Καινοτομία: Κύλησε μια θέση κάτω η Κύπρος στο Bloomberg index

Το ετήσιο Bloomberg Innovation Index δημοσιεύεται για έβδομη φορά, αναλύοντας δεκάδες κριτήρια

Στην 48η θέση, από τις 60 χώρες που εξετάστηκαν, βρέθηκε η Κύπρος στο Bloomberg Innovation Index του 2019. Σημείωσε πτώση κατά μία θέση, σε σχέση με το 2018, αλλά η κατάταξη αυτή τη διατηρεί εκτός της ζώνης των χειρότερων επιδόσεων.

Την πρωτιά διατήρησε η Νότιος Κορέα, παρόλο που οι βελτιώσεις στη Γερμανία στους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης, έφεραν την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πάρα πολύ κοντά. Οι ΗΠΑ ανέβηκαν στην όγδοη θέση, ένα χρόνο μετά που οι ρωγμές στην εκπαίδευση τις έσπρωξαν εκτός δεκάδας για πρώτη φορά. 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Το ετήσιο Bloomberg Innovation Index δημοσιεύεται για έβδομη φορά, αναλύοντας δεκάδες κριτήρια και χρησιμοποιώντας επτά δείκτες, περιλαμβανομένων των δαπανών στην έρευνα και την ανάπτυξη, την κατασκευαστική ικανότητα και την επικέντρωση σε δημόσιες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Η κατάταξη δημοσιεύθηκε φέτος ενώ η παγκόσμια ελίτ είναι μαζεμένη στο Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, όπου θα συζητήσουν το μέλλον της παγκοσμιοποίησης, τον ρόλο του κράτους και πώς η καινοτομία σπρώχνει τις χώρες μπροστά. 

Στο Bloomberg Index η Γερμανία σχεδόν να κερδίσει την πρωταθλήτρια Νότιο Κορέα, λόγω της δύναμης της προστιθέμενης αξίας που δίνει η βιομηχανία και η έρευνα, μεγάλο μέρος της οποίας προκύπτει από τους κατασκευαστικούς γίγαντες όπως η Volkswagen AG, Robert Bosch GmbH και Daimler AG. Παρόλο που η Νότιος Κορέα αύξησε τις νίκες της, το προβάδισμα της έχει περιοριστεί, κυρίως λόγω των χαμηλότερων αποτελεσμάτων στο κριτήριο των πατεντών. 

Η Σουηδία, που ήταν δεύτερη το 2018, έπεσε στην έβδομη θέση. Οι πατέντες βελτίωσαν τα αποτελέσματα της Κίνας και του Ισραήλ, το οποίο ήταν από τους μεγάλους νικητές, πηδώντας στην πέμπτη θέση. Η χώρα της Μέσης Ανατολής ξεπέρασε την Σιγκαπούρη, τη Σουηδία και την Ιαπωνία. Η παραμονή της Νοτίου Κορέας στην πρώτη θέση αναμένεται να ενισχυθεί από νέες επενδύσεις σε στρατηγικές τεχνολογίες και ένα ρυθμιστικό πρόγραμμα που ενθαρρύνει τα startups, σύμφωνα με τον Khoon Goh, επικεφαλής ερευνών στο Australia 7 New Zealand Banking Group Ltd στη Σιγκαπούρη. «Η καινοτομία αποκτά αυξανόμενη σημασία ως κινητήριος δύναμη των οικονομικών επιδόσεων, ιδιαίτερα στις πιο πλούσιες ασιατικές οικονομίες».


 

Η άνοδος της Γερμανίας είναι εύθραυστη, καθώς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της Ευρώπης παλεύει με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και τις αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική, σύμφωνα με τον Juergen Michels, οικονομολόγο της Bayerische Landesbank. Το Η.Β. έπεσε μια θέση, στην 18η, και βρέθηκε για πρώτη φορά πίσω από την Κίνα. Το αποτέλεσμα της Κίνας δείχνει τις αντιφάσεις της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη: Ήταν δεύτερη στις πατέντες, στη βάση της δύναμης της Huawei Technologies Co. και της BOE Technology Group, όμως βρίσκεται πίσω στην καινοτομία και την συνολική παραγωγικότητα. 

Οι ΗΠΑ ανέβηκαν κατά τρεις θέσεις, μετά την περσινή τους πτώση. Οι γρηγορότεροι κύκλοι προϊόντων και η ένταση στον ανταγωνισμό άλλαξαν τους τρόπους που εργάζονται οι μάνατζερ, σύμφωνα με μια παρουσίαση της Pfizer Inc. «Η μέτρια ή σταδιακή καινοτομία δεν πρόκειται να επιβραβεύεται με τον τρόπο που επιβραβευόταν παλιά», εξήγησε ο Albert Bourla, CEO της φαρμακοβιομηχανίας. «Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι θα αλλάξουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε, έτσι ώστε να αφαιρούμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η καινοτομία και η γραφειοκρατία, όπως το νερό με το λάδι, δεν σμίγουν». 

Κερδισμένοι και χαμένοι
Ανάμεσα στις οικονομίες του 2019, οι μεγαλύτεροι χαμένοι ήταν η Τυνησία και η Ουκρανία, που βρέθηκαν εκτός της πενηντάδας. Δέκα νέες οικονομίες εντάχθηκαν στην κατάταξη φέτος, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έκαναν το καλύτερο ντεπούτο, στην 46η θέση. Η Βραζιλία επανήλθε στον δείχτη στην 45η θέση, καθώς πέρσι δεν έλαβε κατάταξη. Εντάχθηκαν επίσης η Ινδία, το Μεξικό, το Βιετνάμ και η Σαουδική Αραβία. Η Νότιος Αφρική παραμένει η μόνη υποσαχάρια χώρα που εξετάζεται. Έξι θέσεις πιο ψηλά βρέθηκε η Ρουμανία, ενώ αύξηση πέντε θέσεων σημείωσαν το Ισραήλ και η Ταϊλάνδη. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται η Νότιος Κορέα, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ελβετία, το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί πως 12 από τις πρώτες 20 χώρες βρίσκονται στην Ευρώπη. Στην τελευταία, 60η θέση, βρίσκεται το Βιετνάμ, ενώ λίγο πιο πάνω τοποθετήθηκαν το Μεξικό, η Χιλή, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 35η θέση, με πτώση τεσσάρων θέσεων. 

Η Κύπρος
Αναλυτικά η κατάταξη της Κύπρου στο Bloomberg Innovation Index έχει ως εξής: Βρίσκεται στην 48η θέση του γενικού δείκτη, μία θέση πιο κάτω από ό,τι πέρσι. Ακριβώς πάνω από την Κύπρο βρίσκεται το Ιράν και ακριβώς από κάτω η Σερβία. Η καλύτερη κατάταξη της χώρας μας είναι στον δείκτη της υψηλής τεχνολογίας, όπου βρίσκεται στην 30η θέση. Ο χειρότερος δείκτης για το νησί μας είναι ο κατασκευαστικός, όπου καταλαμβάνει την 59η θέση. Στην έρευνα και ανάπτυξη η Κύπρος καταλαμβάνει την 52η θέση και στις πατέντες την 57η. Πάνω από το γενικό αποτέλεσμά της, βρίσκονται η παραγωγικότητα (35η) και οι πατέντες (33η). 

Michelle Jamrisko, Lee J Miller και Wei Lu