Το «διαμάντι» ανοίγει τις πόρτες του σε τουρίστες 

Σε μικρή απόσταση από την Ευρώπη, αυτό το διαμάντι τουρισμού σκοπεύει να ανοίξει τις πύλες του 

(Bloomberg) – Σε κοντινή απόσταση από την Ευρώπη, υπάρχει μια χώρα που σχεδόν προσφέρει τα πάντα, αλλά θα δυσκολευτείς να εντοπίσεις έναν ξένο τουρίστα. Ίσως όχι για πολύ.

Με μια ζεστή μεσογειακή θάλασσα το καλοκαίρι, υπέροχο χειμερινό σκι, τις τεράστιες ερήμους της Σαχάρας, τα πανύψηλα ρωμαϊκά ερείπια και την προϊστορική τέχνη παγκόσμιας φήμης παράλληλα με έναν συναρπαστικό σύγχρονο αραβικό πολιτισμό, η Αλγερία θα μπορούσε να είναι ένας κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός.

Όμως, καθώς οι γείτονες έχτισαν ξενοδοχεία και εμπορεύτηκαν τις ομορφιές τους, η χώρα ήταν βαθιά σε έναν βάναυσο εμφύλιο πόλεμο με ισλαμιστές μαχητές από το 1990, μια σύγκρουση που άφησε τη χώρα βαθιά πληγωμένη καθώς και υπό την κυριαρχία στρατιωτικών αξιωματικών και εσωστρεφών πολιτικών οι οποίοι βασίζονταν στο πετρέλαιο για τη χρηματοδότηση της χώρας. 

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Επιτέλους, αυτή η αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση θα μπορούσε να φτάσει στο τέλος της, με αξιωματούχους να ξεκινούν την πρώτη σοβαρή προσπάθεια να χαλαρώσουν τους περιορισμούς θεωρήσεων οι οποίες κρατούν τη χώρα της Βόρειας Αφρικής και μέλος του ΟΠΕΚ μεταξύ των πιο δύσκολων περιοχών για επίσκεψη.

Η Αλγερία είναι έτοιμη να γίνει "ο εναλλακτικός προορισμός για τη Μεσόγειο", δήλωσε ο Abdelkader Gouti, Σύμβουλος του Υπουργείου Τουρισμού.  "Είναι μια πραγματική βιομηχανία η οποία παράγει πλούτο όσον αφορά το νόμισμα και τις θέσεις εργασίας.  Η Αλγερία δεν μπορεί να αντέξει την πολυτέλεια να παραμείνει στο περιθώριο."

Στην προσπάθειά της για προσέλκυση τουριστών, η κυβέρνηση ακολουθεί τα βήματα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εξέδωσε τις πρώτες τουριστικές βίζες στο πλαίσιο μιας οικονομικής αναθεώρησης για να απογαλακτιστεί από τον εθισμό της στους υδρογονάνθρακες.

Η Αλγερία άντλησε τα οικονομικά της πλούτη σε ένα περίπλοκο σύστημα επιχορηγήσεων για να διατηρήσει την ειρήνη, αλλά μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2014 αυτό έγινε πιο δύσκολο να διατηρηθεί.  Πολλές ειρηνικές διαδηλώσεις νεολαίας ξέσπασαν πριν από ένα χρόνο, ανατρέποντας τελικά τον βετεράνο Πρόεδρο Abdelaziz Bouteflika και πείθοντας τους διαδόχους του ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει.  Πολλά από τα 44 εκατομμύρια άτομα της Αλγερίας εξακολουθούν να κατεβαίνουν τακτικά στους δρόμους.

Η Αλγερία έχει καταγράψει μεταξύ 2,5 και 3,5 εκατομμύρια ετήσιων τουριστικών επισκέψεων τα τελευταία χρόνια, αν και η συντριπτική πλειοψηφία ήταν από Αλγερινούς που κατοικούσαν στο εξωτερικό, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Gouti.  Σε αντίθεση, περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν το Μαρόκο πέρυσι.

Μειώνοντας το κενό δεν θα είναι εύκολο.  Το Μαρόκο προσελκύει διεθνείς ταξιδιώτες από τη δεκαετία του 1920 με τις οάσεις, τα βουνά και τις πολυσύχναστες πόλεις, ενώ τα παραθαλάσσια θέρετρα και οι αγορές της Τυνησίας -η μόνη δημοκρατική χώρα της περιοχής- είναι και πάλι δημοφιλείς στους Ευρωπαίους μετά τις επιθέσεις από τζιχαντιστές το 2015.

Παροχή τουλάχιστον ορισμένων από τις υπηρεσίες που οι αλλοδαποί τουρίστες αναμένουν θα αποτελέσουν πρόκληση για την πολιορκημένη ηγεσία της Αλγερίας.

"Η βελτίωση του καθεστώτος θεωρήσεων αποτελεί ένα θετικό βήμα", δήλωσε ο Anthony Skinner στο Verisk Maplecroft, ένα συμβουλευτικό γραφείο κινδύνου με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο.  Αλλά "οι αρχές θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν σε μια ισχυρή εκστρατεία για να αμφισβητήσουν αντίπαλους, μακρόπνοους προορισμούς της Μεσογείου".

