ΕΕ: Aπορρίπτει την πρόταση Βρετανίας για τράπεζες μετά το Brexit

Κατηγορίες ότι η Βρετανία προσπαθεί να διατηρήσει το μέγιστο δυνατό των πλεονεκτημάτων από την ενιαία αγορά

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit απέρριψε τις τελευταίες προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συνεργασία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με το μπλοκ των 27 κρατών- μελών μετά το Brexit, κατηγορώντας τη Βρετανία ότι προσπαθεί να διατηρήσει το μέγιστο δυνατό των πλεονεκτημάτων από την ενιαία αγορά.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ απέρριψε τις επιθυμίες της Βρετανίας, οι οποίες όπως είπε ότι θα επέτρεπαν στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν από το Σίτι του Λονδίνου, με τους υπαλλήλους τους να πηγαινοέρχονται εντός και εκτός της ΕΕ σε σύντομα επαγγελματικά ταξίδια. Οι προτάσεις αυτές θα μπορούσαν επιπλέον να «δημιουργήσουν έναν σημαντικό κίνδυνο» αυτόν, της συνολικής αποφυγής των κανόνων λειτουργίας.

>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούν κάτι τέτοιο τα κράτη μέλη ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!» δήλωσε ο Μπαρνιέ σήμερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο οικονομικό συνέδριο της Eurofi. Το Ηνωμένο Βασίλειο «θα επιθυμούσε τη συνέχιση της ευρωπαϊκής δραστηριότητάς του από το Λονδίνο, με ελάχιστες λειτουργίες και προσωπικό στην ήπειρο».

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν σημειώσει σχεδόν μηδενική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη συνολική μελλοντική τους σχέση – συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες – παρότι ξεκίνησαν τις συνομιλίες από τον Μάρτιο. Ένας νέος γύρος συνομιλιών ξεκίνησε τη Δευτέρα, και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία πριν τον Οκτώβριο, δύο μήνες πριν την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ.

Ο Μπαρνιέ προειδοποίησε τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για την 1η Ιανουαρίου, λέγοντας ότι θα υπάρξουν «μεγάλες αλλαγές» όταν οι χρηματοοικονομικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου χάσουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρη την ΕΕ.

Πρόσβαση στην αγορά

Οι τράπεζες της Wall Street και η χρηματοπιστωτική βιομηχανία έχουν ασκήσει ισχυρές πιέσεις για τη δυνατότητα να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα κέντρα τους στο Λονδίνο για τραπεζικές επενδύσεις και εμπορικές δραστηριότητες με τους Ευρωπαίους πελάτες τους. Καθώς πλησιάζει το τέλος του χρόνου οι τράπεζες επαναφέρουν τα σχέδια μετακίνησης προσωπικού και δραστηριοτήτων για την περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία πρόσβασης στην αγορά.

Εν τω μεταξύ, η λεγόμενη διαδικασία παροχής εγγυήσεων ισότιμων όρων μέσω της οποίας η ΕΕ θα μπορούσε να διασφαλίσει πρόσβαση σε εταιρείες του Λονδίνου αντιμετώπισε προβλήματα, δήλωσε ο Μπαρνιέ. Σύμφωνα με τους κανόνες ισοδυναμίας της ΕΕ, οι ξένες εταιρείες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο μπλοκ μόνο εάν οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αξιολογήσουν ότι οι κανόνες της χώρας τους είναι αρκετά αυστηροί.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

«Γνωρίζω ότι πολλοί ελπίζουν ότι οι αποφάσεις μας για την εγγύηση ισότιμων όρων θα παρέχουν συνέχεια», δήλωσε ο Μπαρνιέ. «Πολλοί πιστεύουν ότι οι «υπεύθυνοι πολιτικοί» και των δύο πλευρών του καναλιού πρέπει να το διασφαλίσουν αυτό – αλλά τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα είναι δύο ξεχωριστές αγορές, δύο δικαιοδοσίες. Και η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι σημαντικοί κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική μας σταθερότητα θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς μας. »

Παρότι οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να σημειώσουν πρόοδο στις εγγυήσεις ισότιμων όρων έως αυτό το μήνα, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησε μόνο στα 4 από τα 28 ερωτηματολόγια της ΕΕ σχετικά με τους κανονισμούς.

«Αυτές οι εγγυήσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες», είπε ο Μπαρνιέ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας δήλωσε ότι «Το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να ολοκληρώσει τις δικές μας αξιολογήσεις εγκαίρως και τώρα είμαστε πλέον έτοιμοι για την επίτευξη συνολικών αποφάσεων για την ισοδυναμία μόλις η ΕΕ θα είναι σε θέση να αποσαφηνίσει τη θέση της».

 
2595
Thumbnail

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ακολούθησε την πανδημία επέφερε ζημιές-ρεκόρ για το Επενδυτικό Ταμείο της Ιαπωνίας. Εχασε 17,7 τρισ. γεν το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο! Ποιο είναι το μοναδικό asset που «έγραψε» θετική απόδοση.

ad1mobile

Απώλειες-ρεκόρ είχε το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, αφότου η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το Επενδυτικό Ταμείο της Ιαπωνίας έχασε 11% ή 17,7 τρισ. γεν (164,7 δισ. δολάρια) τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο.

Η πτώση ήταν η πιο μεγάλη με βάση τα συγκρίσιμα στοιχεία από τον Απρίλιο του 2008, μειώνοντας τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου σε 150,63 τρισ. γεν. Οι ξένες μετοχές ήταν οι επενδύσεις με τη χειρότερη απόδοση, ενώ ακολούθησαν οι εγχώριες μετοχές.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα ομόλογα εξωτερικού ήταν το μόνο μεγάλο asset που είχε θετική τριμηνιαία απόδοση. Οι τίτλοι κέρδισαν 0,5%. Τα εγχώρια ομόλογα είχαν απώλειες 0,5%, οι εγχώριες μετοχές 18% και οι ξένες μετοχές 22%.

«Η πτώση των εγχώριων και ξένων μετοχών οδήγησε σε αρνητική απόδοση για το έτος χρήσης», δήλωσε ο Μasataka Miyazono, πρόεδρος του Ταμείου. «Και οι δύο αγορές μετοχών παρουσίασαν ισχυρή επίδοση κατά τη διάρκεια του 2019, παρά την πίεση από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας. Η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε τους επενδυτές μακριά από το ρίσκο».

Ο Naoki Fujiwara, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων της Shinkin Asset Management Co., δήλωσε ότι οι απώλειες ήταν αναμενόμενες. Οι μετοχές ανέκαμψαν από τον Μάρτιο, οπότε το συνταξιοδοτικό ταμείο θα αντισταθμίσει τις απώλειες στην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα έρχονται λίγους μήνες μετά την ανανέωση της ανώτατης διοίκησης του Ταμείου και την αναθεώρηση της κατανομής των assets για να επικεντρωθεί περισσότερο στο εξωτερικό χρέος.

ad2mobile

Οι ζημιές, που εξαφάνισαν τα κέρδη του έτους χρήσης, ενδέχεται να προσελκύσουν το πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς η κοινωνική ασφάλιση παραμένει μία σημαντική ανησυχία για δεκάδες εκατομμύρια συνταξιούχους της Ιαπωνίας.

euro2day.gr

article 1