Έρευνα EKT: Τι περιμένουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές για πληθωρισμό και ανεργία

Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας παρέμειναν αμετάβλητες στο 11%

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Ιούλιο, παραμένοντας πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς οι αξιωματούχοι καλούνται να αποφασίσουν αν θα αυξήσουν ή θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Οι προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες δεν κατάφεραν να υποχωρήσουν, παραμένοντας στο 3,4%, ανακοίνωσε η ΕΚΤ την Τρίτη στη μηνιαία έρευνά της. Για τα επόμενα τρία χρόνια, αυξήθηκαν στο 2,4% από 2,3%.

Τα αποτελέσματα είναι τα πλέον πρόσφατα σημαντικά στοιχεία για τις τιμές πριν από την ανακοίνωση της 14ης Σεπτεμβρίου, για την οποία η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι είτε θα παρατείνει είτε θα διακόψει την άνευ προηγουμένου εκστρατεία νομισματικής σύσφιγξης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός – μια μέτρηση που οι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά- επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο, αν και ο γενικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός. Και οι δύο είναι πολύ πιο πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Οι αγορές χρήματος επιμαίνουν να ποντάρουν στην περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, τοποθετώντας μία στις τέσσερις πιθανότητες για αύξηση του επιτοκίου στο 4% την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι αυξήσεις κατά 15 μονάδες βάσης τιμολογούνται μέχρι την κορύφωση του έτους.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν προσέφερε μια συγκρατημένα αισιόδοξη άποψη για τις τιμές νωρίτερα την Τρίτη.

Με ορισμένους φορείς χάραξης πολιτικής να ανησυχούν για τις προοπτικές της οικονομίας των 20 χωρών της ευρωζώνης καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, η δημοσκόπηση της ΕΚΤ αποκάλυψε ότι και οι καταναλωτές έχουν γίνει λίγο πιο αρνητικοί. Βλέπουν συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,7% τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με 0,6% τον Ιούνιο.

Ξεχωριστά στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος έχει βοηθήσει την ευρωζώνη να αποφύγει την ύφεση εν μέσω συρρίκνωσης της μεταποίησης, ήταν ασθενέστερος από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί τον Αύγουστο.

Η έρευνα της ΕΚΤ έδειξε επίσης:

> Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας παρέμειναν αμετάβλητες στο 11%

> Τα ονομαστικά εισοδήματα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 1,1% το επόμενο έτος

> Οι καταναλωτές αναμένουν ότι η τιμή της κατοικίας τους θα αυξηθεί κατά 2,1%, αμετάβλητη από τον Μάιο

> Οι προσδοκίες για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων σε βάθος 12 μηνών αυξήθηκαν λίγο, στο 5,1% από 5%

Πηγή: newmoney.gr