Ο Gouti δήλωσε ότι «ο φτηνός μαζικός τουρισμός» δεν είναι η απάντηση, και η Αλγερία θα στοχεύσει σε πλουσιότερους επισκέπτες και περιπετειώδεις διακοπές.  Ωστόσο, παρουσίασε τα σχέδια για επέκταση του λιμένα στην πρωτεύουσα, το Αλγέρι, για τη φιλοξενία κρουαζιερόπλοιων και την ανάπτυξη τουλάχιστον ενός θέρετρου στη μακρά μεσογειακή ακτή του.  Ο στόχος είναι 5 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως μέχρι το 2025, το ήμισυ της ικανότητας ενός πολύ-διαφημιζόμενου νέου τερματικού στο αεροδρόμιο του Αλγέρι που άνοιξε πέρυσι.

Τι προσφέρει η Αλγερία;

Constantine 
Κτισμένο σε μια βαθιά χαράδρα, η λεγόμενη «Πόλη των Γεφυρών» είναι ένα από τα εμβληματικά αξιοθέατα της Αλγερίας, με μια επιλογή από σπίτια και τζαμιά της Οθωμανικής εποχής.

Algiers και Oran 
Με θέα στη Μεσόγειο, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας είναι τοποθεσίες μεγάλων λεωφόρων και λαβυρίνθων παλιών συνοικιών που ανταγωνίζονται οτιδήποτε στο γειτονικό Μαρόκο.

Timgad και Djemila
Ορισμένα από τα καλύτερα διατηρημένα ρωμαϊκά ερείπια της Βόρειας Αφρικής βρίσκονται στα βουνά λίγο έξω από το Αλγέρι.  Και τα δύο χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα μ.x., είναι τοποθεσίες της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με τα ερείπια θεάτρων, ναών και σπιτιών.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Tassili n’Ajjer
Αυτό το νοτιοανατολικό εθνικό πάρκο έχει μερικές από τις σημαντικότερες προϊστορικές τέχνες του κόσμου.  Τα 15.000 και πλέον σκαλίσματα που βρέθηκαν σε αυτό το οροπέδιο που συνορεύει με τη Λιβύη, τη Νιγηρία και το Μάλι περιλαμβάνουν απεικονίσεις κροκοδείλων, αντιλοπών και κυνηγών, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από το 6.000 π.Χ.

Chrea 
Το πιο δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο της Αλγερίας βρίσκεται ανάμεσα στα δάση των κέδρων στα βουνά Atlas, περίπου 40 μίλια νότια της πρωτεύουσας.  Αναπτύχθηκε από τους Γάλλους αποικιοκράτες τη δεκαετία του 1940 και αποκαταστάθηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1990.

Οι επενδυτές από την Τουρκία και τις χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, ενδιαφέρονται "γιατί όλα απομένει να γίνουν στην Αλγερία", σύμφωνα με τον Gouti.  Στο Μαρόκο και την Τυνησία, ο τουρισμός είναι "κορεσμένος", ενώ η πρόσφατη άρση του αλγερινού περιορισμού των αλλοδαπών που κατέχουν την πλειοψηφία μιας επιχείρησης βοήθησε να προσελκύσει την προσοχή. 

Η παροχή γρήγορης πρόσβασης στους αλλοδαπούς θα ήταν μια δραματική ανάκαμψη για την Αλγερία, η οποία βρίσκεται υπό αυστηρό κυβερνητικό έλεγχο από την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία στη δεκαετία του 1960.  Η εξασφάλιση θεώρησης για τους περισσότερους ταξιδιώτες διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες, μερικές φορές και πολύ περισσότερο, και χρειάζεται εκτεταμένη τεκμηρίωση.  Οι πολίτες γειτονικών χωρών όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Λιβύη μπορούν να επισκεφθούν για 90 ημέρες χωρίς την εξασφάλιση βίζας, όπως και οι Μαλαισιανοί.

Ο Πρόεδρος Abdelmadjid Tebboune, ο οποίος εξελέγη τον Δεκέμβριο σε ψηφοφορία που πολλοί μποϊκόταραν, αναμένεται να υπογράψει σύντομα σε νόμο σχέδιο του οποίου οι οικονομικές δεσμεύσεις περιλαμβάνουν την υποστήριξη των ταξιδιωτικών γραφείων, την ενθάρρυνση των ναυλωμένων πτήσεων και τη διευκόλυνση των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων σε ξένους τουρίστες.  Το σχέδιο δίδει λίγες λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστούν.

Ένα νέο σύστημα θεωρήσεων θα είναι έτοιμο "τις ερχόμενες εβδομάδες", δήλωσε ο Gouti, αρνούμενος να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Οι Ευρωπαίοι "που βρίσκονται ακριβώς δίπλα με αεροπορικές συνδέσεις" είναι ο κύριος στόχος, αν και η Αλγερία θέλει επίσης να προσελκύσει επισκέπτες από την Κίνα, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, είπε.  Σύμφωνα με τα σχέδια, το μερίδιο του τουριστικού τομέα στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα τριπλασιαστεί στο 4,5% το 2025.

Η Αλγερία έχει βιώσει μεταπολεμική βία με ισλαμιστές, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης το 2013 στο εργοστάσιο αερίου που ελέγχεται εν μέρει από την BP Plc κοντά στα σύνορα της Λιβύης κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 38 ξένοι όμηροι.

Οι Η.Π.Α. και άλλα δυτικά έθνη προειδοποιούν για επισκέψεις σε κάποια μέρη της Αλγερίας, συμπεριλαμβανομένων των οδικών ταξιδιών στη Σαχάρα.  Ωστόσο, ο Gouti δήλωσε ότι οποιαδήποτε ταξίδια θα είναι χωρίς προβλήματα.  «Είμαστε μία από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο», είπε.
 

Salah Slimani