Ελληνικά ομόλογα: «Σειρήνες» έτοιμες να κατασπαράξουν;

Το ράλι στο ελληνικό χρέος οδήγησε τις αποδόσεις του ελληνικού 5ετούς ομολόγου σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αμερικανικά

Το κυνήγι για αποδόσεις στην παγκόσμια αγορά ομολόγων έχει ρίξει τους επενδυτές σε άνευ προηγουμένου «ταραχώδη νερά».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<

Το πρόσφατο ράλι στο ελληνικό χρέος, αφότου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σε εκταμίευση ακόμη περισσότερων κεφαλαίων στην πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, οδήγησε τις αποδόσεις του ελληνικού 5ετούς ομολόγου σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα αμερικανικά!

«Χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για την παράνοια που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις χρηματαγορές;», έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Albert Edwards, σε note προς τους επενδυτές της γαλλικής τραπεζικής πολυεθνικής.

Σε ένα αν μη τι άλλο εφευρετικό αλλά και αινιγματικό τίτλο στο γράφημα του ελληνικού/αμερικανικού 5ετούς, το Bloomberg γράφει: «Siren Call», αναφερόμενο χαρακτηριστικά στα ελληνικά ομόλογα ως «ελκυστικές σειρήνες» (έτοιμες να κατασπαράξουν επίδοξους επενδυτές)...;

ΣΑΙΡΕΝ

Newmoney

 
884
Thumbnail

Σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στη γερμανική ιστορία της τελευταίας δεκαετίας, ενεπλάκη η Deutsche Bank.

Πρόκειται για το φορολογικό σκάνδαλο, το οποίο έχει γίνει γνωστό με την επωνυμία «Cum Ex» και συνδέει στελέχη της Deutsche Bank, όπως είναι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γκάρθ Ρίτσι και οι δύο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι, Άνσου Γιάιν και Γιόζεφ Άκερμαν με παράνομες δραστηριότητες. 

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Για τον CEO, Κρίστιαν Ζέβινγκ, ο οποίος προσπαθεί να «διορθώσει» οδυνηρά σφάλματα της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας των τελευταίων ετών, η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Η Deutsche Bank είναι μόνο μία από τις πολλές επιχειρήσεις που συνδέονται με το σκάνδαλο και η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν ενεργούσε ως αγοραστής ή πωλητής στις συμφωνίες Cum-Ex. Αλλά ο Γερμανός δανειστής κέρδισε από την εξυπηρέτηση πελατών που ειδικεύονται σε τέτοιες συναλλαγές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την γερμανική ποινική έρευνα και το Bloomberg.

Ο χρηματοοικονομικός κολοσσός είχε πελάτες Cum-Ex που δανείστηκαν μέχρι 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,13 δισεκατομμύρια δολάρια). Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας από το 2008 έως το 2011, η τράπεζα ανέλαβε πελάτες οι οποίοι δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά τέτοιες συμφωνίες. 

Μια γερμανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Deutsche Bank είχε ακόμη μια συμφωνία διανομής κερδών με μια εταιρεία που εξειδικεύεται στις συναλλαγές. Μεταξύ των βασικών προσώπων που εμπλέκονται στη δουλειά της Cum-Ex στην Deutsche Bank, σύμφωνα με πηγές, ήταν ο Simon Pearson και ο Joe Penna, πρώην διευθυντικά στελέχη που εγκατέλειψαν την τράπεζα το 2009.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η Deutsche Bank δήλωσε ότι «δεν συμμετείχε ποτέ σε μια οργανωμένη αγορά Cum-Ex ούτε ως σύντομος πωλητής ούτε ως αγοραστής Cum-Ex». Αναγνωρίζει όμως ότι «ως κύριος συμμετέχων στις κεφαλαιαγορές, η Deutsche Bank συμμετείχε σε Cum- Ex πράξεις πελατών της» και δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές.

«Δεν συμμετείχα προσωπικά σε καμία δραστηριότητα Cum-Ex και είμαι πολύ σίγουρος ότι η έρευνα δεν θα δείξει καμία προσωπική μου συμμετοχή», ανέφερε ο Ρίτσι σε μήνυμα που έστειλε η τράπεζα.

article 1