Τι δείχνει έρευνα στην οποία συμμετείχαν ειδικοί 11 τραπεζών

Oι έντονες διακυμάνσεις που παρουσιάζει η στερλίνα τις τελευταίες ημέρες, ανάλογα με τις πληροφορίες, δηλώσεις, προσδοκίες, που έρχονται κάθε φορά στο προσκήνιο για το Brexit, δίνουν μία πρόγευση των όσων περιμένουν το βρετανικό νόμισμα τους επόμενους μήνες. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς θα συμβεί. Εκλογές, δεύτερο δημοψήφισμα, καθυστέρηση του Brexit ή no deal- όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.   

Από έρευνα του Bloomberg, στην οποία συμμετείχαν οι ειδικοί 11 τραπεζών, λίγες ημέρες πριν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτει ότι η στερλίνα θα μπορούσε να βουλιάξει σε επίπεδα Ιουνίου 2016 ή να απογειωθεί σε υψηλά επτά μηνών, ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το βρετανικό νόμισμα θα ήταν πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Και τούτο γιατί θα ενίσχυε αισθητά τις πιθανότητες να μην υπάρξει τελικά καθόλου Brexit και να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Οι ειδικοί, που συμμετείχαν στην έρευνα, προσδιορίζουν τις πιθανότητες να ψηφιστεί η συμφωνία της Μέι στη Βουλή σε μόλις 15%. Βλέπουν πιθανότητες 25% για δεύτερο δημοψήφισμα- κάτι που θα ανέβαζε τη στερλίνα στα 1,35 δολάρια από 1,28 σήμερα. Ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αν και η πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ των επενδυτών, είναι ενδεχομένως και η πιο πολιτικά περίπλοκη. Δεν φαίνεται να υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για νέο δημοψήφισμα, καθώς και το Εργατικό Κόμμα προτιμά τη λύση των γενικών εκλογών.

Σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών, η στερλίνα θα μπορούσε να υποτιμηθεί έως και 5% στα 1,22 δολάρια. Και τούτο γιατί οι επενδυτές ανησυχούν για τις πολιτικές, που θα ακολουθήσει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, σε περίπτωση νίκης, όπως επισημαίνει η Nomura International Plc. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Όσο για το χειρότερο σενάριο, αυτό της εξόδου χωρίς συμφωνία, θα οδηγούσε το νόμισμα σε πτώση στα 1,15 δολάρια. Πάντως εκτιμάται ότι αυτό το σενάριο συγκεντρώνει πιθανότητες μόλις 15%.

Στην έρευνα συμμετείχαν οι τράπεζες: Credit Agricole, ING, Mizuho, Nomura, Nordea, Rabobank, RBC, Santander, Societe Generale, Standard Chartered, Toronto Dominion.
 

 
578
Thumbnail

Αμετάβλητο στο 2,25%-2,50% διατήρησε -μετά από ομόφωνη απόφαση- το εύρος επιτοκίων η Fed, επιβεβαιώνοντας ευρέως τις εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

ad2mobile

Επίσης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προανήγγειλε πως δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων το τρέχον έτος, με μία αύξηση να πραγματοποιείται το 2020. Η Fed προανήγγειλε, παράλληλα, το τέλος της διαδικασίας συρρίκνωσης του ισολογισμού, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Wall Street που νωρίτερα κατέγραφε απώλειες της τάξεως του 0,80%. Οι δείκτες γύρισαν θετικοί εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας, με τον S&P 500 στο +0,30% και τον Nasdaq να καταγράφει τα υψηλότερα κέρδη με +0,70%.

,

Παράλληλα ο χρυσός έχασε σχεδόν τα μισά κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα (+1%) όταν και έσπευσαν πολλοί επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο, βρισκόμενος τώρα στο +0,55% στα 1.315 δολάρα.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση επιτοκίων τη φετινή χρονιά. Για το 2020, οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα γίνει μια αύξηση.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, η Fed προέβλεπε ότι θα αυξήσει τουλάχιστον μια φορά το επιτόκια εντός του 2019.

Εν τω μεταξύ, το ανακοινωθέν επισημαίνει ακόμα ότι η κεντρική τράπεζα θα επιβραδύνει το μηνιαίο ρυθμό συρρίκνωσης του ισολογισμού της από τα $30 δισ. στα $15 δισ. από τον Μάιο και έπειτα, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα διακόψει τις πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού.

Η αλλαγή στάσης από τη Fed στηρίζεται στην επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αναμένεται πλέον να αναπτυχθεί με 2,1% φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,3%. Η ανεργία θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις στο 3,7%, ελαφρώς υψηλότερα από ότι προβλεπόταν προηγουμένως.

ad2mobile

Ο πληθωρισμός για το 2019 προβλέπεται τώρα να κινηθεί στο 1,8% αντί για 1,9% που αναμενόταν τον Δεκέμβριο.

 

,
ad2mobile

fed

ad1mobile

Newmoney

article 1