ΕΕ: Θέλει κοινή αστυνομική αρχή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος 

Μετά από χρόνια τραπεζικών σκανδάλων

(Bloomberg) - Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ένα άλλο μικρό βήμα προς τη δημιουργία μιας κοινής αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο μπλοκ μετά και από μία σειρά αποκαλύψεων θεμελιωδών ελαττωμάτων στο σύστημά της τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό μέρος της ΕΕ, θα προτείνει επίσημα τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού στις αρχές του επόμενου έτους, όπως αναφέρθηκε την Πέμπτη (7/5). Επίσης αναφέρθηκε ότι απαιτείται περισσότερη ανάλυση για να προσδιοριστεί ο ακριβής ρόλος αυτού του σώματος, τι είδους εταιρείες πρέπει να επιβλέπει και εάν πρέπει να δημιουργηθεί ένας οργανισμός από το μηδέν.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Η συζήτηση σχετικά με τον τρόπο μεταρρύθμισης της άμυνας της ΕΕ κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μαίνεται από τότε που οι αρχές των ΗΠΑ αποκάλυψαν αδικήματα ενός μικρού Λετονού δανειστή το 2018. Περαιτέρω σκάνδαλα έχουν αποκαλυφθεί από τότε, με τη συμμετοχή μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Danske Bank A/S, Swedbank AB και ING Groep NV.

Σημαντική κριτική για το πλαίσιο εφαρμογής στην ΕΕ ήταν το γεγονός ότι αυτό έχει κατακερματιστεί σε εθνικό επίπεδο, αφήνοντας κενά που εύκολα εκμεταλλεύονται οι εγκληματίες. Οι χώρες έχουν επίσης αργήσει να εφαρμόσουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οδηγώντας σε ένα συνονθύλευμα κανόνων και επιδεινώνοντας το πρόβλημα.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

«Δεν πρέπει να υπάρχουν αδύναμοι σύνδεσμοι στους κανόνες μας και στην εφαρμογή τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο Valdis Dombrovskis, Επίτροπος αρμόδιος για την Πολιτική Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών. Υποσχέθηκε να εκπληρώσει όλες τις δράσεις που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη τους επόμενους 12 μήνες.

Η επιτροπή αποκάλυψε επίσης μια νέα λίστα με ξένες χώρες που αποτελούν υψηλότερο κίνδυνο για εταιρείες που ασχολούνται με πελάτες εκεί. Μια προηγούμενη έκδοση που περιείχε τη Σαουδική Αραβία και τέσσερις περιοχές των ΗΠΑ απορρίφθηκε από χώρες της ΕΕ πέρυσι. Η νέα λίστα δεν περιλαμβάνει αυτές τις δικαιοδοσίες και ευθυγραμμίζεται με εκείνη που εκπονήθηκε από την Financial Action Task Force, δήλωσε η επιτροπή.

Η κρίση του κορωνοϊού υπογράμμισε την πρόκληση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ. Η FATF προειδοποίησε ότι οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τα «κενά και τις αδυναμίες» στα εθνικά συστήματα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες καθώς οι πόροι εστιάζονται αλλού. Οι αρχές της ΕΕ δήλωσαν ότι αυξάνονται οι δόλιες δραστηριότητες.
 

Alexander Weber
 
3824