ΕΚΤ: Τι εκτιμούν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό (γραφήματα)

Οι Γερμανοί καταναλωτές προβλέπουν επίτευξη του πληθωριστικού στόχου της ΕΚΤ σε περίοδο τριετίας

Oι εκτιμήσεις των καταναλωτών όσον αφορά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη μειώθηκαν «σημαντικά», σύμφωνα με νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυξάνοντας τις εκκλήσεις ορισμένων για περιορισμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της.

Οι πληθωριστικές εκτιμήσεις για την επόμενη τριετία μειώθηκαν στο 2,5% τον Ιανουάριο από το 3% του περασμένου Δεκεμβρίου. Όσο για το επόμενο έτος, οι εκτιμήσεις αυτές μειώθηκαν στο 4,9% από το 5%.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ έλαβε χώρα μία εβδομάδα μετά από την προγραμματισμένη συνεδρίασή της κατά την οποία οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να αποφασίσουν αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 3%. Τα επικαιροποιημένα δεδομένα αυτά ακολουθούν μία σχετικά επιδεινωμένη εκτίμηση του δομικού πληθωρισμού την προηγούμενη εβδομάδα.

Η μείωση των εκτιμήσεων αυτών ήταν ιδιαίτερα φανερή στη Γερμανία, όπου οι καταναλωτές αναμένουν πως ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο στόχο της ΕΚΤ του 2% σε βάθος 3ετίας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ολλανδία κυμάνθηκε στο 3%.

Δεδομένης της αναμενόμενης και σχεδόν σίγουρης αύξησης των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν ήδη αρχίσει να προμηνύουν τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν τόνισε πως η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας δε θα πρέπει να παραμείνει «στον αυτόματο πιλότο», ενώ ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, υποστήριξε πως ο πληθωρισμός κυμαίνεται υπό τον προβλέψεων. Σε αντίθεση, ο Αυστριακός ομόλογός του, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, υπογράμμισε πως η επόμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα πρέπει να ακολουθηθεί από τρεις περαιτέρω αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης έκαστη. 

Σύμφωνα, τέλος, με την έρευνα της ΕΚΤ, οι εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης αυξήθηκαν από το -1,5% του Δεκεμβρίου στο -1,2%, ενώ η ανεργία εκτιμάται στο 11,6% από το 11,9%.

Πηγή: newmoney.gr

 
5136