Δεύτερες σκέψεις Αμερικανών τραπεζιτών για αυξήσεις επιτοκίων;

Οι φόβοι για ύφεση ή επιβράδυνση της οικονομίας την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ

Οι σκληρές δηλώσεις των προηγούμενων μηνών από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, φαίνεται να «υποχωρούν» στη σκιά της απειλής μιας ύφεσης.

Η Πρόεδρος της Fed στο Κάνσας, Έσθερ Τζόρτζ, προειδοποίησε σε δηλώσεις της ότι οποιαδήποτε βιαστική κίνηση στη νομισματική σύσφιξη μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ στην οικονομία.

Πριν ένα μήνα είχε δηλώσει ότι είναι αρνητική με την προοπτική αύξησης των επιτοκίων κατά 0,75% εντός του Ιουλίου, πριν δύο μήνες όμως είχε εμφανιστεί πολύ σίγουρη για μία επιθετική πολιτική στα επιτόκια, ακόμα κι αν οι αγορές δεχθούν ισχυρό πλήγμα.

Οι φόβοι για ύφεση ή επιβράδυνση της οικονομίας την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, έχει προκαλέσει δεύτερες σκέψεις, με τη Fed να δέχεται ήδη αρκετά σκληρή κριτική.

>>Διαβάστε επίσης: «Στα τελευταία του» το σχέδιο του Μακρόν για τον πληθωρισμό<<

«Η διαδρομή για την αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανότατα πιο σημαντική από την ταχύτητα με την οποία φτάνουμε σε αυτή», ανέφερε η Τζορτζ σε ομιλία της σε συνέδριο Εργασίας στο Μιζούρι.

>>Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Πιθανή η ήπια ύφεση όσο ο πληθωρισμός κορυφώνεται<<

«Ήδη βρισκόμαστε σε ιστορικά γρήγορους ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων και τα νοικοκυριά όπως και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πιέσεις στην οικονομία ή τις χρηματοπιστωτικές αγορές», συνέχισε.

Οι προβλέψεις πάντως, κάνουν λόγο για μία Fed, που παρά τις σκληρές δηλώσεις, δεν θα αυξήσει τα επιτόκια άνω του 3,4%, όριο αρκετά χαμηλότερο από αυτό που είχε θέσει εξ’ αρχής.

Επιπλέον προβλέπεται μία μέτρια υποχώρηση στα επιτόκια πριν το τέλος του 2023.

Η Τζορτζ πάντως παραδέχτηκε, κατά τις δηλώσεις της ότι δεν είναι σαφές πόσο υψηλά θα πρέπει να είναι τα επιτόκια, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός .

mononews.gr