Με στόχο την εξεύρεση «οικονομικά βιώσιμων στρατηγικών επιλογών» για το μέλλον της τράπεζας

Με την Deutsche Bank να βυθίζεται σε καθοδική πορεία το 2018 και τη μετοχή να έχει χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας της, τα στελέχη της τράπεζας συναντήθηκαν 23 φορές με αξιωματούχους του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών τον προηγούμενο χρόνο.

Στην παραδοχή αυτή, προχώρησε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή για το μέλλον της συγκεκριμένης τράπεζας, όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα Faz.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Σε αυτές τις συναντήσεις, το Υπουργείο εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Joerg Kukies και την τράπεζα ο CEO, Christian Sewing.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, σκοπός αυτών των συναντήσεων η εξεύρεση «οικονομικά βιώσιμων στρατηγικών επιλογών» για το μέλλον της προβληματικής γερμανικής τράπεζας. Η Deutsche Bank και η Commerzbank έχουν αρνηθεί ότι μια συγχώνευση των δύο τραπεζών βρίσκεται στα σχέδιά τους.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση κατέχει σημαντικό μερίδιο στην Commerzbank και οι μέτοχοι της Deutsche Bank έχουν αποδείξει ότι είναι έμπειροι στην άσκηση πίεσης δεν μπορεί να αποκλειστεί μία ακόμη μεγάλη συγχώνευση στον γερμανικό τραπεζικό τομέα.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Πάντως σύμφωνα με έμπειρους τραπεζικούς αναλυτές, μία συγχώνευση δεν αναμένεται να λύσει όλα τα προβλήματα των δύο τραπεζών που βρίσκονται αντιμέτωπες με αδύναμους ισολογισμούς και άλλα προβλήματα.

Η φημολογία για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών τροφοδοτείται εδώ και καιρό από δημοσιεύματα του Τύπου και πρόσφατα την ενίσχυσε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τονίζοντας την ανάγκη για έναν ισχυρό γερμανικό τραπεζικό τομέα, κάτι που συνιστά αλλαγή στάσης σε σχέση με τον προκάτοχό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 
900
Thumbnail

Ποιος ήξερε ότι θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το χρέος των ελληνικών τραπεζών; Το ασταμάτητο κυνήγι αποδόσεων στην Ευρώπη έκανε την Πειραιώς, μια από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας, να ενεργοποιήσει τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η Τράπεζα Πειραιώς δεν επέλεξε τα ομολογιακά δάνεια υψηλής διαβάθμισης (Tier I), αλλά εκείνα της μειωμένης εξασφάλισης Tier II.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αυτό σημαίνει ότι τα νέα ομόλογα θα υπόκεινται πλήρως στους κανόνες εγγύησης των επενδυτών, όπου οι κάτοχοι ομολόγων θα πληγούν στην περίπτωση που η τράπεζα αποτύχει.

Ενώ η τράπεζα ενισχύει με αυτόν τον τρόπο το κεφάλαιο της, με την εκφόρτωση των επισφαλών δανείων και την πώληση περιουσιακών στοιχείων, η τελευταία έκδοση θα συμβάλει στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πέρυσι, η ΕΚΤ ζήτησε από την τράπεζα να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Και το αξιοσημείωτο είναι ότι η Πειραιώς έχει βρει πολλούς επενδυτές, παρά όλους τους γνωστούς κινδύνους γύρω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Έτσι, η Πειραιώς άντλησε 400 εκατ. ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, με δικαίωμα προαίρεσης του εκδότη μετά από πέντε χρόνια.

Το υψηλό επιτόκιο του 9,75% ήταν σαφώς ελκυστικό για τους αγοραστές, αλλά φέρει επίσης πολλά σημάδια κινδύνου. Η καταβολή αυτού του μεγάλου επιτοκίου στους κατόχους ομολόγων θα είναι ένα βαρύ φορτίο για την τράπεζα. Επίσης, επειδή οι αποδόσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα βυθίζονται δεν σημαίνει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος βελτιώνεται.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η προσφορά θα ήταν αδιανόητη πριν από ένα χρόνο και έρχεται με την παρατεταμένη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Στη βελτίωση αυτή βέβαια βοηθούν και οι επικείμενες εθνικές εκλογές, από τις οποίες αναμένεται μια νέα κυβέρνηση υπό την Νέα Δημοκρατία.

article 1