Brexit: Η May δεσμεύεται για νέα ψηφοφορία στις 27/2

Αν δεν φέρει νέα συμφωνία στο Κοινοβούλιο έως τις 27 Φεβρουαρίου, θα πει ότι θα υπάρξει άλλη μια ευκαιρία

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θέλει περισσότερο χρόνο για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντάλλαγμα υποσχέθηκε στους Βρετανούς βουλευτές ότι θα τους δοθεί ακόμα μια ευκαιρία να αναλάβουν τον έλεγχο της διαδικασίας πριν τελειώσει ο χρόνος για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγή με γνώση των σχεδίων της Theresa May.

Με την ψηφοφορία που θα λάβει χώρα στις 14 Φεβρουαρίου και χωρίς να υπάρχει προοπτική συμφωνίας, η May θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα να επιβεβαιώσει τη βούλησή του να αποσυρθεί το ιρλανδικό backstop από την τρέχουσα συμφωνία. Αν δεν φέρει νέα συμφωνία στο Κοινοβούλιο έως τις 27 Φεβρουαρίου, θα πει ότι θα υπάρξει άλλη μια ευκαιρία για ψηφοφορία.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Με αυτό τον ελιγμό, η May προσπαθεί να αποφύγει μια κατάσταση σύμφωνα με την οποία τα μέλη του κοινοβουλίου φοβούνται ότι, αν δεν ψηφίσουν για να πάρουν τον έλεγχο της διαδικασίας και να της δώσουν εντολή να επιδιώξει επέκταση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕΕ, θα χάσουν την ευκαιρία να αποφύγουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Liz Truss, ανέφερε μιλώντας στο Sky ότι δεν θα χρειαστεί να επεκταθεί το άρθρο 50 - που ορίζει την προθεσμία για έξοδο - επειδή το βρετανικό κοινοβούλιο θα καταλήξει σε συμφωνία εγκαίρως.

«Επεκτείνοντας την προθεσμία, χωρίς να πετυχαίνουμε κάτι καινούργιο, απλώς καθυστερεί η διαδικασία, με άσχημα αποτελέσματα», είπε, για να προσθέσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να φύγει χωρίς συμφωνία, αν είναι «απολύτως απαραίτητο».

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός Tony Blair δήλωσε ότι η φυγή από τηνης ΕΕ χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία και ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

>>> Ροή ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Θα ήταν οικονομικά πολύ, πολύ επικίνδυνο για τη Βρετανία και για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ιρλανδία θα μπορούσε να είναι καταστροφικό», ανέφερε σε συνέντευξη του στο Sky News. «Μια μη-συμφωνία Brexit σημαίνει πραγματικά σκληρά σύνορα μεταξύ βορρά και νότου στην Ιρλανδία και θα προκαλέσει τεράστιο σχίσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο».


 
 

Tags
 
1010
Thumbnail

Η ακρόαση που έχει προγραμματισθεί στο Κονγκρέσο, σχετικά με το νέο κρυπτονόμισμα Libra της Facebook ενδέχεται να υποδηλώσει ότι η υψηλού προφίλ ανακοίνωση, τον προηγούμενο μήνα ήταν πιθανόν να αποτελεί μια κακή προσπάθεια δημοσίων σχέσεων.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Την εκδοχή αυτή φαίνεται να υιοθετεί η Lisa Ellis, αναλυτής της MoffettNathanson Lisa Ellis, η οποία δήλωσε ότι «το γεγονός ότι αυτές οι ακροάσεις συμβαίνουν ακόμη είναι μια καλή ένδειξη ότι η ανακοίνωση του Libra τον περασμένο μήνα ήταν πιθανότατα φτωχή στρατηγική PR από το Facebook«.

«Το Libra», συναχίζει, «δεν είναι τίποτα ακόμα – πρόκειται για μια λευκή ετικέτα για ένα πιθανό ελβετικό ερευνητικό πείραμα που θα δοκιμάσει τη χρήση κρυπτονομισμάτων ως πιθανή λύση για την αστάθεια των νομισμάτων σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό».

Κατά την άποψή της, αυτό είναι «ένα απόλυτα έγκυρο πείραμα για το Facebook που θα συμμετάσχει, και ότι τα μέλη της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν πρέπει να έχουν οποιοδήποτε λόγο να το σχολιάσουν ή ακόμη να δώσουν σημασία».

Πρόσθεσε, δε, ότι μια επιχείρηση θα μπορούσε να ανακοινώσει, συνήθως, κάποιο τέτοιο γεγονός «πειραματικού χαρακτήρα» σε κάποιο φόρουμ, όπως το συνέδριο Money 20/20, και όχι με μια «χιονοστοιβάδα» ανακοινώσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τις τελευταίες ημέρες, το Libra έχει δεχθεί μια έντονη και πιεστική κριτική από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ , και από μια σειρά διεθνών ρυθμιστικών αρχών. Ακόμη και ο CEO της Citigroup, Μάικλ Κορμπάτ, εκακνε αναφορά στο Libra, κατά τη διάρκεια της δεύτερης τριμηνιαίας συνεδρίασης της τράπεζας. «Υπάρχουν κάποιες ποιοτικές πτυχές που είναι ελκυστικές», δήλωσε ο ίδιος, αν και υπάρχουν και άλλες πτυχές που θα μπορούσαν να εγείρουν πολλά ερωτήματα.

Τη Δευτέρα το πρωί, η Facebook δήλωσε ότι δεν θα ξεκινήσει το Libra μέχρι να αντιμετωπιστούν πλήρως οι ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών. Ο Ντέιβιντ Μάρκους, ο υπεύθυνος της Facebook για το συγκεκριμένο σχέδιο του κρυπτονομίσματος που πρόκειται να εμφανιστεί στο αμερικανικό Κονγκρέσο για να συζητήσει τα θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Libra δήλωσε ότι το κρυπτονόμισμα δεν προορίζεται να ανταγωνιστεί τα εθνικά νομίσματα των δοαφόρων χωρών και δεν θα επηρεάσει τις κεντρικές τράπεζες σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

ad2mobile

Ο Μάρκους έκανε τις διαβεβαιώσεις αυτές κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της παρουσίασης στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, ενώ την Τετάρτη, θα καταθέσει στο Κονγκρέσο, όπου η πρόεδρος Μαξίν Γουότερς ζήτησε ένα «μορατόριουμ» για το σχέδιο εφαρμογής του Libra.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Facebook λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, τη Δευτέρα παρουσίαζαν απώλειες περίπου έως και 1,5%, ενώ αργότερα οι απώλειες μετριάσθηκαν στο 0,03%.

article 1