Το φάρμακο του Τραμπ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Το 8% των ασθενών εμφάνισαν καρδιακή αρρυθμία έναντι του 0,3% της ομάδας σύγκρισης

Τo φάρμακo κατά της ελονοσίας που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει διαφημίσει για τη θεραπεία του Covid-19, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι και ο ίδιος το παίρνει, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου και καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη δεν ωφέλησαν τους ασθενείς με κοροναϊό, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό αντιβιοτικό, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Οι δηλώσεις Τραμπ οδήγησαν πολλούς ανθρώπους να παίρνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα χωρίς να υπάρχει επιστημονική απόδειξη για το αποτέλεσμά τους.

Η μελέτη εξέτασε τα αρχεία 15.000 ατόμων που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με τα συγκεκριμένα φάρμακα και ένα από τα δύο αντιβιοτικά που συνδυάζονται με αυτά. Το παραπάνω θεραπευτικό σχήμα συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από αυτόν που παρουσίαζαν 81.000 ασθενείς που δεν λάμβαναν τη συγκεκριμένη θεραπεία.

>>> Bloomberg στην ελληνική <<<

Η μεγαλύτερη αύξηση κινδύνου παρατηρήθηκε στην ομάδα που έλαβε υδροξυχλωροκίνη και ένα αντιβιοτικό, όπου το 8% των ασθενών που έλαβαν τον συνδυασμό αυτό εμφάνισαν καρδιακή αρρυθμία έναντι του 0,3% της ομάδας σύγκρισης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του Covid-19 μόνο ως μέρος ισχυρών μελετών ώστε να καταδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους και η συνέπειες τους.

Η μελέτη αποσύρθηκε

Οι συγγραφείς μιας άλλης μελέτης που υποστήριζε τη χρήση των φαρμάκων κατά της ελονοσίας σε συνδυασμό με αντιβιοτικά για την θεραπεία του Covid-19 ζήτησαν την απόσυρσή της, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Retraction Watch. Η μελέτη είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο στις 11 Μαΐου και δεν είχε ελεγχθεί ούτε δημοσιευθεί σε ιατρικό περιοδικό.

Στη θέση της μελέτης έχει αναρτηθεί μια ανακοίνωση από τους συγγραφείς της που αναφέρει ότι σκοπεύουν να αναθεωρήσουν τη μελέτη τους εξαιτίας «της διαμάχης σχετικά με την υδροξυχλωροκίνη και την αναδρομική φύση της μελέτης τους».

Μέχρι τώρα μόνο ένα φάρμακο, το remdesivir της Gilead Sciences Inc., έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί τους ασθενείς με κορωνοϊό σε κλινική δοκιμή. Στη συγκεκριμένη μελέτη μείωσε τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών από κατά μέσο όρο 15 ημέρες σε 11 ημέρες.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

 
2454
Thumbnail

Βαθιά συρρίκνωση κατά 49% σημείωσε η οικονομία του Μακάου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς το lockdown που επιβλήθηκε λόγω κορωνοϊού, έπληξε τα έσοδα από τον τζόγο, τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό.

ad1mobile

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ έκανε βουτιά 48,7% τoυς τρεις πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Είναι το 5ο κατά σειρά τρίμηνο που σημειώνεται πτώση του ΑΕΠ.

Οι αφίξεις επισκεπτών στην πόλη μειώθηκαν κατά σχεδόν 70% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2019.

Η οικονομία του Μακάου εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τα καζίνο του, τα έσοδα των οποίων υπέστησαν καθίζηση λόγω του 15ήμερου lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών. Η πόλη εξακολουθεί να δέχεται περιορισμένο αριθμό επισκεπτών από την ηπειρωτική χώρα λόγω των φόβων για ένα νέο ξέσπασμα κορωνοϊού.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς και από το Μακάου θα αρθούν στις αρχές Ιουνίου, ενώ το το καθεστώς ατομικής βίζας θα επανέλθει αμέσως μετά. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αναλυτές, οι προοπτικές για την οικονομία παραμένουν δυσμενείς, καθώς η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας πιθανότατα θα μειώσει την όρεξη ή τη δυνατότητα των επισκεπτών να παίξουν τυχερά παιχνίδια.

ad2mobile

Οταν αρθούν τα διεθνή lockdowns ίσως να τελειώσουν και τα χειρότερα για τον τουρισμό σε Χονγκ Κονγκ και Μακάου, αναφέρουν οικονομολόγοι, ωστόσο καμιά από τις δύο πόλεις δεν θα δει ισχυρή ανάκαμψη στις τουριστικές δραστηριότητες καθώς υπάρχουν ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

article 1