ΕΕ:Απειλεί με νομικά μέτρα το ΗΒ για ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων

Εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε πως «Λάβαμε την επιστολή και το εξετάζουμε»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε το Ηνωμένο Βασίλειο με αγωγή για αυτό που χαρακτήρισε ως «παραβιάση των κανόνων για την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων» σε μια κίνηση που υπογραμμίζει το βαθμό που η Βρετανία παραμένει συνδεδεμένη με τους κανόνες του μπλοκ παρά την αποχώρησή της πριν από τέσσερις μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε ενημερώσει την ΕΕ για τις πρόσφατες νομοθετικές της αλλαγές που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της. Οι νομοθετικές αλλαγές της Βρετανίας που επικαλείται η ΕΕ περιλαμβάνουν την επιβολή σπαγορεύσεων εφ’ όρου ζωής σε επανεισδοχή ατόμων που είχαν απελαθεί αλλά και άλλες ρυθμίσεις που θα δυσκολέψουν τους πολίτες της ΕΕ στην διεκδίκηση επιδομάτων πρόνοιας.

Η Κομισιόν έδωσε στο Βρετανία τέσσερις μήνες για να αποκαταστήσει τις ρυθμίσεις. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, η επιτροπή ανέφερε ότι θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της νομικής διαδικασίας, η οποία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην επιβολή προστίμων.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

«Τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, όπως ορίζεται στη Συμφωνία Αποχώρησης, βασίζονται στα δικαιώματα που απολαμβάνουν επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό τους κανόνες της ΕΕ», ανακοίνωσε η Επιτροπή.

Από τις 31 Ιανουαρίου που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ η χώρα βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο έως το τέλος του 2020 αλλά εξακολουθεί να δεσμεύεται από τους κανόνες της, ακόμη και αν δεν έχει λόγο στην διαμόρφωσή τους. Η ΕΕ μπορεί να κινήσει νομικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σύμφωνα με τους όρους του Brexit .

Εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε πως «Λάβαμε την επιστολή και το εξετάζουμε».

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Η νομική αντιπαράθεση έρχεται τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη μελλοντική τους σχέση, χωρίς ωστόσο να έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο.

Την Πέμπτη, το Ηνωμένο Βασίλειο διπλασίασε τις κόκκινες γραμμές του, αρνούμενο να συμβιβαστεί σε θέματα όπως η αλιεία και ο ρόλος των δικαστηρίων της ΕΕ. Προειδοποίησε επίσης την ΕΕ ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στη Συμφωνία Αποχώρησης για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στο μπλοκ.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

 
4789