Δεν γλίτωσε τη δίκη η Facebook για τα προσωπικά δεδομένα

Η εισβολή των χάκερς τον περασμένο Σεπτέμβριο, χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη παραβίαση ασφαλείας στην ιστορία του

Η εταιρεία Facebook Inc. δεν απέφυγε, τελικά, τη δίκη όπου κατηγορείται για παραβίαση δεδομένων, η οποία επηρέασε περίπου 30 εκατομμύρια χρήστες, κι αποτέλεσε μια από τις πολλές γκάφες της, ως προς την προστασία της ιδιωτικής ζωής που έχει θέσει την εταιρεία υπό πολιορκία.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η αποκάλυψη από την εταιρεία το Σεπτέμβριο ότι χάκερς εκμεταλλεύτηκαν πολλά σφάλματα λογισμικού για να αποκτήσουν πρόσβαση σύνδεσης στους λογαριασμούς χρηστών, χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη παραβίαση ασφαλείας στην ιστορία του Facebook. Μια αρχική εκτίμηση ότι περίπου 50 εκατομμύρια λογαριασμοί επηρεάστηκαν μειώθηκε μετά από έρευνες που διήρκεσαν εβδομάδες.

Ένα ομοσπονδιακό εφετείο στο Σαν Φρανσίσκο στις 21 Ιουνίου απέρριψε το αίτημα της εταιρείας να μπλοκάρει την αγωγή, λέγοντας ότι οι αξιώσεις κατά του Facebook μπορούν να προχωρήσουν λόγω αμέλειας και επειδή η εταιρεία δεν διασφάλισε τα δεδομένα των χρηστών όπως υποσχέθηκε. Η αποκάλυψη θα πρέπει να οδηγήσει «εσπευσμένα» προς τη δίκη, δήλωσε ο αμερικανός περιφερειακός δικαστής William Alsup στην απόφασή του. Ο ίδιος, απορρίπτει τις αξιώσεις παραβίασης της σύμβασης και παραβίασης της εμπιστοσύνης λόγω περιορισμών ευθύνης. Οι ενάγοντες μπορούν να επιδιώξουν να τροποποιήσουν τις καταθέσεις τους μέχρι τις 18 Ιουλίου.

«Από πλευράς τακτικής, η αντίληψη ότι το Facebook δεν έχει καθήκον φροντίδας εδώ» θα δημιουργούσε σκοτεινά κίνητρα για επιχειρήσεις που αποκομίζουν κέρδος από τη χρήση των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών, προκειμένου να κλείνουν τα μάτια και να αγνοήσουν τους γνωστούς κινδύνους ασφαλείας», δήλωσε ο δικαστής Alsup, αναφέροντας μια απόφαση σε μια άλλη υπόθεση.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο απεικονίστηκε ως θύμα μιας εξελιγμένης κυβερνοεπίθεσης και υποστήριξε ότι δεν είναι υπεύθυνο για τους χάκερς που έχουν πρόσβαση σε ονόματα χρηστών και πληροφορίες επικοινωνίας. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι επιτιθέμενοι δεν κατάφεραν να υποκλέψουν πιο ευαίσθητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών πιστωτικών καρτών και κωδικών πρόσβασης, προφυλάσσοντας τους χρήστες από οποιαδήποτε πραγματική βλάβη.

(newmoney - Bloomberg)

 
3686