Έτοιμη η ΕΕ να εργαστεί με το ΗΒ για την άρση του αδιεξόδου

Ελπίδες άρσης του αδιεξόδου καθώς η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην σύνταξη ενός νομικού κειμένου συμφωνίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ρητά σήμερα για πρώτη φορά την ετοιμότητά της να ξεκινήσει τη σύνταξη ενός νομικού κειμένου εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με δηλώσεις του διαπραγματευτή του μπλοκ, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε στον Ντέιβιντ Φροστ ότι η ομάδα του είναι έτοιμη για περαιτέρω συνομιλίες στο Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα και προτίθεται να εντατικοποιήσει τις εργασίες της για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, σύμφωνα με μήνυμα που ανήρτησε ο ίδιος στο Twitter.

d

Η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία των δύο διαπραγματευτών ακολούθησε τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον την Παρασκευή σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση του θα εντείνει τις προετοιμασίες της για ένα αποτέλεσμα χωρίς συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να τερματιστούν, εκτός εάν η ΕΕ αλλάξει ουσιαστικά την προσέγγισή της.

Το μήνυμα του Μπαρνιέ θα μπορούσε να άρει το αδιέξοδο, καθώς αντιμετωπίζει ένα σημαντικό εμπόδιο των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα, η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει «ροκανίσει» τον χρόνο και δεν έχει διαπραγματευτεί καλή τη πίστει με το να αρνείται να ξεκινήσει τη σύνταξη ενός πρώτου νομικού κειμένου κατά τους επτά μήνες από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Επιμένει επίσης ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω συμβιβασμούς, ιδίως όσον αφορά τις απαιτήσεις του για την πρόσβαση στα αλιευτικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Η ΕΕ υποστηρίζει ότι εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να προχωρήσει σε παραχωρήσεις και η χώρα θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τον επί ίσους όρους ανταγωνισμό στις επιχειρήσεις όπως επίσης και για έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει την επιβολή της συμφωνίας.

Οι διαπραγματεύσεις επρόκειτο να συνεχιστούν στο Λονδίνο σήμερα Δευτέρα, αλλά ακυρώθηκαν μετά τη δήλωση του Τζόνσον. Η ΕΕ από την πλευρά της δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες ανά πάσα στιγμή.

Πηγή: Bloomberg/newmoney
 

 
5043