Τα ποσά που πήραν οι 28 τράπεζες, οι οποίες συμμετείχαν στη σχετική διαδικασία, ήταν πολύ χαμηλότερα από το αναμενόμενο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χορήγησε τριετή άτοκα δάνεια, ύψους 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σε τράπεζες της Ευρωζώνης, καθώς λαμβάνει μέτρα για να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

>>>Διαβάστε επίσης - ΕΚΤ: Ο Ντράγκι αφήνει τη Λαγκάρντ να γεφυρώσει τις αντιθέσεις<<<
 
Τα τριετή δάνεια - με επιτόκιο που ξεκινά από το μηδέν και φθάνει έως το ύψος του επιτοκίου καταθέσεων, σήμερα -0,5% - αποτελούν μέρος του πακέτου στήριξης, το οποίο περιλαμβάνει την επανέναρξη των αγορών ομολόγων και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος.
 
Τα ποσά που πήραν οι 28 τράπεζες, οι οποίες συμμετείχαν στη σχετική διαδικασία, ήταν πολύ χαμηλότερα από το αναμενόμενο, καθώς οι προβλέψεις κυμαίνονταν από 20-100 δισ. ευρώ, σημειώνει το Bloomberg. Πρόκειται για τον τρίτο γύρο των ονομαζόμενων στοχευμένων μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης, που προβλέπουν χαμηλότερο κόστος, αν οι τράπεζες χορηγούν περισσότερα δάνεια στις εταιρείες και τα νοικοκυριά.

>>>Διαβάστε επίσης - Ούτε τα δωρεάν δάνεια της ΕΚΤ μπορούν τονώσουν την οικονομία;<<<
 
Ο στόχος είναι η τόνωση των επενδύσεων και των δαπανών για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης που έχει προκληθεί κυρίως από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Το μέτρο αυτό έρχεται εν μέσω ενός κύματος περαιτέρω νομισματικής στήριξης σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μείωσε χθες το βασικό επιτόκιο της, για δεύτερη φορά φέτος, με τον πρόεδρό της Τζερόμ Πάουελ να δηλώνει ότι η εξασθένιση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η εμπορική πολιτική έχουν επιβαρύνει την αμερικανική οικονομία.
 
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητη την πολιτική της σήμερα, σημειώνοντας ότι θα την επανεξετάσει ενδελεχώς τον επόμενο μήνα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) διατήρησε αμετάβλητο το αρνητικό επιτόκιο της, ενώ προσφέρει στις τράπεζες περισσότερες εξαιρέσεις από την πολιτική αυτή, η οποία τείνει να συνθλίψει την κερδοφορία τους. Εξαίρεση αποτέλεσε η Νορβηγία, η οποία αύξησε τα επιτόκια για τέταρτη φορά φέτος.

 
2452
Thumbnail

Σε μόλις 0,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός Ευρωζώνης τον Μάιο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού και η κρίση που την ακολουθεί φέρνουν την περιοχή του ευρώ ένα βήμα από τον αποπληθωρισμό. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τέσσερα χρόνια, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη επέκτασης της νομισματικής χαλάρωσης από την πλευρά της ΕΚΤ.

ad1mobile

Σε αρχική της εκτίμηση, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός ευρωζώνης αναμένεται να είναι μόλις 0,1% σε σχέση με τον Απρίλιο, λόγω βουτιάς στις τιμές ενέργειας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Συμπεριλαμβανομένων των ευμετάβλητων κατηγοριών της ενέργειας, των τροφίμων, των αλκοολούχων ποτών και των καπνικών προϊόντων, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,8% τον Μάιο.

Ο πληθωρισμός 0,1% απέχει πολύ από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ για 2% και συμπίπτει με τις σκέψεις που κάνει η ΕΚΤ για αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Με τις τιμές να μην αυξάνονται σχεδόν καθόλου και την οικονομία βαθιά σε ύφεση, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τον ρυθμό αγοράς στοιχείων ενεργητικού την επόμενη εβδομάδα ώστε να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη. Οι περισσότεροι αναμένουν μια αύξηση κατά 500 δισ. ευρώ, που αν ισχύσει θα ανεβάσει τις αγορές στα 1,6 τρισ. ευρώ.

Η αύξηση των αγορών ομολόγων θα ενισχύσει τον βασικό ρόλο της ΕΚΤ στην ανάταξη της οικονομίας των 19 μελών της ευρωζώνης και θα αμβλύνει τις ανησυχίες ότι η αμφιλεγόμενη  απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου θα περιορίσει το πεδίο δράσης των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Θα διατηρήσει επίσης ένα όριο στο κόστος δανεισμού, την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή τις λεπτομέρειες ενός φιλόδοξου κοινού δημοσιονομικού σχεδίου, του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις μπορεί να επιβεβαιώσουν τη ζοφερή εκτίμηση της επικεφαλής ΕΚΤ, κριστίν Λαγκάρντ, που ανέφερε την Τετάρτη ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί από 8% έως 12% το 2020. Η Ιταλία αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ α’ τριμήνου, αυξάνοντας τις πιέσεις για το outlook ολόκληρης της περιοχής.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ «θα αποκρυσταλλώσουν τη ζοφερή πραγματικότητα για την ευρωζώνη», αναφέρει ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics. «Η ΕΚΤ θα το χρησιμοποιήσει αυτό για να αυξήσει περαιτέρω τις αγορές assets και ότι θα δεσμευτεί για μια επέκταση και πέραν του Δεκεμβρίου του 2020».

ad2mobile

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα του Bloomberg αναμένουν ότι το πρόγραμμα QE θα επεκταθεί και μετά το τέλος του έτους, ενώ όλοι αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα θα επανεπενδύσει έσοδα από περιουσιακά στοιχεία που λήγουν για την αποφυγή επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.

Πηγή: Newmoney.gr

article 1