Το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την καταπολέμηση της κρίσης επιστρέφει

Οι μεγαλύτεροι «παίκτες» του χρηματοπιστωτικού τομέα, προβλέπουν ότι το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την καταπολέμηση της κρίσης θα επιστρέψει σύντομα

Οι μεγαλύτεροι «παίκτες» του χρηματοπιστωτικού τομέα, προβλέπουν ότι το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την καταπολέμηση της κρίσης θα επιστρέψει σύντομα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΚΤ θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν τις αγορές ομολόγων μόλις τον Σεπτέμβριο – μόλις εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των 2,6 τρισεκατομμύριων ευρώ (QE), σύμφωνα με τον Krishna Guha της Evercore ISI.

Άλλοι οργανισμοί που ζητούν από την ΕΚΤ να ξανά ξεκινήσει το πρόγραμμα μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους περιλαμβάνουν την ABN Amro Bank NV, τη Danske Bank A/S και την BNP Paribas SA.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα χρειαστούν περαιτέρω οικονομικά κίνητρα, εάν οι οικονομικές προοπτικές δεν βελτιωθούν. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει κολλήσει σε ύφεση για περισσότερο από ένα χρόνο, με κάποιους αξιωματούχους να λένε ότι δεν είναι πλέον δυνατό να θεωρηθεί η ύφεση προσωρινή.

Ο Benoit Coeure, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κινητήρια δύναμη του QE όταν εγκαινιάστηκε το 2015, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα μπορούσαν «να υποθέσουν εκ νέου μια επανεκκίνηση του προγράμματος αν οι συνθήκες το καθιστούν απαραίτητο».

Όσον αφορά το ύψος και τη διάρκεια του νέου QE, οι απόψεις των αναλυτών διίστανται, ωστόσο οι περισσότεροι προβλέπουν ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι με εννέα μήνες και ότι είναι πιθανό να ανανεωθεί στη λήξη του.

Goldman Sachs

«Φαντάζει δυνατό, στο πλαίσιο των υπαρχόντων περιορισμών ένα περιορισμένο πρόγραμμα QE – για παράδειγμα με μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ για εννέα μήνες».

Morgan Stanley

Η υποτονική ανάπτυξη και ο χαμηλότερος από τον στόχο πληθωρισμός θα αναγκάσει την ΕΚΤ να αρχίσει πάλι το QE, τονίζουν οι αναλυτές, προβλέποντας ανακοίνωση του νέου προγράμματος τον Σεπτέμβριο, έναρξη του το τέταρτο τρίμηνο και μηνιαίες αγορές 45 δισ. ευρώ.

ABN Amro

Το νέο QE θα έχει συνολικό μέγεθος 630 δισ., θα διαρκέσει εννέα μήνες, με μηνιαίες αγορές 70 δισ. ευρώ και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουαρίο του 2020.

BNP Paribas

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέες αγορές ομολόγων ύψους 35-40 δισ. ευρώ μηνιαίως τον Δεκέμβριο.

Danske Bank

Επανέναρξη του QE ακόμη και τον Σεπτέμβριο για 12 μήνες με μηνιαίο ύψος αγορών 45-60 δισ. ευρώ.

Πολύ πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά την έναρξη νέου QE είναι οι αναλυτές των JP Morgan, Commersebank Και HSBC.

JP Morgan

Δεν αναμένει επιπλέον QE σε αυτό το στάδιο, αν και παραδέχεται ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη.

HSBC

Δεν προβλέπει επικείμενη επανέναρξη του QE, ωστόσο θεωρεί ότι ένα τυχόν πρόγραμμα είναι πιθανό αν επιβεβαιωθούν οι απειλές για χαμηλότερη ανάπτυξη και πληθωρισμό.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Commerzbank

Ακόμη και αν αυξήσει η ΕΚΤ το όριο κρατικών ομολόγων που μπορεί να αγοράσει από κάθε κράτος μέλος από το 33% του συνόλου στο 50%, τα ομόλογα που θα μπορεί να αγοράσει θα εξαντληθούν σε περίπου δύο χρόνια.

(newmoney - Bloomberg)

 
1471
Thumbnail

Διαπραγματευτές της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκλίνουν σε ένα σχέδιο συμφωνίας Brexit εν μέσω αισιοδοξίας ότι θα μπορούσε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος πριν από το τέλος της Τρίτης, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

ad1mobile

>>>Διαβάστε επίσης - Ε.Ε.: Διορία έως τα μεσάνυχτα στον Τζόνσον για Brexit<<<

Προειδοποίησαν ότι οι συνομιλίες δεν έχουν ακόμη τελειώσει και θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα κατά τη λήξη της προθεσμίας τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ένα νομικό κείμενο θα παρουσιαστεί στις εθνικές αντιπροσωπείες την Τετάρτη το πρωί, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. Η λίρα σημείωσε άνοδο, ανεβάζοντας το 1,2% στα $ 1,2756, το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν τέσσερις μήνες.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα χρειαστεί ακόμα να εξασφαλίσει τη συμφωνία του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι διαπραγματευτές έχουν προσεγγίσει και μάλιστα κατάφεραν να χτυπήσουν, μια συμφωνία Brexit πριν - μόνο για να το δουν καταρρεύσει στο Λονδίνο. Οποιαδήποτε παραχώρηση Johnson κάνει για να εξασφαλίσει μια συμφωνία στις Βρυξέλλες κινδυνεύει να προκαλέσει την αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κόμματος, της οποίας η υποστήριξη θα είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε συμφωνία να περάσει.

ad2mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Εξάλλου νωρίτερα, διορία έως τα μεσάνυχτα έθεσε στον Μόρις Τζόνσον ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, προκειμένου να συμμμορφωθεί στις απαιτήσεις της Ε.Ε. και να συμφωνήσει σε ένα τελωνειακό σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, ειδεμή θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων με άδεια χέρια.

article 1