Εμπλοκή στις συζητήσεις για ενιαίο φόρο ΕΕ σε συναλλαγές

Η Αυστρία απειλεί να σταματήσει την προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ενιαίας φορολογίας της ΕΕ

Alexander Weber - (Bloomberg)

Ο νέος Yπουργός Οικονομικών της Αυστρίας απέρριψε πρόταση του Γερμανού ομολόγου του για τον τρόπο φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην μη κατάληξη απόφασης στην πολυετή προσπάθεια σε σύγχυση.

Θέλουμε έναν ευρύ κοινό φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Είμαστε έτοιμοι να κατέλθουμε σε συνομιλίες, αλλά η παρούσα πρόταση είναι το αντίθετο από αυτό που προγραμματιζόταν αρχικά", δήλωσε ο Αυστριακός Gernot Bluemel στους δημοσιογράφους σε συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Χωρίς μια νέα προσέγγιση, η χώρα θα αποχωρήσει από την ομάδα των 10 που εξακολουθεί να εργάζεται πάνω στο σχέδιο, είπε.

Ο Γερμανός Olaf Scholz κατέθεσε μία "τελική πρόταση για τη φορολογία τον Δεκέμβριο, η οποία επικεντρώθηκε στις αγορές μετοχών, αφού οι συνομιλίες για μια ευρύτερη έκδοση του φόρου είχαν αποτύχει. Ο Bluemel, ο οποίος ορκίστηκε μαζί με την υπόλοιπη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας αυτό το μήνα, δήλωσε ότι αυτή η προσέγγιση θα βλάψει την πραγματική οικονομία, αφήνοντας παράλληλα τους «κερδοσκόπους» να ξεφύγουν.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε για πρώτη φορά έναν φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών το 2011 για να βεβαιωθεί ότι η βιομηχανία είχε μία δίκαιη συμβολή αφού οι
φορολογούμενοι επιβαρύνονταν κατά το μεγαλύτερο μέρος με το κόστος της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Όταν ορισμένα κράτη μέλη αντιτάχθηκαν στο σχέδιο, μια μικρότερη ομάδα επιδίωξε συμβιβασμό στο πλαίσιο των κανόνων ενισχυμένης συνεργασίας. Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία βρίσκονται ακόμα σε διαπραγματεύσεις.

Ο Scholz δήλωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει συμφωνία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το θέμα, υποδεικνύοντας ότι ορισμένες χώρες είναι πρόθυμες να ενταχθούν στην ομάδα. Μετά από χρόνια συζήτησης, όλοι όσοι συμμετείχαν ξέρουν τι είναι εφικτό και τι δεν είναι είπε.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για ενισχυμένη συνεργασία, χρειάζονται τουλάχιστον 9 χώρες για μια συντονισμένη προσέγγιση. Η πρόταση του Scholz προβλέπει συντελεστή φόρου 0,2%, ο οποίος θα εφαρμόζεται στην εξαγορά μετοχών που εκδίδονται από εταιρείες εγκατεστημένες σε μία από τις συμμετέχουσες χώρες και των οποίων η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υπερβαίνει το
€1 δις.