Με στόχο την εξεύρεση «οικονομικά βιώσιμων στρατηγικών επιλογών» για το μέλλον της τράπεζας

Με την Deutsche Bank να βυθίζεται σε καθοδική πορεία το 2018 και τη μετοχή να έχει χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας της, τα στελέχη της τράπεζας συναντήθηκαν 23 φορές με αξιωματούχους του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών τον προηγούμενο χρόνο.

Στην παραδοχή αυτή, προχώρησε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή για το μέλλον της συγκεκριμένης τράπεζας, όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα Faz.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Σε αυτές τις συναντήσεις, το Υπουργείο εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Joerg Kukies και την τράπεζα ο CEO, Christian Sewing.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, σκοπός αυτών των συναντήσεων η εξεύρεση «οικονομικά βιώσιμων στρατηγικών επιλογών» για το μέλλον της προβληματικής γερμανικής τράπεζας. Η Deutsche Bank και η Commerzbank έχουν αρνηθεί ότι μια συγχώνευση των δύο τραπεζών βρίσκεται στα σχέδιά τους.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση κατέχει σημαντικό μερίδιο στην Commerzbank και οι μέτοχοι της Deutsche Bank έχουν αποδείξει ότι είναι έμπειροι στην άσκηση πίεσης δεν μπορεί να αποκλειστεί μία ακόμη μεγάλη συγχώνευση στον γερμανικό τραπεζικό τομέα.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Πάντως σύμφωνα με έμπειρους τραπεζικούς αναλυτές, μία συγχώνευση δεν αναμένεται να λύσει όλα τα προβλήματα των δύο τραπεζών που βρίσκονται αντιμέτωπες με αδύναμους ισολογισμούς και άλλα προβλήματα.

Η φημολογία για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών τροφοδοτείται εδώ και καιρό από δημοσιεύματα του Τύπου και πρόσφατα την ενίσχυσε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τονίζοντας την ανάγκη για έναν ισχυρό γερμανικό τραπεζικό τομέα, κάτι που συνιστά αλλαγή στάσης σε σχέση με τον προκάτοχό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 
578
Thumbnail

Αμετάβλητο στο 2,25%-2,50% διατήρησε -μετά από ομόφωνη απόφαση- το εύρος επιτοκίων η Fed, επιβεβαιώνοντας ευρέως τις εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

ad2mobile

Επίσης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προανήγγειλε πως δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων το τρέχον έτος, με μία αύξηση να πραγματοποιείται το 2020. Η Fed προανήγγειλε, παράλληλα, το τέλος της διαδικασίας συρρίκνωσης του ισολογισμού, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Wall Street που νωρίτερα κατέγραφε απώλειες της τάξεως του 0,80%. Οι δείκτες γύρισαν θετικοί εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας, με τον S&P 500 στο +0,30% και τον Nasdaq να καταγράφει τα υψηλότερα κέρδη με +0,70%.

,

Παράλληλα ο χρυσός έχασε σχεδόν τα μισά κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα (+1%) όταν και έσπευσαν πολλοί επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο, βρισκόμενος τώρα στο +0,55% στα 1.315 δολάρα.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση επιτοκίων τη φετινή χρονιά. Για το 2020, οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα γίνει μια αύξηση.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, η Fed προέβλεπε ότι θα αυξήσει τουλάχιστον μια φορά το επιτόκια εντός του 2019.

Εν τω μεταξύ, το ανακοινωθέν επισημαίνει ακόμα ότι η κεντρική τράπεζα θα επιβραδύνει το μηνιαίο ρυθμό συρρίκνωσης του ισολογισμού της από τα $30 δισ. στα $15 δισ. από τον Μάιο και έπειτα, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα διακόψει τις πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού.

Η αλλαγή στάσης από τη Fed στηρίζεται στην επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αναμένεται πλέον να αναπτυχθεί με 2,1% φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,3%. Η ανεργία θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις στο 3,7%, ελαφρώς υψηλότερα από ότι προβλεπόταν προηγουμένως.

ad2mobile

Ο πληθωρισμός για το 2019 προβλέπεται τώρα να κινηθεί στο 1,8% αντί για 1,9% που αναμενόταν τον Δεκέμβριο.

 

,
ad2mobile

fed

ad1mobile

Newmoney

article 1