COVID19: Τι συμβαίνει με το εμβόλιο των AstraZeneca και Οξφόρδης;

Πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τα αποτελέσματα της δοκιμής του εμβολίου των AstraZeneca και Πανεπιστήμιου Οξφόρδης

Αν και η ανακοίνωση των δύο συνεργατών την Δευτέρα (23/11) έδειξε ότι το εμβόλιο είναι κατά μέσο όρο 70% αποτελεσματικό, σύμφωνα με την μελέτη του τελικού σταδίου, δεδομένα που κυκλοφόρησαν από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με το εάν οι ρυθμιστικές αρχές θα του δώσουν έγκριση. 

Σε μια μεταγενέστερη δήλωση, η Οξφόρδη είπε ότι ένα λάθος στις διαδικασίες παραγωγής είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι συμμετέχοντες στην δοκιμή να λάβουν μισή δόση αντί για ολόκληρη.

Η AstraZeneca και η Οξφόρδη δήλωσαν ότι το εμβόλιο τους ήταν κατά 90% αποτελεσματικό όταν χορηγήθηκε σε ορισμένους εθελοντές μισή δόση και στη συνέχεια μίας πλήρης δόση και ότι δύο πλήρεις δόσεις είχαν αποτελεσματικότητα 62%. 

Ωστόσο, ο οργανισμός του προγράμματος εμβολίων στις ΗΠΑ, γνωστός ως Operation Warp Speed, δήλωσε την επόμενη μέρα ότι η δόση που δείχνει το υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας δοκιμάστηκε σε νεότερης ηλικίας πληθυσμούς και ότι η μισή δόση δόθηκε σε μερικούς ανθρώπους λόγω σφάλματος στο ποσότητα εμβολίου που είχε τοποθετηθεί σε μερικά φιαλίδια. Κανένα από αυτά δεν αποκαλύφθηκε στην αρχική δήλωση της AstraZeneca.

Τα ευρήματα προκάλεσαν αισιοδοξία ότι ο τερματισμός της πανδημίας είναι ορατός και ότι πολλά εμβόλια για την καταπολέμηση του Covid-19 θα μπορούσαν να είναι έτοιμα σύντομα, μετά από τα θετικά αποτελέσματα της Pfizer και της Moderna. Η Astra και η Οξφόρδη παραμένουν κοντά στους πρωτοπόρους του νέου εμβολίου, αν και ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν τη βασική δοκιμή έχει κλονίσει τους επιστήμονες και τους επενδυτές, αυξάνοντας τον κίνδυνο η τελειοποίηση του εμβολίου τους να επιβραδυνθεί.

«Κάθε φορά που υπάρχει σύγχυση στις δοκιμές, δεν είναι καλό, επειδή κλονίζει την αξιοπιστία της προσπάθειας», επισήμανε ο Ketan Patel, διαχειριστής κεφαλαίων της EdenTree Investment Management. «Νομίζω ότι θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος έλεγχος του προϊόντος της Astra λόγω του κατασκευαστικού ζητήματος που προκλήθηκε», είπε.

Στη δήλωσή της, η Οξφόρδη είπε ότι πως όταν έγινες εμφανές ότι χρησιμοποιήθηκε χαμηλότερη δόση, συζητήθηκε το θέμα με τις ρυθμιστικές αρχές και επιτεύχθηκε συμφωνία. «Οι μέθοδοι μέτρησης της συγκέντρωσης έχουν πλέον καθοριστεί και μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι όλες οι παρτίδες εμβολίου είναι τώρα ισοδύναμες», αναφέρει το πανεπιστήμιο.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca είπε ότι οι δοκιμές διεξήχθησαν «με τα υψηλότερα πρότυπα» και γίνονται περισσότερες αναλύσεις για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της ανάγνωσης της δοκιμής.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Άγνωστη» αποτελεσματικότητα
«Η πιο πιθανή εξήγηση για την αποκλίνουσα αποτελεσματικότητα στην ενδιάμεση ανάλυσή είναι είτε τυχαία είτε με βάση τα δημογραφικά στοιχεία ασθενών», έγραψε ο Sam Fazeli, αναλυτής του Bloomberg Intelligence. «Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση με βάση τα τρέχοντα δεδομένα σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα εμβολιαστούν με ένα εμβόλιο η πραγματική αποτελεσματικότητα του οποίου είναι άγνωστη», σημείωσε.

Η μάχη εναντίον του Covid-19 βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή με ενθαρρυντικά ευρήματα κατά τις δοκιμές εμβολίων που πραγματοποιήθηκαν αυτό τον μήνα. Ένα εμβόλιο από την Pfizer και την BioNTech SE και ένα άλλο από τη Moderna Inc. είχαν αμφότερα αποτελεσματικότητα περίπου 95% στις προκαταρκτικές αναλύσεις δοκιμών δεκάδων χιλιάδων εθελοντών.

Ο Fazeli πρόσθεσε: «Παραμένουμε πιο πεπεισμένοι από τα δεδομένα των Moderna και Pfizer προς το παρόν».

(Bloomberg/mononews.gr)
 

 
3209
Thumbnail