Ελλάδα: Σταθερή φορολογία για προσέλκυση ξένων επενδυτών

Η Ελλάδα προσπαθεί να προσελκύσει πλούσιους επενδυτές, εισάγοντας έναν σταθερό φόρο 100.000 ευρώ 

Η κυβέρνηση, η οποία αναζητά νέους τρόπους για την τόνωση της ανάπτυξης από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα της τον Ιούλιο, αναμένεται να ανακοινώσει το νέο πλαίσιο, γνωστό ως «non-dom», την Πέμπτη (7/11), αναφέρει το Bloomberg.

Το πρόγραμμα του «non-dom» (του μη-κάτοικου), είναι μέρος της ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία περιλαμβάνει επίσης χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης για τους επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά και εφάπαξ φόρο 15% στις options μετοχών.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύει σε ανάπτυξη 2,8% για το επόμενο έτος, επίπεδο που οι πιστωτές και άλλα ιδρύματα θεωρούν αισιόδοξο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει ξεμπλοκάρει την επένδυση ορόσημο στο Ελληνικό, εξέδωσε άδειες στην Eldorado Gold Corp. για να επενδύσει στο βόρειο τμήμα της χώρας και σχεδιάζει να εφαρμόσει γρήγορα το σχέδιο ιδιωτικοποίησης.

814x-1

Ωστόσο, η χώρα θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την εικόνα της, φιλικής προς τις επιχειρήσεις, χώρας. Η μεγαλύτερη πρόκληση: η προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου βρίσκονται στο 20,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πριν από την κρίση του χρέους της χώρας και η κυβέρνηση προβλέπει σήμερα 13,1% του ΑΕΠ για το 2020.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι επενδυτές που επιλέγουν να μετοικήσουν στην Ελλάδα θα πληρώσουν τον ενιαίο φόρο 100.000 ευρώ συν 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας τους. Θα πρέπει να βρίσκονται στη χώρα τουλάχιστον 183 ημέρες το χρόνο, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που γνωρίζει το σχέδιο. Θα πρέπει επίσης να επενδύσουν 500.000 ευρώ στην εθνική οικονομία κατά τα πρώτα τρία χρόνια ως κάτοικοι. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 15 χρόνια.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Οι επενδυτές που τοποθετούν 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα έχουν μείωση κατά το ήμισυ στη φορολογική τους επιβάρυνση. Οι επενδύσεις ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ θα μειώνουν το όριο φορολόγησης στα 25.000 ευρώ. Επίσης, θα προβλέπεται ρήτρα που θα προστατεύει τους επενδυτές αυτούς από τις πολιτικές αλλαγές που μπορεί να φέρουν μελλοντικές κυβερνήσεις.

Μια ξεχωριστή πρόταση που αποσκοπεί στην προσέλκυση περισσότερων επιχειρήσεων στην Ελλάδα προβλέπει εφάπαξ φόρο 15% για την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης, αντί να τα φορολογεί ως εισόδημα και μετά την απονομή τους.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το σχέδιο στοχεύει στην τόνωση των επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας, στη μείωση της φορολογίας σε ανώτερα διοικητικά στελέχη και στην παροχή κινήτρων για μετεγκατάσταση στην Ελλάδα, με παράλληλη μείωση της διαρροής εγκεφάλων, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Πηγή: Bloomberg/mononews

 
1604
Thumbnail

Το ατσάλινο Grandmaster Chime πουλήθηκε μετά από έναν πόλεμο προσφορών διάρκειας πέντε λεπτών, σε ένα ασφυκτικά γεμάτο δωμάτιο με πάνω από 300 άτομα. Η πώληση του συγκεκριμένου ρολογιού κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ, που κατείχε ένα Daytona Rolex το οποίο ανήκε στο γνωστό ηθοποιό Πολ Νιούμαν.  Το κομμάτι αυτό πουλήθηκε στην τιμή των 17,8 εκατ. δολαρίων, το 2017.

ad1mobile

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Το Patek Philippe έχει δύο καντράν (ένα στο πίσω μέρος) και 20 ειδικές λειτουργίες. Πουλήθηκε το Σάββατο (9/11) σε μια εκδήλωση που ονομάζεται «Only Watch», κατά την οποία ωρολογοποιίες προσφέρουν προς πώληση μοναδικά ρολόγια προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για τη χρηματοδότηση της έρευνας σχετικά με τη μυϊκή δυστροφία Duchenne.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Οι πωλήσεις ρολογιών σε τιμές ρεκόρ κατά τη διάρκεια δημοπρασιών είναι συχνές τα τελευταία χρόνια: το 2010 η υψηλότερη τιμή ήταν στα 5,7 εκατ. δολάρια. Η «Only Watch» ιδρύθηκε το 2005 από τον Luc Pettavino, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Monaco Yacht Show. Ο γιος του πέθανε από μυϊκή δυστροφία.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Ο οίκος Christie’s διεξάγει την ετήσια δημοπρασία ρολογιών του τη Δευτέρα (11/1) στη Γενεύη και στο τέλος αυτού του μήνα θα προσφέρει ένα σπάνιο Patek του 1950 στο Χονγκ Κονγκ. Η αξία του εκτιμάται ότι θα φτάσει μέχρι και 14 εκατομμύρια δολάρια.


Πηγή: Bloomberg/mononews

article 1