Εκλογές Τουρκία: Αναλυτές: Η τουρκική οικονομία είναι ένας «πύργος από τραπουλόχαρτα»

Φοβισμένοι οι επενδυτές με την πιθανή συνέχεια της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής του Ερντογάν

Οι χρηματαγορές υποδεικνύουν πως αναμένονται μεγαλύτεροι κλυδωνισμοί στην Τουρκία, τη στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να λάβει λαϊκή εντολή κατά τη διάρκεια του β’ γύρου των εκλογών.

Τα στοιχήματα των επενδυτών εναντίον της τουρκικής λίρας έχουν αυξηθεί, με τις μετοχές και τα ομόλογα να έχουν καταγράψει παράλληλη πτώση, αφού οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι πως η πιθανή νίκη του Ερντογάν στις εκλογές θα οδηγήσει σε κατάσταση «μία από τα ίδια» σε ό,τι αφορά το επίπεδο του πληθωρισμού στη χώρα και την περαιτέρω μείωση της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, η τουρκική κυβέρνηση έχει λάβει πληθώρα μέτρων για την υποστήριξη της τουρκικής λίρας, περιορίζοντας τα καθαρά αποθέματα της χώρας υπό του μηδενός για πρώτη φορά τα τελευταία 21 χρόνια.

«Χωρίς άμεσες και σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων και υποτίμηση της λίρας, τα προβλήματα θα συνεχιστούν. Χρειάζεται μία στροφή στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική», τόνισε ο οικονομολόγος της Tellimer, Πάτρικ Κιούραν, προσθέτοντας πως «ο πύργος από τα τραπουλόχαρτα θα καταρρεύσει κάποια στιγμή».

Σύμφωνα με τον Κάαν Ναζλί της Neuberger Berman, η Τουρκία έχει ακόμα περιθώριο $23 δισ. με $25 δισ. ρευστότητας μέσω swaps και άλλων κινήσεων. Το ποσό αυτό, όμως, είναι πενιχρό σε σχέση με τα $177 δισεκατομμύρια που η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη ξοδέψει για να ενισχύσει τη λίρα τους τελευταίους 16 μήνες.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας βρίσκεται κοντά σε ιστορικό χαμηλό στις 20 λίρες/δολάριο, με τους traders των αγορών μερισμάτων να εκτιμούν πως υπάρχει 52% πιθανότητα περαιτέρω μείωσης στις 29 λίρες/δολάριο. 

Τα τουρκικά assets φαίνεται πως υποδεικνύουν έλλειψη αισιοδοξίας και από τους επενδυτές, οι οποίοι αρχικά ήλπιζαν πως η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε ένα πιο βιώσιμο αναπτυξιακό μονοπάτι.

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 Index κατέγραψε άνοδο της τάξης του 9% την εβδομάδα πριν τον α’ γύρο των εκλογών. Τις επόμενες δύο εβδομάδες, κατέγραψε σχεδόν παρόμοια μείωση, με τις μετοχές των τουρκικών τραπεζών να έχουν καταγράψει πτώση της τάξης του 23%. 

Παράλληλα, το risk premium των τουρκικών ομολόγων σε δολάρια, άγγιξε το 6,33% σε υψηλό από τον περασμένο Σεπτέμβριο και πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των αναπτυσσόμενων αγορών του 4,75%. 

Εν μέσω της αύξησης των αποδόσεων, η κεντρική τράπεζα της χώρας ζήτησε από ορισμένες τουρκικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αγορά ομολόγων. Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει και το στέλεχος της Legal & General Investment Management Ltd., Ουντάι Πατνάικ, «οι επενδυτές αναμένουν πως ο Ερντογάν θα βγει νικητής. Το ερώτημα είναι για το εάν θα προχωρήσει σε αλλαγή της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής του ή όχι». Ο αναλυτής δε συστήνει περαιτέρω έκθεση στη συγκεκριμένη αγορά μέχρι τα πράγματα να ξεκαθαριστούν περαιτέρω.

Άλλοι επενδυτές είναι ακόμα πιο φοβισμένοι από την πορεία της τουρκικής οικονομίας, οδηγώντας τα CDS σε αύξηση άνω των 700 μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα, από τις 500 περίπου μονάδες πριν τη διεξαγωγή του α’ γύρου των εκλογών.

Σύμφωνα, τέλος, με την αναλυτή του Bloomberg Economics, Σελβά Μπαχάρ Μπαζίκι, «όποιος και να είναι ο νικητής στο β΄ γύρο των εκλογών, θα έχει την ευκαιρία να προχωρήσει σε οικονομική μεταρρύθμιση και αναστροφή της ανορθόδοξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας και της πολλές φορές μυστικής παρέμβασης των αρχών προς στήριξη της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας».

Bloomberg

Tags