Brexit: Η βασίλισσα ίσως είναι εμπόδιο στη διάλυση της Βουλής

Η εξουσία της διάλυσης του βρετανικού Κοινοβουλίου δεν βρίσκεται στον πρωθυπουργό, αλλά στην μονάρχη

Ο Boris Johnson απειλεί να διαλύσει το κοινοβούλιο της Βρετανίας, προκειμένου να οδηγήσει τις εξελίξεις προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία, εάν γίνει πρωθυπουργός – και ορισμένοι πολιτικοί σκοπεύουν να τον πολεμήσουν στο πεδίο της πολιτικής σύγκρουσης. Ωστόσο, ίσως εκείνος να αντιμετώπιζε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ θα μπορούσε να τον σταματήσει πρώτη.

Ως ο επικρατέστερος να διαδεχθεί την Theresa May αργότερα μέσα σε αυτό το μήνα, ο Johnson έχει δεσμευτεί η χώρα του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και χωρίς να υπάρξει συμφωνία, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Φοβούμενοι μια οικονομική συντριβή εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ορισμένοι βουλευτές δεσμεύτηκαν να τον σταματήσουν, ακόμα και ρίχνοντας την κυβέρνησή του, εάν δεν γίνεται αλλιώς.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Ως αντίδραση, ορισμένοι συντηρητικοί ζήτησαν από τον επόμενο πρωθυπουργό -είτε αυτός είναι ο επικρατέστερος Johnson είτε ο αντίπαλός του, Jeremy Hunt- να διαλύσει απλά το Κοινοβούλιο.

Αλλά αυτό εξοργίζει άλλα μέλη του κόμματος. Ο πρώην πρωθυπουργός John Major δήλωσε ότι θα είναι «εντελώς και πλήρως απαράδεκτο» και θα αναλάμβανε νομικές ενέργειες για να προσπαθήσει να σταματήσει τον όποιο διάδοχο της σημερινής πρωθυπουργού, να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου με αυτόν τον τρόπο.

Η εξουσία της διάλυσης του Κοινοβουλίου, όμως, – όπως αποκαλείται επισήμως – δεν βρίσκεται στον πρωθυπουργό, αλλά στην μονάρχη. Όπως και με τις άλλες εξουσίες της, συνήθως εκδηλώνεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι ακαδημαϊκοί, όπως ο Vernon Bogdanor του King’s College London, πιστεύουν ότι η Βασίλισσα «θα ακολουθήσει τη συμβουλή του πρωθυπουργού της».

Άλλοι, όμως, διαφωνούν.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

 

«Το ζήτημα που συζητούν οι συνταγματικοί εμπειρογνώμονες είναι αν το παλάτι θα μπορούσε να πει Όχι”, δήλωσε η Catherine Haddon του Institute for Government. «Υπάρχει πάντα μια γκρι περιοχή στο σύστημά μας».

Ένας από τους μακροχρόνιους στόχους τόσο των αξιωματούχων του Παλατιού του Μπάκιγχαμ όσο και των αξιωματούχων της κυβέρνησης είναι να κρατήσει μακριά τη μοναρχία από οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση. «Ο ηγεμόνας δεν συμμετέχει δημόσια στην κομματική πολιτική της κυβέρνησης», σύμφωνα με το Εγχειρίδιο του Υπουργικού Συμβουλίου, τον επίσημο οδηγό της κυβέρνησης στο βρετανικό σύνταγμα.

Η Haddon πρόσθεσε ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες πιθανόν να παροτρύνουν το νέο πρωθυπουργό να μην βάλει τη μοναρχία σε δύσκολη θέση, ζητώντας τη διάλυση της Βουλής.