Τι δείχνει έρευνα στην οποία συμμετείχαν ειδικοί 11 τραπεζών

Oι έντονες διακυμάνσεις που παρουσιάζει η στερλίνα τις τελευταίες ημέρες, ανάλογα με τις πληροφορίες, δηλώσεις, προσδοκίες, που έρχονται κάθε φορά στο προσκήνιο για το Brexit, δίνουν μία πρόγευση των όσων περιμένουν το βρετανικό νόμισμα τους επόμενους μήνες. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς θα συμβεί. Εκλογές, δεύτερο δημοψήφισμα, καθυστέρηση του Brexit ή no deal- όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.   

Από έρευνα του Bloomberg, στην οποία συμμετείχαν οι ειδικοί 11 τραπεζών, λίγες ημέρες πριν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτει ότι η στερλίνα θα μπορούσε να βουλιάξει σε επίπεδα Ιουνίου 2016 ή να απογειωθεί σε υψηλά επτά μηνών, ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το βρετανικό νόμισμα θα ήταν πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Και τούτο γιατί θα ενίσχυε αισθητά τις πιθανότητες να μην υπάρξει τελικά καθόλου Brexit και να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Οι ειδικοί, που συμμετείχαν στην έρευνα, προσδιορίζουν τις πιθανότητες να ψηφιστεί η συμφωνία της Μέι στη Βουλή σε μόλις 15%. Βλέπουν πιθανότητες 25% για δεύτερο δημοψήφισμα- κάτι που θα ανέβαζε τη στερλίνα στα 1,35 δολάρια από 1,28 σήμερα. Ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αν και η πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ των επενδυτών, είναι ενδεχομένως και η πιο πολιτικά περίπλοκη. Δεν φαίνεται να υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για νέο δημοψήφισμα, καθώς και το Εργατικό Κόμμα προτιμά τη λύση των γενικών εκλογών.

Σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών, η στερλίνα θα μπορούσε να υποτιμηθεί έως και 5% στα 1,22 δολάρια. Και τούτο γιατί οι επενδυτές ανησυχούν για τις πολιτικές, που θα ακολουθήσει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, σε περίπτωση νίκης, όπως επισημαίνει η Nomura International Plc. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Όσο για το χειρότερο σενάριο, αυτό της εξόδου χωρίς συμφωνία, θα οδηγούσε το νόμισμα σε πτώση στα 1,15 δολάρια. Πάντως εκτιμάται ότι αυτό το σενάριο συγκεντρώνει πιθανότητες μόλις 15%.

Στην έρευνα συμμετείχαν οι τράπεζες: Credit Agricole, ING, Mizuho, Nomura, Nordea, Rabobank, RBC, Santander, Societe Generale, Standard Chartered, Toronto Dominion.
 

 
900
Thumbnail

Ποιος ήξερε ότι θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το χρέος των ελληνικών τραπεζών; Το ασταμάτητο κυνήγι αποδόσεων στην Ευρώπη έκανε την Πειραιώς, μια από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας, να ενεργοποιήσει τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η Τράπεζα Πειραιώς δεν επέλεξε τα ομολογιακά δάνεια υψηλής διαβάθμισης (Tier I), αλλά εκείνα της μειωμένης εξασφάλισης Tier II.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αυτό σημαίνει ότι τα νέα ομόλογα θα υπόκεινται πλήρως στους κανόνες εγγύησης των επενδυτών, όπου οι κάτοχοι ομολόγων θα πληγούν στην περίπτωση που η τράπεζα αποτύχει.

Ενώ η τράπεζα ενισχύει με αυτόν τον τρόπο το κεφάλαιο της, με την εκφόρτωση των επισφαλών δανείων και την πώληση περιουσιακών στοιχείων, η τελευταία έκδοση θα συμβάλει στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πέρυσι, η ΕΚΤ ζήτησε από την τράπεζα να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Και το αξιοσημείωτο είναι ότι η Πειραιώς έχει βρει πολλούς επενδυτές, παρά όλους τους γνωστούς κινδύνους γύρω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Έτσι, η Πειραιώς άντλησε 400 εκατ. ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, με δικαίωμα προαίρεσης του εκδότη μετά από πέντε χρόνια.

Το υψηλό επιτόκιο του 9,75% ήταν σαφώς ελκυστικό για τους αγοραστές, αλλά φέρει επίσης πολλά σημάδια κινδύνου. Η καταβολή αυτού του μεγάλου επιτοκίου στους κατόχους ομολόγων θα είναι ένα βαρύ φορτίο για την τράπεζα. Επίσης, επειδή οι αποδόσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα βυθίζονται δεν σημαίνει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος βελτιώνεται.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η προσφορά θα ήταν αδιανόητη πριν από ένα χρόνο και έρχεται με την παρατεταμένη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Στη βελτίωση αυτή βέβαια βοηθούν και οι επικείμενες εθνικές εκλογές, από τις οποίες αναμένεται μια νέα κυβέρνηση υπό την Νέα Δημοκρατία.

article 1