ΕΚΤ: Οι 5 λόγοι που θα αναβάλει για Σεπτέμβρη τα μέτρα στήριξης

Ο Mario Draghi ίσως μπει στον πειρασμό να φανεί προνοητικός και να παρουσιάσει ένα πακέτο αλλαγών από αύριο Πέμπτη

Οι αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν πολλούς λόγους να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβρη προτού προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου είπαν ότι υπάρχουν διαθέσιμα πρόσθετα μέτρα στήριξης, αν χρειαστεί, ώστε να δοθεί ώθηση στη χειμαζόμενη οικονομία της ευρωζώνης.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ακόμα μια στροφή πολιτικής προς περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, ίσως μπει στον πειρασμό να φανεί προνοητικός και να παρουσιάσει ένα πακέτο αλλαγών από αύριο Πέμπτη.

Οι traders αυτή τη στιγμή βλέπουν μια πιθανότητα 30% να μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης το τρέχον επιτόκιο καταθέσεων.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι ωστόσο αναμένουν ότι οι αξιωματούχοι θα προσαρμόσουν τη ρητορική τους σε υπαινιγμούς για χαμηλότερα επιτόκια, προτού γίνει η επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όπου θα αποφασιστεί μείωση καθώς και μια δέσμευση για επανέναρξη αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Τα ακόλουθα επιχειρήματα ευνοούν τη μετάθεση τέτοιων αποφάσεων για μετά το καλοκαίρι:

1. Η αναμονή για τη Federal Reserve

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα φαίνεται έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25% την επόμενη εβδομάδα, στην πρώτη μείωση στο κόστος δανεισμού εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Οι επενδυτές αρχικά ανέμεναν μια μεγαλύτερη μείωση, ωστόσο στη συνέχεια κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υπαναχώρησαν λόγω των οικονομικών στοιχείων που φανέρωναν ότι υπάρχει ακόμα μια κάποια ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Αν η Fed κάνει την έκπληξη με μια επιθετική κίνηση ή δώσει το σήμα για εκκίνηση ενός κύκλου χαλάρωσης, το ευρώ μπορεί να ανατιμηθεί. Αυτό θα προκαλούσε καθοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό της ευρωζώνης και στις εξαγωγές, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομία. Ίσως αξίζει να περιμένουμε να δούμε τι κάνουν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ιδίως επειδή η ΕΚΤ έχει λιγότερα περιθώρια για μείωση των επιτοκίων.

2. Τα οικονομικά στοιχεία

Θεμελιώδη στοιχεία που καταδεικνύουν την κατάσταση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ αναμένονται μετά τη συνάντηση του ΕΚΤ τον Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου και της ανάκαμψης του πληθωρισμού. Ενώ οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής συνήθως έχουν πρόσβαση σε πιο λεπτομερή στατιστικά στοιχείας από ό, τι οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τυχόν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το πόσο μπορεί να διαρκέσει η επιβράδυνση θα ήταν χρήσιμη ώστε να έχουμε μια απάντηση – ιδιαίτερα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν μια μικτή εικόνα.

3. Νέες προβλέψεις

Η ΕΚΤ τείνει να ανακοινώνει μεγάλες αλλαγές στην πολιτική της όταν δημοσιοποιεί νέες οικονομικές προβλέψεις, καθώς καθώς οι αναθεωρημένες προοπτικές καθορίζουν και την απόφαση για αύξηση ή περιορισμό των μέτρων στήριξης.

Τα επόμενα αναθεωρημένα στοιχεία αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

Οι προηγούμενες προβλέψεις τον Ιούνιο έκαναν λόγο για πληθωρισμό γύρω στο 1,3% φέτος και στο 1,6% το 2021, ωστόσο αυτό έδιχνε ελαφρώς ισχυρότερη αύξηση των τιμών κατά το δεύτερο τρίμηνο από ό, τι τελικά συνέβη. Συνεπώς, οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων ενδέχεται να είναι σε εξέλιξη.

4. Οι προσδοκίες της αγοράς

Ενώ οι φορείς χάραξης πολιτικής λένε ότι δεν βασίζονται στις προσδοκίες της αγοράς, είναι δύσκολο να αγνοηθούν πλήρως.

Οι επενδυτές δεν αποτιμούν πλήρως τη μείωση των επιτοκίων κατά 10 μ.β.μέχρι τον Σεπτέμβριο και μια πρόωρη κίνηση μπορεί να σημάνει ότι η οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη από ό, τι νομίζαμε έως σήμερα Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη χαρακτηρίσει τους traders ως πολύ απαισιόδοξους και ενδέχεται να αποφύγουν να σκιαγραφήσουν ένα υπερβολικά αρνητικό outlook.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

5. Η πολυπλοκότητα του πακέτου

Τέλος, τα μέτρα που ενδέχεται να ανακοινώσει η ΕΚΤ θα απαιτήσουν προσεκτική εξέταση για το πώς θα εφαρμοστούν. Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το χαμηλότερο επιτόκιο καταθέσεων – το οποίο είναι ήδη στο -0,4% – θα απαιτήσει έναν μηχανισμό για την εξαίρεση ορισμένων τραπεζικών καταθέσεων από τη χρέωση.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να γίνει η τακτοποίηση των αποθεματικών σε βαθμίδες. Μέχρι στιγμής, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν εκφράσει προτιμήσεις.

Η ΕΚΤ μπορεί επίσης να χρειαστεί να τροποποιήσει τους κανόνες που θέτει η ίδια ώστε για να επιτρέψει την περαιτέρω αγορά ομολόγων και θα μπορούσε να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για την εξακρίβωση τυχόν νομικών επιπτώσεων.

(newmoney - Bloomberg)