Ελλάδα: Σταθερή φορολογία για προσέλκυση ξένων επενδυτών

Η Ελλάδα προσπαθεί να προσελκύσει πλούσιους επενδυτές, εισάγοντας έναν σταθερό φόρο 100.000 ευρώ 

Η κυβέρνηση, η οποία αναζητά νέους τρόπους για την τόνωση της ανάπτυξης από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα της τον Ιούλιο, αναμένεται να ανακοινώσει το νέο πλαίσιο, γνωστό ως «non-dom», την Πέμπτη (7/11), αναφέρει το Bloomberg.

Το πρόγραμμα του «non-dom» (του μη-κάτοικου), είναι μέρος της ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία περιλαμβάνει επίσης χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης για τους επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά και εφάπαξ φόρο 15% στις options μετοχών.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύει σε ανάπτυξη 2,8% για το επόμενο έτος, επίπεδο που οι πιστωτές και άλλα ιδρύματα θεωρούν αισιόδοξο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει ξεμπλοκάρει την επένδυση ορόσημο στο Ελληνικό, εξέδωσε άδειες στην Eldorado Gold Corp. για να επενδύσει στο βόρειο τμήμα της χώρας και σχεδιάζει να εφαρμόσει γρήγορα το σχέδιο ιδιωτικοποίησης.

814x-1

Ωστόσο, η χώρα θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την εικόνα της, φιλικής προς τις επιχειρήσεις, χώρας. Η μεγαλύτερη πρόκληση: η προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου βρίσκονται στο 20,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πριν από την κρίση του χρέους της χώρας και η κυβέρνηση προβλέπει σήμερα 13,1% του ΑΕΠ για το 2020.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι επενδυτές που επιλέγουν να μετοικήσουν στην Ελλάδα θα πληρώσουν τον ενιαίο φόρο 100.000 ευρώ συν 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας τους. Θα πρέπει να βρίσκονται στη χώρα τουλάχιστον 183 ημέρες το χρόνο, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που γνωρίζει το σχέδιο. Θα πρέπει επίσης να επενδύσουν 500.000 ευρώ στην εθνική οικονομία κατά τα πρώτα τρία χρόνια ως κάτοικοι. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 15 χρόνια.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Οι επενδυτές που τοποθετούν 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα έχουν μείωση κατά το ήμισυ στη φορολογική τους επιβάρυνση. Οι επενδύσεις ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ θα μειώνουν το όριο φορολόγησης στα 25.000 ευρώ. Επίσης, θα προβλέπεται ρήτρα που θα προστατεύει τους επενδυτές αυτούς από τις πολιτικές αλλαγές που μπορεί να φέρουν μελλοντικές κυβερνήσεις.

Μια ξεχωριστή πρόταση που αποσκοπεί στην προσέλκυση περισσότερων επιχειρήσεων στην Ελλάδα προβλέπει εφάπαξ φόρο 15% για την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης, αντί να τα φορολογεί ως εισόδημα και μετά την απονομή τους.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το σχέδιο στοχεύει στην τόνωση των επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας, στη μείωση της φορολογίας σε ανώτερα διοικητικά στελέχη και στην παροχή κινήτρων για μετεγκατάσταση στην Ελλάδα, με παράλληλη μείωση της διαρροής εγκεφάλων, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Πηγή: Bloomberg/mononews

 
2469
Thumbnail

Η αγορά πολυτελούς κατοικίας σε κάποιες από τις πιο ακριβές συνοικίες του Λονδίνου υποχώρησε τον Απρίλιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, καθώς οι πωλητές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις τιμών ώστε να εξασφαλίσουν συμφωνίες.

ad1mobile

Ο δείκτης Prime Central London της Knight Frank μειώθηκε κατά 2,1% τον πρώτο μήνα που επιβλήθηκε ολοκληρωτικά το lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2009.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Μια επιπλέον πτώση 1,4% τον Μάιο σημαίνει ότι οι τιμές είναι τώρα κατά 5% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

«(Η κατάσταση) μοιάζει να είναι πολύ παρόμοια με την περίοδο που ακολούθησε το δημοψήφισμα για την ΕΕ» αναφέρει ο Τom Bill, επικεφαλής της εταιρείας ερευνών ακινήτων Knight Frank. «Υπάρχει ένα μείγμα καιροσκοπικών προσφορών που είναι μάλλον απίθανο ότι θα γίνουν αποδεκτές, προσφορών που συμφωνήθηκαν με ένα λογικό discount, αλλά και πολλές περιπτώσεις όπου το ζητούμενο τίμημα είναι σωστό και η τιμή καταλόγου ικανοποιείται ή και ξεπερνιέται μετά από ανταγωνιστικές προσφορές». η

Η πανδημία εκτροχίασε την πρώιμη ανάκαμψη στις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου, οι οποίες εμφάνιζαν σημαντικά σημάδια ανάπτυξης μετά τις βρετανικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έπληξαν βαριά τις προσπάθειες πώλησης ενώ η οικονομική αναταραχή είχε αντίτυπο στην ψυχολογία των αγοραστών.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Και πάλι όμως, υπάρχουν σημάδια ότι ο ρυθμός μείωσης μπορεί να επιβραδύνει μετά την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων που επέτρεψαν στην αγορά κατοικιών να επανεκκινήσει στις 13 Μαΐου.

ad2mobile

Η μεση έκπτωση στις αιτούμενες τιμές για πωλήσεις στο Λονδίνο είναι τώρα στο 5,5% από 6,4% που ίσχυαν όταν ήταν σε ισχύ τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, αναφέρει η Knight Frank.


Πηγή: Bloomberg/newmoney

article 1