«Xάκερς» ή εχθρικά κράτη θα μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο όλων των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε για ένα εφιαλτικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο «χάκερς» ή εχθρικά κράτη θα μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο όλων των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, από τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τις αστυνομικές επικοινωνίες και ακόμη και τις οικιακές συσκευές.

Το σενάριο αυτό περιλαμβάνεται σε μία έκθεση, που προσπαθεί να αποτιμήσει τους κινδύνους για την ασφάλεια, που απορρέουν από την κυκλοφορία της τεχνολογίας 5G.
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε αρχικά από τον Bloomberg News την Τρίτη 8/10 και δημοσιεύθηκε επίσημα την Τετάρτη, δεν κατονομάζει την Κίνα ή την Huawei, μεν, ανοίγει, όμως τον δρόμο για επιβολή ρυθμιστικών μέτρων, όπως ο περιορισμός της συγκέντρωσης  του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από έναν μόνο προμηθευτή, σε χώρες με πτωχά δημοκρατικά πρότυπα.

«Οι εχθρικές τρίτες χώρες ενδέχεται να ασκήσουν πίεση στους προμηθευτές των υπηρεσιών 5G προκειμένου να διευκολύνουν τα κυκλώματα διαδικτύου που εξυπηρετούν τα εθνικά τους συμφέροντα», ανέφερε η ΕΕ στην έκθεσή της .

 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Οι προμηθευτές ενδέχεται να υποβληθούν σε πιέσεις λόγω της νομοθεσίας τους, ανέφεραν εμπειρογνώμονες στην ΕΕ που ασχολούνται με το θέμα.

Το έγγραφο, που φέρει την αρχική κωδικοποιημένη ονομασία «Amber», υποδεικνύει μη δημοκρατικές χώρες που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση και να δημιουργήσουν κίνδυνο κατασκοπείας. Προειδοποίησε στα συμπεράσματά του ότι η νέα, αυτή, τεχνολογία «θα αυξήσει τον αριθμό των επιδρομών που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι απειλούντες, ιδιαίτερα τα κράτη εκτός ΕΕ ή οι υποστηριζόμενοι από το κράτος φορείς, όπως τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα των κρατών μελών της ΕΕ. »

«Το 5G πρόκειται να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά, την ψηφιακή δικτύωση των κοινωνιών και των οικονομιών μας», δήλωσε ο Επίτροπος ασφαλείας της Ένωσης Julian King σε δημοσιογράφους. «Θα διαχειρίζεται πολύ ευαίσθητες πληροφορίες».

Ενώ οι ΗΠΑ ενημέρωσαν κατά το παρελθόν τα κράτη μέλη της ΕΕ για την άποψή τους σχετικά με την ασφάλεια που σχετίζεται με την τεχνολογία 5G, η τρέχουσα εκτίμηση επικινδυνότητας έγινε μόνο από τα κράτη μέλη χωρίς καμία τρίτη συμμετοχή, δήλωσε η Minna Kivimäki, βοηθός μόνιμου αντιπροσώπου της Φινλανδίας στην ΕΕ.

 

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Η ΕΕ καλεί τα κράτη μέλη της να αναθεωρήσουν τα συστήματα ασφάλείας τους πριν από την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, αναφέροντας κινδύνους που κυμαίνονται από κατασκοπεία ώς και  σαμποτάζ μέσω κακόβουλων προγραμμάτων από εγκληματικές ομάδες  που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και τις συσκευές τελικών χρηστών. Επίσης, προειδοποίησε τις χώρες και τους φορείς εκμετάλλευσης για τους κινδύνους που εγκυμονεί η στήριξη σε έναν μόνο προμηθευτή για να χτίσει την υποδομή τους, χωρίς να επικαλεστεί χώρες όπως η Ιταλία που έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες με την Huawei.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εκτελεστική εξουσία της Ε.Ε. θα αποκαλύψει την αξιολόγησή της για τους κινδύνους ασφαλείας 5G , καθώς η Ουάσινγκτον συνεχίζει να πιέζει τους συμμάχους να απορρίψουν την Huawei από τα μελλοντικά της δίκτυα. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ απειλούν να διακόψουν τις πληροφορίες με χώρες που δεν θα το κάνουν, χωρίς να αποκλείουν άλλες πιθανές κυρώσεις.

 
2065
Thumbnail

Η Hyperion Asset Management Ltd., της οποίας το Global Growth Companies Fund είχε απόδοση 28% κατά τα τελευταία τρία χρόνια, μεγαλύτερη από το 99% των ανταγωνιστών του, παρακολουθούσε την Tesla για περίπου 3-4 χρόνια και αποφάσισε να επενδύσει σε αυτήν όταν έφτασε σε μία κρίσιμη καμπή πέρυσι, εμφανίζοντας θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές και αποδεικνύοντας την ικανότητα της να μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος. Οι μετοχές της Tesla έχουν καταγράψει κέρδη 91% φέτος.

ad1mobile

χ

Η αγορά των μετοχών της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων εντάσσεται στη στρατηγική της Hyperion να επενδύει σε εταιρείες που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά την τεχνολογία. Η εστίαση της Tesla στην τεχνολογία των μπαταριών, την παραγωγή ενέργειας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα συμβάλει στη παγκόσμια μετάβαση απομάκρυνσης από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, δήλωσε ο Υπεύθυνος Επενδύσεων της Hyperion, Mark Arnold σε συνέντευξή του στο Σίδνεϊ νωρίτερα αυτό το μήνα.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Το fund παγκόσμιας ανάπτυξης της Hyperion επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα ή τάσεις που η εταιρεία αναμένει να διαρκέσουν τουλάχιστον μια δεκαετία, όπως η ψηφιοποίηση του χώρου εργασίας και η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Hyperion, η οποία έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 5,24 δισ. δολαρίων, στα τρία funds της, συνήθως διατηρεί τις τοποθετήσεις της στις μετοχές για δέκα χρόνια. Οι κορυφαίες συμμετοχές του αμοιβαίου κεφαλαίου περιλαμβάνουν τις εταιρείες Microsoft Corp., Amazon.com Inc. και Visa Inc.

«Εάν δεν είστε καινοτόμοι και δημιουργικοί, τότε θα δυσκολευτείτε να αυξήσετε τα έσοδά σας επειδή η συνολική οικονομική πίτα δεν πρόκειται να αυξηθεί πολύ», δήλωσε ο Arnold.

χ

Για να διαπιστώσει εάν μια εταιρεία είναι καινοτόμος, η Hyperion εξετάζει πόσα δαπανά για την έρευνα και την ανάπτυξη και εξετάζει συγκεκριμένα στοιχεία της κουλτούρας της εταιρείας. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις  αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του fund, καθώς αυτές τείνουν να δίνουν περισσότερο έμφαση στη δημιουργικότητα, σύμφωνα με τον Arnold.

ad2mobile

Η Hyperion κρατάει δύο φορές περισσότερα μετρητά από το συνηθισμένο – 10% έναντι περίπου 5% – επειδή αναμένει ότι οι αποδόσεις της αγοράς μετοχών θα είναι πολύ χαμηλότερες κατά την επόμενη δεκαετία, δήλωσε ο Arnold. Είναι λιγότερο εκτεθειμένη στις αναπτυσσόμενες χώρες, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν ανησυχεί για την απειλή του νέου κοροναϊού, πρόσθεσε.

mononews.gr

article 1