Η επιστροφή της Βρετανίας στην ανάπτυξη τον Μάιο ήταν σε μεγάλο βαθμό προϊόν των ιδιοτροπιών της διαδικασίας του Brexit

Μην ξεγελιέστε από την ελαφρά ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας τον Μάιο. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας αυξήθηκε κατά 0,3% από τον προηγούμενο μήνα, αφού προηγουμένως είχε μειωθεί κατά 0,4% τον Απρίλιο. Οι επενδυτές θα ήταν λάθος να το εκλάβουν ως ένδειξη ότι η «Ηνωμένο Βασίλειο ΕΠΕ» είναι σε καλή κατάσταση. Οι περισσότεροι δείκτες εμφανίζουν σημάδια παρατεταμένης αδυναμίας. Η πιθανότητα να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία αυξάνεται καθώς ο αρχηγός των Brexiters, o Boris Johnson, προετοιμάζεται να αναλάβει πρωθυπουργός. Μια τέτοια ρήξη θα σήμαινε τεράστιο πρόβλημα για την οικονομία.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

 

Η επιστροφή της Βρετανίας στην ανάπτυξη τον Μάιο ήταν σε μεγάλο βαθμό προϊόν των ιδιοτροπιών της διαδικασίας του Brexit. Πολλά εργοστάσια παραγωγής -συμπεριλαμβανομένων πολλών εταιρειών αυτοκινήτων- προετοιμασμένα για την αρχική προθεσμία της 29ης Μαρτίου, έκλεισαν την παραγωγή τους τον Απρίλιο. Τώρα που η αποχώρηση της Βρετανίας έχει αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, τα εργοστάσια έχουν πρόβλημα. Η μεταποιητική βιομηχανία στο σύνολό της αυξήθηκε κατά 1,4% σε μηνιαία βάση, ωθώντας τη μεγάλη ανάπτυξη.

Εάν κοιτάξετε πέρα από αυτή την ασταθή κίνηση, ωστόσο, η εικόνα είναι πολύ πιο ζοφερή. Ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα της βρετανικής οικονομίας, παρέμεινε επίπεδος τον Μάιο. Ο Δείκτης Διαχειριστών Προμηθειών (PMI), ένας ευρέως διαδεδομένος δείκτης δραστηριότητας, δείχνει μια συρρίκνωση στον τομέα της μεταποίησης και των κατασκευών τον Ιούνιο, ενώ οι υπηρεσίες εξακολουθούν να είναι στάσιμες. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί ελαφρώς κατά τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, κι αυτή θα είναι η πρώτη τριμηνιαία συρρίκνωση από το 2012.

 
1014
Thumbnail

(Bloomberg) - Ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Ζάμπια, Bwalya Ng'andu, δήλωσε ότι επιθυμεί επανέναρξη συνομιλιών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα δάνειο διάσωσης και ότι η κυβέρνηση μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη ενός αμφιλεγόμενου φόρου επί των πωλήσεων.

«Είμαι διατεθειμένος να μπω στη συζήτηση για να δούμε αν μπορούμε να πάρουμε το πρόγραμμα», δήλωσε ο 64χρονος τη Δευτέρα στη Lusaka κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του σε αντικατάσταση της Margaret Mwanakatwe, την οποία απέλυσε ο Πρόεδρος Edgar Lungu την προηγούμενη νύχτα. «Τουλάχιστον μπορούμε να φτάσουμε σε κάποιο σημείο όπου θα συζητήσουμε εποικοδομητικά. Υπάρχουν πράγματα από την πλευρά μας που πρέπει να κάνουμε», είπε.

Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στο διορισμό του Ng'andu, με τα ομόλογα της Ζάμπια να αυξάνονται. Η τιμή των χρεογράφων ύψους $750 εκατομμυρίων δολαρίων που οφειλόταν τον Σεπτέμβριο του 2022, αυξήθηκε κατά 5,2%, το υψηλότερο σε τρία χρόνια, σε 70 σεντς έναντι του δολαρίου, ισοδυναμώντας σε απόδοση 18,6%.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο διορισμός του Ng'andu έρχεται σε μία περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να αναζωογονήσει μια οικονομία που αναπτύσσεται με τον πιο αργό ρυθμό σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο δεκαετιών, μετά από την πτώση στην τιμή του χαλκού, της κύριας εξαγωγής της Ζάμπια και πολλών διαφορών με τους ανθρακωρύχους. Θα πρέπει να μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η Ζάμπια δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της εκτός αν λάβει βοήθεια από το ΔΝΤ ή διαπραγματευτεί ευκολότερους όρους δανείων από την Κίνα.

Οι προσπάθειες της Ζάμπια από το 2016 για την εξασφάλιση δανείου ύψους $1,3 δις από το ΔΝΤ έχουν σταματήσει λόγω των ανησυχιών για τα σχέδια δανεισμού της. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ εγκατέλειψε τη χώρα τον Αύγουστο και δεν αντικαταστάθηκε.

Ο Ng'andu, ο οποίος ήταν προηγουμένως Αναπληρωτής Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι μπορεί να μην είναι «συνετή» η εφαρμογή του φόρου επί των πωλήσεων, στους οποίους οι μεταλλευτικές εταιρείες έχουν αντιταχθεί. «Πρέπει να επανεξεταστεί και να δούμε αν αυτό θέλουμε να κάνουμε», είπε.

article 1