Εξαγορά «μαμούθ» $5,4 δισ. για τη Pfizer

Έκλεισε το deal με την Global Blood Therapeutics

H φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία φαρμάκων για παθήσεις αίματος Global Blood Therapeutics, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από την περασμένη Παρασκευή. Το τίμημα για την εξαγορά ανέρχεται σε 5,4 δισ. δολ.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Ο κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας θα καταβάλει 68,50 δολάρια ανά μετοχή, όπως ανέφεραν οι εταιρείες τη Δευτέρα σε ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από το άνοιγμα των συναλλαγών στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το διπλάσιο της τιμής της μετοχής στις 3 Αυγούστου, όταν το Bloomberg ανέφερε ότι η εταιρεία συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των αγοραστών.

Τα διοικητικά συμβούλια και τα δύο εταιρειών ενέκριναν ομόφωνα τη συναλλαγή. Η μετοχή της Global Blood, ενισχύθηκε κατά 4,5% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Η GBT είναι παρασκευάστρια εταιρεία ενός πρόσφατα εγκεκριμένου φαρμάκου για τη δρεπανοκυτταρική αναιμία, που ονομάζεται Oxbryta, και το deal εντάσσεται στις προσπάθειες του φαρμακευτικού κολοσσού να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του.

Η δρεπανοκυτταρική νόσος είναι μια κληρονομική διαταραχή του αίματος που επηρεάζει περίπου 100.000 άτομα στις ΗΠΑ. Η Pfizer είχε αρχίσει να αναπτύσσει ένα φάρμακο το 2019, το οποίο όμως δεν παρουσίασε επιτυχία, ενώ έχει αναπτύξει άλλο ένα, το οποίο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

newmoney.gr