Ελλάδα: Νέα εποχή για τον πρώην «παρία» της Ευρώπης

Το βασικό ερώτημα μετά την εκλογή Μητσοτάκη είναι πόσο μακριά μπορεί να φθάσει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά

Οι μετοχές σε όλο τον κόσμο μπορεί να έχουν αποφέρει σημαντικά κέρδη μέχρι στιγμής φέτος, αλλά μια αγορά δημιουργεί ακόμα μια προοπτική: Πρόκειται για την Ελλάδα. Την ώρα που ο δείκτης των μετοχών της Ευρώπης είναι σχετικά χαμηλά, ο δείκτης αναφοράς των μετοχών της Αθήνας έχει αυξηθεί κατά 46% το 2019, κερδίζοντας όλους τους άλλους δείκτες μετοχών παγκοσμίως. 

Τώρα που η Ελλάδα έχει αναδείξει ως Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ηγέτη που θέλει να αναπτύξει την αγορά, όπως αναμενόταν, το ερώτημα είναι πόσο μακριά μπορεί να φθάσει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Οι εκλογές θα οδηγήσουν σε μια νέα εποχή για την Ελλάδα και μετά από μια δεκαετία ταλαιπωρίας. Ο Μητσοτάκης θα οδηγήσει τη χώρα προς την πλήρη οικονομική εξομάλυνση», λέει ο Cullen Thompson, επικεφαλής επενδύσεων στην Bienville Capital με έδρα τη Νέα Υόρκη. Οι αγορές έχουν αρχίσει να αισθάνονται την αλλαγή αλλά «υποτιμούν πολύ» τον πλήρη αντίκτυπο, καθώς ο κύκλος γίνεται πιο ενάρετος, λέει.

Παρά τα έντονα κέρδη του τρέχοντος έτους, οι ελληνικές μετοχές έχουν ακόμη πολύ δρόμο για να φτάσουν στα προηγούμενα υψηλά τους, όπως τα είχαν καταγράψει το 2014. Έχουν αποκαταστήσει μόνο το ήμισυ των ζημιών που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της πτώσης της περιόδου 2014-2016.

Δεν είναι μόνο οι μετοχές. Τα ελληνικά ομόλογα έκαναν μεγάλη επιστροφή στη ζώνη του ευρώ φέτος. Οι αποδόσεις είχαν αρχίσει να υποχωρούν πριν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά η πτώση επιταχύνθηκε έκτοτε. Οι οικονομικοί δείκτες είναι πράσινοι, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής είναι μεγαλύτερος από 50, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9% φέτος και κατά 2,1% το 2020. Το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 180% του ΑΕΠ, ενώ οι επενδυτές αναζητούν αποδόσεις όπου μπορούν.

Ο κίνδυνος που συνδέθηκε με τη χώρα έχει εξαφανιστεί με γοργούς ρυθμούς. Οι 5ετείς συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) της Ελλάδας υποχώρησαν για να φτάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009. Τώρα βρίσκονται κοντά στο σημείο στο οποίο διαπραγματευόταν το ιταλικό CDS μόλις πριν από ένα μήνα.

Τα κέρδη από τις ελληνικές μετοχές δεν έχουν τελειώσει, σύμφωνα με τον Thomaz Malavazzi, διευθύνοντα σύμβουλο της Helm Investment Partners στη Νέα Υόρκη, η οποία κατέχει ελληνικές μετοχές. Βλέπει στο πρόσφατο ράλι μόνο μια ανάκαμψη από την πτώση των τιμών του περασμένου έτους. «Υπάρχει ελάχιστη τιμή όσον αφορά στη μετάβαση σε ένα μείγμα πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης», λέει.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch βλέπουν επίσης την ανοδική δυναμική από την προεκλογική πολιτική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις – αλλά με προκλήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τη διασφάλιση δημοσιονομικών στόχων, την αποκατάσταση της υγείας των τραπεζών και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η συνεχής βελτίωση της οικονομικής ισχύος των τραπεζών είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τα χρηματοοικονομικά αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του δείκτη μετοχών αναφοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καλύψει τις περισσότερες απώλειες του προηγούμενου έτους, εκτός από την Εθνική Τράπεζα. Ο δείκτης FTSE / Athex Banks σχεδόν διπλασιάστηκε φέτος, ενώ η Πειραιώς και η Attica αυξήθηκαν κατά 286% και 326% αντίστοιχα.

Η επιστροφή στην κανονικότητα, πάντως, είναι ακόμα πολύ μακριά. Η Τράπεζα της Ελλάδος δήλωσε ότι ο ρυθμός μείωσης του «κακού χρέους»  δεν αρκεί για να φθάσει ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (NPL) στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3,2%.