβλεπόμενων φοροαπαλλαγών, αναμένεται -έως το 2030- να χαθεί το 1/3 αυτών των εσόδων

Ο ερευνητικός οργανισμός Resolution Foundation κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς ο καλπασμός των EV’s στην αγορά αυτοκινήτου, μπορεί να φέρει απώλειες 12,5 δισ. δολαρίων ετησίως σε κρατικά έσοδα!

Σύμφωνα με τη μελέτη της ερευνητικής ομάδας, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά τα οφέλη -κυρίως σε ό,τι αφορά στη χαμηλή εκπομπή ρύπων- από τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έναντι του διπλού κινδύνου οπισθοδρομικής και άδικης (εφόσον το τωρινό πλαίσιο ευνοεί τους οικονομικά εύρωστους) φορολόγησης, αλλά και τεράστιων απωλειών σε κρατικά έσοδα, εντός της δεκαετίας που διανύουμε.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα έσοδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τη φορολόγηση στα καύσιμα, ανέρχεται ετησίως σε 32 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 40 δισ. αμερικάνικα δολάρια).

Καθώς η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, οι έρευνες δείχνουν ότι λόγω των προβλεπόμενων φοροαπαλλαγών, αναμένεται -έως το 2030- να χαθεί το 1/3 αυτών των εσόδων, σε ετήσια βάση, δηλαδή περίπου 12,5 δισ. δολάρια.

Η βρετανική κυβέρνηση μελετά ισοδύναμα μέτρα (φόροι καυσίμου – ηλεκτροκίνησης), αλλά το Research Foundation επισημαίνει τους κινδύνους για άδικη φορολόγηση ανάμεσα σε πλούσια και φτωχότερα εισοδήματα.

newmoney.gr