Έρχεται νέος «πόνος» για τη στερλίνα – Τι περιμένουν οι αναλυτές

Η πτώση δεν έχει τελειώσει, με τη λίρα να κάνει περαιτέρω βήματα προς την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο

Περαιτέρω πτώση στη λίρα αναμένουν οι αναλυτές, ενόσω η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί για τον κίνδυνο ύφεσης της βρετανικής οικονομίας, ως απόρροια του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και του σφιχτού νομισματικού περιβάλλοντος. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, η στερλίνα υποχώρησε κατά σχεδόν 3% σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, στη χειρότερη επίδοση από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σήμερα, το βρετανικό νόμισμα βρίσκεται στο 1,14 δολάριο, μετρώντας απώλειες της τάξης του 15% από τις αρχές του 2022.  

Όμως, για τους περισσότερους αναλυτές, η πτώση δεν έχει τελειώσει, με τη λίρα να κάνει περαιτέρω βήματα προς την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο (1 προς 1). Ενδεικτικά, οι Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), Bank of America και Cooperatieve Rabobank προβλέπουν καθίζηση κάτω του 1,10 δολαρίου έως τα τέλη του έτους.  

Ας σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη αναταραχή του Σεπτεμβρίου, η οποία στοίχισε τη θέση της τότε πρωθυπουργού Λιζ Τρας, η λίρα είχε κατρακυλήσει έως και το 1,04 δολάριο, προτού τελικά ανακάμψει άνω του 1,10 δολαρίου.  

Οι νέες πιέσεις στο βρετανικό νόμισμα επέρχονται, αυτήν τη φορά, ως απόρροια των εκτιμήσεων της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England – BoE) περί επερχόμενης ύφεσης της εγχώριας οικονομίας, η οποία αναμένεται να προκληθεί από τη σφιχτή νομισματική πολιτική (αύξηση επιτοκίων). 

Πριν λίγες ημέρες, η ΒοΕ αναθεώρησε κατά 75 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 3%, ενώ προανήγγειλε και νέες παρεμβάσεις έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο και αρχίσει να μειώνεται. 

 Όμως, ενώ τα ανεβασμένα επιτόκια συνδράμουν στην αντιμετώπιση των κυμάτων ανατιμήσεων, ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστους δανεισμού του κράτους.  

Ως εκ τούτου, η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας διετούς ύφεσης, η οποία στο δυσμενές σενάριο θα μπορούσε να φθάσει στο 3% για το 2023. 

Για τη στερλίνα, αυτό σημαίνει ότι έρχεται νέος πόνος, αποφαίνεται ο Ντέρεκ Άλπενι, αναλυτής της MUFG. «Η ανάπτυξη δεν μπορεί να αντέξει νέες αυξήσεις επιτοκίων. Αυτό μεταφράζεται σε περαιτέρω υποτίμηση της στερλίνας» εξηγεί, ενδεικτικά, βλέποντας μια πτώση κάτω του 1,10 δολαρίου. 

newmoney.gr

 
5161