Έγιναν δισεκατομμυριούχοι για λίγες ώρες – Μετά ήρθε η κατάρρευση

Συνεχίζεται η μυστήρια και ανεξέλεγκτη πορεία των ΙΡΟs κινεζικών εταιρειών στις αγορές των ΗΠΑ - Η περίεργη υπόθεση Magic Empire Global 

Οι δύο ιδρυτές μία σχετικά άγνωστης επενδυτικής τράπεζας του Χονγκ Κονγκ πρόσφατα έγιναν δισεκατομμυριούχοι για λίγες ώρες μετά από μία περίεργη αύξηση της αξίας της μετοχής της τράπεζας,  που ακολουθήθηκε από την κατάρρευσή της.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Η αξία της μετοχής της Magic Empire Global Ltd, η οποία προσφέρει υπηρεσίες underwriting και επενδυτικών συμβουλών, κατέγραψε αύξηση της τάξης του 6.149% μετά από το ντεμπούτο της στις ΗΠΑ την Παρασκευή, φτάνοντας σε κάποιο σημείο την αξιολόγηση των $5 δισ. 

Αυτό με τη σειρά του μετέτρεψε τους δύο συνιδρυτές Gilbert Chan και Johnson Chen με μετοχικά μερίδια αξίας $1,8 δισ και $1,3 δισ αντίστοιχα, σε δισεκατομμυριούχους «εν μία νυκτί», σύμφωνα με δεδομένα του Bloomberg. Σημειωτέον πως οι δύο επενδυτές ελέγχουν το 63% της εταιρείας.

Παρά την ιλιγγιώδη άνοδο, όμως, η μετοχή κατέγραψε πτώση της τάξης του 89% την Τρίτη, κλείνοντας στα $12,32, ελάχιστα αυξημένη από τα $4 της τιμής της IPO. Το μετοχικό μερίδιο του Gilbert Chan έχει, πια, αξία $90 εκατ και του Johnson Chen $65 εκατ. 

H Magic Empire αποτελεί τη νέα προσθήκη σε σειρά ανεξήγητων κινήσεων νεοεισαχθέντων στις αμερικανικές αγορές εταιρειών από την Κίνα ή το Χονγκ Κονγκ των οποίων οι μετοχές έχουν καταγράψει μυστήριες απότομες ανόδους. 

Η εταιρεία είχε μόλις 9 εργαζομένους μέχρι τα τέλη του 2021 ενώ τα συνολικά της έσοδα  μειώθηκαν κατά 17%, στα $2.2 εκατ. Από το 2016 και ύστερα, έχει λάβει μέρος σε οκτώ ΙΡΟs, μία εκ των οποίων έχει πια εξέλθει από την αγορά και επτά εκ των οποίων βρίσκονται σε χαμηλότερη τιμή από τις αρχικές δημόσιες προσφορές τους.

Ο πρόεδρος της Magic Empire, Gilbert Chan, σπούδασε λογιστική στο Chinese University of Hong Kong και εργάστηκε ως φοροελεγκτής πριν τη μετάβασή του στη CCB International Capital Ltd. Ο CEO της εταιρείες και συμφοιτητής του Gilbert Chan, Johnson Chen, ήταν φοροελεγκτής πριν «μετακομίσει» στην Guotai Junan Capital. Οι δύο επιχειρηματίες ίδρυσαν την Giraffe Capital Ltd, μητρική της Magic Empire.

Η ανεξέλεγκτη πορεία της μετοχής της Magic Empire θυμίζει αυτή της AMTD Digital την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία για μικρό χρονικό διάστημα είχε μεγαλύτερη αξιολόγηση από τη Goldman Sachs
 παρά τα σχετικά «πενιχρά» της ετήσια έσοδα των $25 εκατ το 2021. Τουλάχιστον πέντε άλλες παρόμοιες υποθέσεις των Ostin Technology Group Co, Golden Sun Education Group Ltd και Intelligent Living Application Group Inc είχαν καταγράψει ημερήσια κέρδη άνω του 395% την πρώτη ημέρα της αρχικής δημόσιας προσφοράς τους.

Σύμφωνα με τον Kenny Ng, αναλυτή της Everbright Securities International «οι μεταβλητές αυτές μετοχές έχουν κάτι κοινό το οποίο τις χαρακτηρίζει: υποφέρουν όλες από μειωμένη ρευστότητα και χαμηλή αξιολόγηση πριν την ιλιγγιώδη άνοδό τους. Οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν την κερδοσκοπία αφού οι τιμές των μετοχών αυτών αποδεικνύονται ανεξέλεγκτες και ανώμαλες».

newmoney.gr

 
5136