H βρετανική οικονομία δοκιμάζεται, μόνο ο τομέας των κατασκευών σημείωσε ανάπτυξη

Ο Boris Johnson θα συναντηθεί με τον Ιρλανδό ομόλογό του Leo Varadkar για κρίσιμες συνομιλίες κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητούν μια διέξοδο, μέσα στο αδιέξοδο του Brexit, με το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία να πλησιάζει στο τέλος του. Ενώ καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι είναι πολύ αισιόδοξη, ωστόσο η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δήλωσε ότι μια συμφωνία "δεν είναι αδύνατη", αν και παραμένουν μεγάλα κενά μεταξύ των μερών.

Στο μεταξύ η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε τον Αύγουστο, καθώς ενισχύθηκαν οι φόβοι για ένα άτακτο brexit. Το μήνα αυτό, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας μειώθηκε κατά 0,1% μετά από την αύξηση 0,4% η οποία σημειώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Έτσι, απέμεινε μια άνοδος κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ BREXIT ΕΔΩ <<<

Μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, λένε οι οικονομολόγοι, αν και η Βρετανία μπορεί να τη γλιτώσει. Ένα δεύτερο ίσο τρίμηνο συρρίκνωσης θα ήταν δυνατό να αποφευχθεί, με την προϋπόθεση η παραγωγή δεν θα παρουσιάσει πτώση κατά περίπου 1,5% το Σεπτέμβριο, μια πτώση που σε αυτό το βαθμό παρατηρήθηκε για τελευταία φορά το 2012.

Μόνο ο τομέας των κατασκευών σημείωσε ανάπτυξη τον περασμένο μήνα. Η βιομηχανία συρρικνώθηκε και οι βασικές υπηρεσίες δεν κατάφεραν να εμφανίσουν άνοδο για πρώτη φορά κατά τους τέσσερις τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει αυξανόμενη ανησυχία, καθώς η συμφωνία για αποχώρηση της Βρετανίας (Brexit) δεν έχει ακόμα επιτευχθεί από τους διαπραγματευτές, κι ενώ βρισκόμαστε μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την 31η Οκτωβρίου.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Η εξασφάλιση αποθεμάτων σε αγαθά πριν από την αρχική ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας στις 29 Μαρτίου -με προοπτική το Brexit- ενίσχυσε την οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, αλλά υπήρξαν ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία για την ανανέωση της συσσώρευσης αγαθών στο τρέχον τρίμηνο, με τις εισαγωγές να αλλάζουν ελάχιστα κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα.
 

h

Σημαντικά στοιχεία

 • Ο τομέας της μεταποίησης μειώθηκε κατά 0,7% τον Αύγουστο, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής του φαρμακευτικού κλάδου. Δέκα από τους 13 κατασκευαστικούς κλάδους σημείωσαν πτώση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παγκόσμια επιβράδυνση πλήττει τη ζήτηση. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,6%
   
 •  Η παραγωγή οχημάτων αυξήθηκε κατά 0,7% μετά την εποχιακή προσαρμογή, αλλά δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι ο κύκλος εργασιών θα ήταν υψηλότερος από τον κανονικό τον περασμένο μήνα, παρά το γεγονός ότι πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων ανέφεραν μείωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε σχέση με τον Απρίλιο, ώστε να συμπέσουν με την αρχική προθεσμία για το Brexit.

  >>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<
   
 • Οι κατασκευές αυξήθηκαν κατά 0,2%, η παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος καλύπτει τα τέσσερα πέμπτα της οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, οι υπηρεσίες ενισχύθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες, με τη βοήθεια των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών.
   
 • Οι έρευνες του Σεπτεμβρίου για τη μεταποίηση ήταν ζοφερές, αλλά η οικονομία πιθανότατα έχει κάνει ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να επιστρέψει στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν μια αύξηση περίπου 0,3%.

  >>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ BREXIT ΕΔΩ <<<
   
 • Το εμπορικό έλλειμμα μεταβλήθηκε ελάχιστα στα 9,8 δισ. στερλίνες τον Αύγουστο. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,5%. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,1% αλλά εμφανίζονται αμετάβλητες όταν εξαιρούνται τα μη προσδιοριζόμενα αγαθά, συμπεριλαμβανομένου του μη νομισματικού χρυσού (εισαγωγές- εξαγωγές χρυσού εκτός των κυβερνητικών αποθεμάτων).
   

ΠΗΓΗ: Bloomberg/newmoney
 

 
2469
Thumbnail

Η αγορά πολυτελούς κατοικίας σε κάποιες από τις πιο ακριβές συνοικίες του Λονδίνου υποχώρησε τον Απρίλιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, καθώς οι πωλητές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις τιμών ώστε να εξασφαλίσουν συμφωνίες.

ad1mobile

Ο δείκτης Prime Central London της Knight Frank μειώθηκε κατά 2,1% τον πρώτο μήνα που επιβλήθηκε ολοκληρωτικά το lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2009.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Μια επιπλέον πτώση 1,4% τον Μάιο σημαίνει ότι οι τιμές είναι τώρα κατά 5% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

«(Η κατάσταση) μοιάζει να είναι πολύ παρόμοια με την περίοδο που ακολούθησε το δημοψήφισμα για την ΕΕ» αναφέρει ο Τom Bill, επικεφαλής της εταιρείας ερευνών ακινήτων Knight Frank. «Υπάρχει ένα μείγμα καιροσκοπικών προσφορών που είναι μάλλον απίθανο ότι θα γίνουν αποδεκτές, προσφορών που συμφωνήθηκαν με ένα λογικό discount, αλλά και πολλές περιπτώσεις όπου το ζητούμενο τίμημα είναι σωστό και η τιμή καταλόγου ικανοποιείται ή και ξεπερνιέται μετά από ανταγωνιστικές προσφορές». η

Η πανδημία εκτροχίασε την πρώιμη ανάκαμψη στις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου, οι οποίες εμφάνιζαν σημαντικά σημάδια ανάπτυξης μετά τις βρετανικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έπληξαν βαριά τις προσπάθειες πώλησης ενώ η οικονομική αναταραχή είχε αντίτυπο στην ψυχολογία των αγοραστών.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Και πάλι όμως, υπάρχουν σημάδια ότι ο ρυθμός μείωσης μπορεί να επιβραδύνει μετά την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων που επέτρεψαν στην αγορά κατοικιών να επανεκκινήσει στις 13 Μαΐου.

ad2mobile

Η μεση έκπτωση στις αιτούμενες τιμές για πωλήσεις στο Λονδίνο είναι τώρα στο 5,5% από 6,4% που ίσχυαν όταν ήταν σε ισχύ τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, αναφέρει η Knight Frank.


Πηγή: Bloomberg/newmoney

article 1